- Det er ikke halshogging, men livet i leiren som tiltrekker

Fremmedkrigere sender bilder og videoer om at de bader, spiser kake og lever i full harmoni.

IS' HOVEDSETE:  Innbyggere i den syriske byen Raqqa bader i Eufrat-elva i sommer. Raqqa er byen der den ekstreme gruppa Den islamske (IS) stat har sitt hovedsete, og er en del av det gruppa nå mener er Den islamske staten. Foto: Reuters/Scanpix
IS' HOVEDSETE: Innbyggere i den syriske byen Raqqa bader i Eufrat-elva i sommer. Raqqa er byen der den ekstreme gruppa Den islamske (IS) stat har sitt hovedsete, og er en del av det gruppa nå mener er Den islamske staten. Foto: Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste ukene har det kommet stadig mer groteske videoer og rapporter om massakre, kidnappinger og halshogginger i Irak og Syria. Seinest denne uka ble det groteske drapet på den amerikanske fotografen James Foley publisert på YouTube. Men det er ikke først og fremst volden som tiltrekker fremmedkrigere, ifølge den norske terroreksperter Thomas Hegghammer.

Det antas at rundt 2000 europeiske borgere nå er i Syria og Irak og kriger sammen med den brutale ekstremistgruppa Den islamske staten (IS). Stadig flere er på vei, frykter vestlig etterretning.

Hva er det som får dem til å dra?

Et nødvendig onde - Mange tror at Ubaydullah Hussain og de andre tiltrekkes av halshogging, men jeg tror ikke det. Det er den positive propangandaen som gjør det. Vestlig media framstiller først og fremst den fæle propagandaen, men IS gjør også andre ting: De deler ut brød til fattige, de oppretter barnehjem og hjelper de vanskelig stilte, sier terrorforsker Thomas Hegghammer, ved FFI.

Og fortsetter:

- Det er livet i leiren som fenger: Vi bader, her spiser vi kake og har det så flott og spennende. Kom ned og se hvordan vi har det! Det appelerer fordi det er en god del mennesker som ønsker eventyr og spenning, som jo det å være fremmedkriger innebærer. Samtidig understreker det at livet de lever er et spartansk liv, men også et idyllisk liv med mye glede.

Siden juni i år, har det kommet en rekke videoer og vitnesbyrd fra innbyggere i Syria og Irak om massakre og brutal vold fra IS-krigerne mot lokale innbyggere. Millioner av mennesker er nå på flukt.

- Sympatisørene av IS vektlegger de postive tingene. Halshoggingene og drapene blir sett på som et nødvendig onde, og de støtter ikke IS fordi de kutter mange hoder. De støtter IS fordi de mener at de har en bra styreform og et bra politisk prosjekt, sier Hegghammer.

- Ser bort fra det grusomme Den terrortiltalte Ubaydullah Hussain forsvarte den ekstreme gruppa Den islamske stat (IS) og halshogging i et VG-intervju forrige helg. Han sa videre at hans mål er å endre det norske samfunnet etter modell fra IS i Syria og Irak, og at han lot seg intervjue fordi mediabildet ikke er i samsvar med hans syn på hva som nå skjer.

Et stort antall norske muslimer, deriblant norsk-irakere har den siste tida tatt avstand fra Hussains uttalelser om gruppa IS, og mener de ikke representerer muslimer og religionen islam.

Hegghammer viser til at mange muslimers støtte til terrorgrupper kan sammenliknes med amerikanernes støtte til bombing og krig i Irak.

- Folk i Midtøsten lurer på hvorfor amerikanerne støtter den amerikanske krigføringen i regionen. De skjønner det ikke og ser bare de grusomme konsekvensene av USAs krigføring (f.eks: bombing av bryllup, journ.anm). Amerikanerne i USA ser bort fra de grusomme konsekvensene av USAs bombeangrep i fjerne strøk. Det er akkurat det samme som skjer på den andre sida, sier Hegghammer.

Han får støtte av sin FFI-kollega Petter Nesser:

- Voldspropaganda er en liten del av et mye større bilde som også omfatter idealisme, sosial misnøye, gruppeprosesser og  påvirkning fra ideologiske lederskikkelser, sier Nesser, som har skrevet doktoravhandling om hva som får noen få muslimer i vestlige land til å drepe uskyldige mennesker.

- Eventyrreise Basim Ghozlan er forstander for Det islamske forbundet og tilknyttet Rabita-moskeen i Oslo. Han har flere ganger vært i kontakt med muslimsk ungdom, som han har sett at er i fare for å bli radikalisert.

- Dette er komplekst, og handler om helt forskjellige syn på hva som er islam. De fleste muslimer vil tenke at islam er rettferdighet, velferd, utvikling og oppriktighet, mens andre igjen vil tenke at islam handler om å ha skjegg og korte bukser. Det handler om helt ulik forståelse. På videoer oppfordrer IS muslimer til å gjøre hijra (å emigrere til en islamsk stat), men muslimer snakker ikke om hijra. Hijra trengs når en muslim ikke får leve ut sin tro, når hun ikke får faste og blir fengslet for sin tro. Det skjer jo ikke i dag og er ikke teologisk riktig, sier Ghozlan og fortsetter:

- De som drar gjør det for å være tøffe, for å ta en slags eventyrreise. Krig og våpen blir en slags bekreftelse. Men IS er toppen av galskap, og jeg tror heldigvis at deres groteske handlinger gjør at færre muslimer vil la seg tiltrekke.

- Nasjonalistiske grenser er brutt Dagbladet har gått gjennom en rekke IS-videoer på internett. En god del av disse viser «det gode liv» i «det islamske kalifatet», som IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi erklærte den 5. juli i år. På slutten av ramadan sendte de ut en hilsen fra «kalifatet» til muslimer i resten av verden.

Videoen starter med innkalling til bønn. Gutter og menn i alle aldre kommer gående til moskeen for å be. En mann kommer hinkende på krykker. Inne i moskeen går gutter rolig rundt i rommet og gir ut godterier. Harmonien synes total. Imamen taler, snakker om hvor stor Gud er når «fiendene blir sprengt og drept» og når «et islamsk kalifat endelig er blitt virkelighet».

«I denne velsignede måneden ble de nasjonalistiske grensene brutt, grenser som delte muslimene og som gjorde dem svakere (..) Nå er sharia loven og zakat (islamsk skatt, blir gjerne gitt til fattige, journ.anm) blir samlet inn. Det gode vil nå regjere og ondskap er forbudt», sier imaman før bønnen er over. Folk klapper og klemmer hverandre, smiler harmonisk. Gamle og unge - alle er samlet.

Videoen fortsetter med bilder av smilende barn og voksne, gjerne med våpen. Der er på lekeplaseser, ridende til hest.. En rekke muslimer med både finsk, tunisisk, indonesisk og belgisk nasjonalitet ser smilende inn i kamera.

- Kom til denne staten som vi alle har drømt om, er beskjeden.

BRØDKØ:  En ung gutt kjøper brød under ramadan i den nord-syriske byen Raqqa, som nå er kontrollert av Den islamske staten. Foto: Reuters/Scanpix
BRØDKØ: En ung gutt kjøper brød under ramadan i den nord-syriske byen Raqqa, som nå er kontrollert av Den islamske staten. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer