- Det er ikke de flinkeste jentene som sliter mest psykisk

De som sliter både på skolen, sosialt og hjemme, som er mest utsatt for psykiske problemer.

 INTEGRERT:  Undersøkelse fra Ungdata viser at det ikke er de flinkeste jente som sliter mest med psykisk helse. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
INTEGRERT: Undersøkelse fra Ungdata viser at det ikke er de flinkeste jente som sliter mest med psykisk helse. Illustrasjonsfoto: BERIT ROALD / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke de ambisiøse ungdommene som sliter mest med psykiske helseplager. Det er tvert imot dem som er dårligst integrert i skolen, familien og på fritidsarenaen som er mest plaget.

- Det vi ser er at det er de ungdommene som er lite integrerte som sliter mest, og denne gruppen fortjener nå å få oppmerksomhet, sier prosjektleder for Ungdata, Anders Bakken.

I de siste åra har det vært mye fokus på ambisiøse og godt integrerte ungdommer som opplever presentasjonspress og har dårlig psykisk helse som følge av dette.

- Det finnes også velintegrerte og ambisiøse ungdommer som sliter, men det spørs om ikke denne gruppen har fått litt for mye medieoppmerksomhet de seinere åra, sier Bakken, som nå ønsker å nyansere bildet som er skapt.

Ungdomsårene Han legger til at dette viser hvor viktig det er å styrke det forebyggende arbeidet som skjer lokalt, og at forebygging må skje på tvers av de arenaene som ungdom befinner seg.

Undersøkelsen viser at omfanget av psykiske plager øker gjennom ungdomsårene, og særlig i løpet av ungdomstrinnet. Guttene sliter sjeldnere med depressive plager enn jentene.

- Vi har over lang tid sett at jenter lettere tar problemer inn over seg enn gutter. Gutter på sin side sliter oftere med atferdsproblemer. Vi ser at kjønnsforskjellene blir større, at de psykiske plagene øker hos jenter, mens det hos gutter ikke er noen endring. Hvorfor det er sånn er det evige spørsmålet, sier Bakken.

Mer oppmerksomhet Generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, er ikke overrasket over resultatet av undersøkelsen, men tror den kan bidra i riktig retning.

 UNGDATA:  Prosjektleder for Ungdata, Anders Bakken. Foto: StudioVest/NOVA.
UNGDATA: Prosjektleder for Ungdata, Anders Bakken. Foto: StudioVest/NOVA. Vis mer

- Jeg vil ikke si at det har vært for mye fokus på de flinke jentene og dere psykiske helseplager. Men det har vært for lite fokus på dem som ikke er godt nok integrert i skolen, blant venner og familie, sier Gundersen til Dagbladet.

Gundersen ønsker at psykisk helse skal få mer oppmerksomhet, gjerne allerede i barnehagen. Hun tror undersøkelser som Ungdata nå presenterer, kan bidra til det.

- Vi må bygge barn, istedenfor å reparere voksne. Denne forskningen bidrar til å skape mer fokus rundt dette temaet, som allerede er underprioritert. Vi vil ha psykiske helse inn i skolens læreplan, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram