- Det er ikke en krig. Det er et slaktehus

Desperate innbyggere venter på hjelp i Syria.

Personer fra syriske Røde Halvmåne bærer kistene med de to vestlige journalistene som ble drept i Baba Amr i februar. Situasjonen i byen beskrives som et slaktehus. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri/SCANPIX
Personer fra syriske Røde Halvmåne bærer kistene med de to vestlige journalistene som ble drept i Baba Amr i februar. Situasjonen i byen beskrives som et slaktehus. Foto: REUTERS/Khaled al-Hariri/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syriske styrker fortsetter bombardementet mot opprørerområder i byen Homs, samtidig som Røde Kors nektes adgang for å hjelpe skadde og berørte. Forholdene i nabolaget Baba Amr beskrives som katastrofale, med strømbrudd, ingen medisinsk infrastruktur, mat- og vannmangel, melder AP.

Den britiske fotografen Paul Conroy frykter at et folkemord er i ferd med å utspille seg, og sier det er snakk om en ren nedslakting av sivile.

- Det er ingen mål i Baba Amro. Det er ingen militære mål, det er en ren og systematisk nedslakting av sivilbefolkningen. Den eneste grunnen til at granatene blir skutt inn, er for å eliminere folket og bygninger i Baba Amro, sier Conroy, som selv ble såret i byen.

- Det er ikke noen krig, det er et slakterhus, sier Sunday Times-fotografen til BBC Newsnight, ifølge NTB.

Slipper ikke inn nødhjelp Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) står klar utenfor bydelen med lastebiler med mat, medisiner og annen nødhjelp. Både fredag og lørdag har organisasjonen måttet gi opp til tross for løfter om å få slippe inn. Forhandlingene med regimet fortsetter, skriver NTB.

Conroy utelukker ikke at det nå foregår en ren massakre i byen.

- Det var kvinner, barn, gamle menn, unge mennesker som bare vil slutte å eksistere. De vil slutte å eksistere, og om ti år kommer vi til å ha en etterforskning, og folk vil si: Hvordan kunne dette skje?

Syriske myndigheter hevder at det sikkerhetshensyn som gjør at de ikke slipper Røde Kors inn i Baba Amr, og lister blant annet landminer som en av truslene.

- Må inn i dag Røde Kors sier de ikke har greid å bekrefte disse påstandene, og opposisjonen frykter at dette bare er en dekkhistorie som skal gi regimet tid til å rydde opprørere av veien, skriver NTB.

En konvoi bestående av sju lastebiler med 15 tonn mat, medisinsk utstyr og tepper forlot Damaskus på fredag, men ble nektet adgang til byen etter en flere timer lang kjøretur gjennom massivt snøvær.

- Det er viktig at vi kommer oss inn i dag. Vi kommer ikke til å gi opp, sier Røde Kors-talsmann Hicham Hassan til AP.

- Det er uakseptabelt at mennesker som i ukevis har hatt behov for akutt hjelp, ennå ikke har fått det, understreker ICRC-president Jakob Kellenberger.

Likvideringer Regimets styrker tok kontroll over Baba Amro torsdag og erklærte at all motstand var slått ned. Bydelen hadde da vært beleiret og beskutt i nesten fire uker Syrisk opposisjon har varslet at regimet vil kunne gjennomføre en massakre i Homs etter å ha tatt kontroll over området som er blitt et symbol på opprøret mot president Bashar al-Assad, skriver NTB.

Det 27 dager lange bombardementet av Homs har kostet om lag 700 mennesker livet og såret flere tusen, ifølge menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch. Det er også kommet ubekreftede meldinger om likvideringer. Regimet har sagt nei til å slippe inn FNs nødhjelpskoordinator Valerie Amos i landet.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon går hardt ut mot Syria og kaller situasjonen i landet uakseptabel og utålelig.

- Den syriske regjeringen har ikke oppfylt ansvaret om å beskytte sitt folk, sa Ban i FNs hovedforsamling fredag.