«Det er ikke farlig å komme tilbake til Afghanistan»

Norsk-afghanske Mohammad Hassan Wolasmal (71) dro frivillig hjem til Kabul for tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KABUL, Afghanistan (Dagbladet.no): - Jeg dro hjem for å kjempe for landet mitt, som jeg elsker, sier Wolasmal, som har vært journalist og redaktør i hele sitt voksne liv.

Gjennom sin familie, som fremdeles er igjen i Norge, har 71-åringen har hørt om sultestreikaksjonen som afghanerne nylig avsluttet i Oslo. Wolasmal er ikke enig i argumentet om at det sikkerhetsmessig er farlig for hazarafolket å komme tilbake til Afghanistan. Ei heller for de andre afghanske folkegruppene.

- Afghanere sier at de vil få problemer i Afghanistan fordi de vil være i Norge, sier Wolasmal.

Ødelagt land

Dagbladet.no treffer Wolasmal i huset han bygget for 35 år siden. En mur omringer huset, og et par sikkerhetsvakter sitter utenfor og passer på at ingen uvedkommende kommer inn. Innenfor muren er det en pent opparbeidet hage, full av meterhøye solsikker og andre blomster.

- Afghanistan er mitt land, som jeg har arbeidet for i hele mitt liv. Det er her jeg er lykkelig, smiler den engasjerte mannen.

Han skjønner imidlertid at mange afghanere ikke ønsker å dra tilbake til det skadeskutte og turbulente Afghanistan. 25 år med krig har gjort landet til et av de aller fattigste og mest trengende i verden. Fattigdommen ser du også overalt i Kabuls gater. Små, skitne barn tigger etter penger og prøver å selge små drops eller vaske bilvinduer. Arbeidsledigheten er skyhøy, og alle afghanerne Dagbladet.no har snakket med, ser mørkt på framtida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer