- Det er ikke gitt at Ap skal mene det samme som LO

Ap må bestemme selv om vikarbyrådirektivet, sier Jens Stoltenberg.

FOR DIREKTIVET: Jens Stoltenberg mener det er misforstått at EU's vikarbyrådirektiv kan utfordre norske arbeidslovsbestemmelser
Foto: Kent Skibstad / Dagbladet
FOR DIREKTIVET: Jens Stoltenberg mener det er misforstått at EU's vikarbyrådirektiv kan utfordre norske arbeidslovsbestemmelser Foto: Kent Skibstad / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORUS (Dagbladet): Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg som innledet på Rogaland Ap's årsmøte i formiddag, går langt i å si at de som vil si nei til EU's vikarbyrådirektiv har misforstått.

Stridssak - Det er selve EØS-traktaten, ikke direktivet, som kan utfordre våre abeidsmiljøbestemmelser, sa Stoltenberg.

Vikarbyrådirektivet er en stor stridssak på årsmøtet. En rekke store lokallag, som Stavanger og Haugesund, har vedtak om nei til direktivet. Under debatten var det innlegg både for og mot, og ifølge uoffisielle opptellinger er årsmøtet delt. Spørsmålet er om Stoltenberg gjennom sin tale påvirker delegater til å snu eller stemme mot sine lokallag. Avstemningen skjer i morgen.

Stoltenberg viste til at europeisk fagbevegelse har gått inn for direktivet, og at LO først støttet det.

Ikke direktivet som er problemet - Noen er urolige for at direktivet kan undergrave arbeidsmiljøloven. Vår beste juridiske vurdering sier at det ikke er noe grunn til det. LO's jurister og våre egne sier det samme. Det er mange andre land som har videreført egne nasjonale krav selv om de har innført direktivet.
Hvis man skal angripe norsk arbeidsmiljølov fordi den hindrer fri flyt av arbeidskraft, er det ikke direktivet man må angripe, men traktaten, sa Stoltenberg. LO snudde - Først mente LO det samme som øvrig europeisk fagbevegelse. Det er ikke gitt at vi skal automatisk skal snu fordi LO snur. Vi mener det samme som før LO skiftet mening. Vi må tenke selv, sa Stoltenberg. Han mener likebehandling av fast ansatte og vikarer fører til mindre sosial dumping og mindre incentiv til å bruke vikarer. På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor han tror LO har snudd i synet på vikarbyrådirektivet, sier Stoltenberg: - Det er lov å ha andre vurderinger. Jeg vil ikke mistenkeliggjøre noen.