- Det er ikke hemmelig, men jeg vil ikke si noe

Manuela Ramin-Osmundsen er i hardt vær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Manuela Ramin-Osmundsen ble utnevnt til toppsjef i Utlendingsdirektoratet i 2006, ble Ida Hjort Kraby invitert til privat feiring hjemme hos den nåværende barne- og likestillingsministeren, skriver VG.

I tillegg innrømmer Ramin-Osmundsen at hun ved minst en anledning har vært i privat selskap hos juristen som for få dager ble utnevnt til nytt barneombud.

- For ca seks år siden inviterte Ida Kraby til et stort selskap. Da ble Terje og jeg invitert som par, sier ministeren til VG.

- Ikke venner

Dette står i kontrast til uttalelsene hun kommer med til papirutgaven av Dagbladet i dag.

- Vi er bekjente. Men vi er ikke nære omgangsvenner, sier til avisa.

Ramin-Osmundsen sier hun aldri ba departementet vurdere hennes habilitet i utnevnelsen av det nye barneombudet.

- Mitt kjennskap til Ida Hjort Kraby er av en slik karakter at jeg ikke har sett det nødvendig. Jeg har ikke vært i tvil, sier hun.

I HARDT VÆR: Vi er bekjente. Men vi er ikke nære omgangsvenner, sier barne- og likestillingsminister  Manuela Ramin-Osmundsen om det nye barneombudet. Foto: SCANPIX
I HARDT VÆR: Vi er bekjente. Men vi er ikke nære omgangsvenner, sier barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen om det nye barneombudet. Foto: SCANPIX Vis mer

Hemmelig nettverk

De to kvinnene har møtt hverandre gjennom et nettverk av kvinnelige jurister. Barne- og likestillingsministeren vil ikke navngi medlemmene av nettverket.

- Det er ikke noe hemmelig, men jeg synes ikke det er noe jeg behøver å si noe mer om. Vi er flere jenter som er jurister som er med, men det er ikke alltid de samme som møter opp. Jeg mener derfor det blir meningsløst å navngi enkeltpersoner, sier Ramin-Osmundsen til Aftenposten i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ida Hjort Kraby tar over som barneombud etter Reidar Hjermann, Han er det første ombudet som ikke får sitte mer enn en fireårsperiode, og mange mener årsaken er at han i flere aktuelle saker har talt regjeringen midt i mot. Hjort Kraby kommer fra jobben som advokat ved regjeringens eget advokatkontor.

Politikere reagerer

Frp-formann Siv Jensen krever at Manuela Ramin-Osmundsen ber Stortinget om tilgivelse etter at Hjermann måtte gå til fordel for Hjort Kraby.

I dag vil Stortinget kalle statsråden inn på teppet.

- Jeg vil anbefale statsråden å legge seg paddeflat ganske fort, desto før jo heller. Hun må bite i det sure eplet og heller be om tilgivelse i stedet for å rote det til ytterligere. Det er åpenbart at det er noen som har gjort noe dumt, sier Jensen til papirutgaven av Dagbladet.

Hun mener det i framtida bør være Stortinget som utnevner ombudet.

- Da vil en få et skille i forhold til regjeringen, særlig når en gang på gang ser mønsteret med Ap som utnevner sine egne. De vil ikke ha debatt, de vil ha klakører, sier hun.

Med seg i kravet har Jensen regjeringspartiet SV, i tillegg er Høyre på gli.

- Ombudet skal være en vaktbikkje, og da kan det være problematisk om vaktbikkja blir utnevnt av departementet den skal passe på, sier Høyres nestleder, Per-Kristian Foss, til Dagbladet.