Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke ført tilstrekkelig bevis for at de er skyldige

Derfor er fagdommerne uenige med juryen som dømte ektepar for overgrep mot sine sønner.

 FORSVARERE:  Siri Langseth (t.v) og kollega Unni Fries (t.h) forsvarer foreldreparet som ble dømt for grove seksuelle overgrep mot sine sønner.  Foto: Peter Tálos / NTB Scanpix
FORSVARERE: Siri Langseth (t.v) og kollega Unni Fries (t.h) forsvarer foreldreparet som ble dømt for grove seksuelle overgrep mot sine sønner. Foto: Peter Tálos / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fagdommerne i Eidsivating lagmannsrett setter hele kjennelsen i overgrepssaken mot et ektepar fra Øvre Romerike til side.

- Det er ikke ført tilstrekkelig bevis for at de tiltalte er skyldige, sier fagdommer Bernt Krohg til Dagbladet.

Dømt av jury Et ektepar ble i Eidsivating lagmannsrett kjent skyldig i vold og overgrep mot sine sønner. Mannen ble frikjent for overgrep mot stesønnen.

Moren (40) ble kjent skyldig i grove seksuelle overgrep og vold mot alle de tre sønnene sine, som er henholdsvis sju, åtte og 17 år gamle.

Faren ble på sin side kjent skyldig i overgrep mot sine egne sønner, småbrødrene, men frikjent for samtlige, tilsvarende forhold når det kom til stesønnen (17).

Reagerte dobbelt Etter at juryen hadde avsagt sin kjennelse, trakk fagdommerne seg umiddelbart tilbake for å vurdere om kjennelsen skulle bli stående eller om settes til side. I kveld ble det kjent at den er satt tilside.

De tre fagdommerne reagerte både på de forholdene juryen mente ekteparet var skyldig i - og i frikjennelsen av faren for overgrep mot stesønnen.

- Trodde ikke på alt Statsadvokat Peter André Johansen tolker ifølge NTB beslutningen slik at fagdommer Krohg mener man i bevisvurderingen enten måtte tro på alt det barna sa eller ingenting av det.

- Han har hatt en «enten eller»-holdning til barnas forklaringer, og er derfor uenig i juryens vurderinger når den tydeligvis har trodd på noe, men ikke alt, sier Johansen til NTB.

- Det er en litt for bastant måte å si det på, sier lagdommer Bernt Krohg til Dagbladet.

- Rimelig tvil Overfor Dagbladet utdyper Krohg:

- Det manglet ikke logikk i juryens tankesett. Men vi var bekymret for om juryen hadde lagt terskelen riktig til grunn i forhold til at rimelig tvil skal komme tiltalte til gode. 

Da saken gikk for Øvre Romerike tingrett i fjor, ble ekteparet dømt til 17 års fengsel, den strengeste overgrepsstraffen som er ilagt av en norsk domstol. Paret anket, og saken har vært oppe til full ny behandling i lagmannsretten de siste tre ukene.

Mange forhold Lagdommer Bernt Krohg hadde tidligere på dagen signalisert at drøftingene mellom fagdommerne kunne bli krevende.

Juryen bestående av ti personer hadde tatt stilling til nærmere 50 spørsmål om skyld, alvorlighetssgrad og forsett. Ifølge Romerikes Blad signaliserte fagdommer Bernt Krohg mulige innvendinger allerede før juryen startet sitt arbeid.

- Jeg vi anbefale dere å bruke mye tid på å drøfte kritisk hva påtalemyndigheten legger til grunn i denne saken, og vurdere om det er hold i det forsvarerne anfører, sa Krohg ifølge avisa.

17 års fengsel Ekteparet ble våren 2013 dømt i Øvre Romerike tingrett til 17 års fengsel, den strengeste overgrepsstraffen som er ilagt av en norsk domstol.

De anket hele dommen, og saken har de tre siste ukene gått for ny behandling i Eidsivating lagmannsrett. Behandlingen i lagmannsretten er nå annulert.

Beslutningen innebærer at hele saken må opp til ny lagmannsrettsbehandling.

Den vil  finne sted uten jury, men med såkalt utvidet meddomsrett, sammensatt av tre fagdommere og fire meddommere.

 ALVORLIG:  - Denne saken er svært omfangsrik og alvorlig, sa bistandsadvokat Gunhild Lærum til Dagbladet da saken gikk i tingretten i fjor. Hun representerer de tre mindreårige barna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
ALVORLIG: - Denne saken er svært omfangsrik og alvorlig, sa bistandsadvokat Gunhild Lærum til Dagbladet da saken gikk i tingretten i fjor. Hun representerer de tre mindreårige barna. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart