- NONCHALANT:  Lite eller ingenting av sakspapirene kommer fra politiets etterforskning, påpeker den bedrageritiltalte regnskapsførerens forsvarer, advokat Nora Hallén. Nå har retten pålagt politiet å ta en ny runde. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
- NONCHALANT: Lite eller ingenting av sakspapirene kommer fra politiets etterforskning, påpeker den bedrageritiltalte regnskapsførerens forsvarer, advokat Nora Hallén. Nå har retten pålagt politiet å ta en ny runde. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.Vis mer

- Det er ikke han som skal bevise sin uskyld

Dommer avblåste NAV-svindelsak. Og ber politiet gjøre en bedre jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter to timers virrvarr om tall og lønnspapirer, ba dommeren om en pause.

På tiltalebenken i dag satt en 30 år gammel regnskapsfører fra Oslo, tiltalt for bedrageri mot NAV av om lag 650 000 kroner i sykepenger og foreldrepenger gjennom tre år fra 2009 til 2012.

Dette er en av seks såkalte trygdesvindelsaker mot NAV-klienter for Oslo tingrett denne uka.

Årsberetningen til NAV viser at det var 1200 fellende dommer i slike saker i fjor. Samtidig ble 1300 nye personer anmeldt for å ha bedratt velferdsetaten.

NAV-sjefer på gangen Utbetalingene til regnskapsføreren er saken med det største beløpet. NAV, politiet og Oslo statsadvokatembete mener han har oppgitt for høy inntekt, og dermed fått for mye penger fra det offentlige.

Tingrettsdommer Tone Haave spurte flittig om tallenes sammenheng da aktor Trine Dyngeland og tiltalte la fram saken. Ute på gangen ventet to NAV-sjefer på å forklare seg.

Etter pause og rådslagning på bakrommet, tok saken en ny vending. Dommer Haave startet med utilslørt kritikk av politiets og påtalemyndighetenes arbeid med saken.

Dommeren: endel uklart - Det er endel uklare ting for dommerpanelet. Og det er en alvorlig tiltale, der det er påtalemyndighetenes ansvar å bevise tiltaltes skyld. Det er ikke han som skal bevise sin uskyld. Vi er opptatt av at du skal få en rettferdig behandling, sa hun i direkte henvendelse til tiltalte.

Og hadde ingen problemer med å få med seg både aktor og forsvarer, advokat Nora Hallén, på at saken blir utsatt til politiet har gjort en grundigere jobb.

- Politiet har ikke gjort nok for å finne ut av regnskapstall her, sa aktor i retten.

- Nonchalant politijobb Advokat Nora Hallén er ikke nådig i sin kritikk av politiets arbeid i saken.

- Det bærer preg av en nonchalant holdning. Min klient ble anmeldt av NAV i juli 2012. I september samme år ble han avhørt, og siden har det skjedd lite eller ingenting. Nesten alle dokumentene i saken stammer fra NAVs anmeldelse, lite eller ingenting fra politiet selv.

- Og selv om tiltalebeslutningen er signert i november i fjor, var det først i går at dokumentasjonen av min klient skatteoppgjør for 2011 ble lagt til dokumentene. Og den dokumentasjonen var det vi som måtte framskaffe, sier forsvareren til Dagbladet.

I 2011 var den tiltalte regnskapsføreren registrert som selvstendig næringsdrivende. Og da er det skatteoppgjøret som skal legges til grunn, ikke selvangivelsen

Det var likevel for inntektsåret 2009 at etterforskerne fikk dårligst karakter, og må gjøre jobben på nytt.

Det året jobbet han i et lite regnskapsfirma som gikk konkurs.  Og selvangivelsen viste null i inntekt.

Sjekket ikke selvangivelsen - Jeg kom til NAV med kopi av lønnsslipper og annen dokumentasjon. Hvis ikke hadde jeg jo ikke fått sykepenger, forklarte tiltalte.

- Men stemmer det at du som nyutdannet bachelor i økonomi og administrasjon fra BI ikke sjekket din egen selvangivelse, spurte en av meddommerne.

- Ja, jeg stolte på at alt var levert til ligningsmyndighetene, svarte regnskapsføreren.

Seinere har han ikke greid å få ut en rekonstruksjon av egne lønnstall 2009 fra det konkursrammede og nedlagte selskapet.

Det hadde heller ikke politiet.

- Det er ikke noe i etterforskningsmaterialet som tyder på at politiet har forsøkt å finne ut hvem som var selskapets lovpålagte revisor, innrømmet aktor i Oslo tingrett tirsdag.

 SATTE NED DOMMERFOTEN:  Tingrettsdommer Tone Haave avbrøt straffesaken mot en bedrageritaltalt 30-åring og sendte saken tilbake til politiet med beskjed om å gjøre en grundigere jobb. Her som statsadvokat i 2008.
Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
SATTE NED DOMMERFOTEN: Tingrettsdommer Tone Haave avbrøt straffesaken mot en bedrageritaltalt 30-åring og sendte saken tilbake til politiet med beskjed om å gjøre en grundigere jobb. Her som statsadvokat i 2008. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer