Coronaviruset i Norge:

- Det er ikke greit

Helseminister Bent Høie synes lite om at folk reiser til andre kommuner for å få seg en øl.

CORONA: Helse- og omsorgsminister Bent Høye mener det er problematisk at folk reiser til nærliggende kommuner for å ta seg en fest. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag holdt helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge, sammen med helsedirektoratet og FHI.

Mye av fokuset her var på de nye innstrammingene som inntraff mandag, både nasjonalt og i hovedstadsregionen.

I Oslo stenger ølkranene i kveld. Slik har situasjonen også vært tidligere i pandemien.

På spørsmål fra pressen om hva helseministeren synes om at enkelte kan finne på å dra til nærliggende kommuner for å ta seg en fest, var Høie klar på at han ikke synes noe om akkurat det.

Kan få samme regler

- Det synes jeg ikke er greit. Vi jobber for at kommunene rundt i størst mulig grad skal vedta de samme reglene. Det skal det være mange møter om i dag, og det var også et møte mellom fylkesmennene i Oslo og Viken om dette på lørdag, sier Høie og fortsetter:

- Jeg forventer at de tre bo- og arbeidsregionene rundt hovedstaden i stor grad nå innfører de samme reglene innen kort tid, slik at disse blir mest mulig like. Det vil si bo- og arbeidsregion Oslo, Ullensaker og Drammen.

Mæland tok også for seg regelendringene regjeringen varslet i forrige uke, som innføres for å begrense importsmitten til Norge.

- For å begrense importsmitte, ble det i forrige uke lagt et krav om negativ coronatest og obligatorisk karantenehotell. Dette gjelder fra i dag, sa Mæland.

Hun understreker at karantenetida fortsatt er ti dager, og at karanteneplikten gjelder de samme personene som tidligere.

Paul Garner forteller om hvordan coronaviruset har påvirket han. Vis mer

Egenandelen er 500 kr for privatpersoner og 1500 kroner for arbeidsgivere, forklarer Mæland.

- Det vil også bli mulighet for å teste seg underveis i karantenetida, men et negativt testsvar vil ikke redusere karantenetida.

Mæland opplyste at det er opprettet avtaler om karantenehotell i alle landets fylker.

Det er tidligere varslet at politiet i større grad nå skal prioritere brudd på smittevernreglene og at brudd skal sanksjoneres.

- Man kan risikere bøter og fengsel for brudd på reglene, understreker Mæland.

- Vi kan ikke gi oss nå, selv om alle begynner å bli lei. For at vi skal ha mulighet til å få en god og normal jul, må vi alle gjøre en innsats, sier Mæland.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

Minoritetsbefolkning overrepresentert

- I mars var etniske norske, middelaldrende menn overrepresentert over innlagte covid-19- pasienter på sykehus, sa helsedirektør Bjørn Guldvog under dagens pressekonferanse.

Den siste tida har smitten økt blant minoritetsbefolkningen og arbeidsinnvandrere og det er disse som nå topper smittestatistikken.

Guldvog trekker blant annet fram mulighet til å nyttiggjøre seg av helseinformasjon (helsekompetanse), språkferdigheter, levekår, utsatte yrker, boforhold, og kontakthyppighet med familie og slekt, som mulige årsaker til dette.

- Ingen har personlig skyld i smittespredningen, men alle har et ansvar for å bidra til godt smittevern ved å følge råd og regler, understreker Guldvog.

Helsedirektoratet har nå gjort en rekke tiltak for å styrke informasjonen rundt coronaviruset og smitteverntiltakene på en rekke ulike språk, og styrker også samarbeidet med ulike organisasjoner som jobber direkte mot disse gruppene.

Han understreker også at det er viktig at helsevesenet sørger for tilrettelegging for alle som ikke snakker norsk, blant annet ved bruk av tolketjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer