Det er ikke hurtigheten som gjør geparden livsfarlig

Forskere har funnet unike jakt-teknikker hos rovdyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fleste som har sett en video på Animal Planet av en gepard som jakter på en antilope, vet at disse rovdyrene kan løpe ekstremt raskt.

Nå viser derimot en undersøkelse utført på Royal Veterinary College i London at det ikke er hurtigheten som gjør geparden livsfarlig.

Det er dens ferdigheter i å hoppe sidelengs, samt snu i høy hastighet og bremse i løpet av et brøkdels sekund som gjør geparden til en ekstraordinær jeger.

Ikke så raske Alan Wilson er professor ved universitetet i London, og kan fortelle New York Times at geparden faktisk ikke bruker hastigheten så mye mens den jakter.

- Jakten handler mye mer om selve akselerasjonen, om det å hoppe, dukke og manøvrere riktig for å fange byttedyret, sier han.

Tidligere har forskere kun hatt muligheten til å samle data om geparder i fangenskap, men nå har Wilson og hans team utviklet et batteridrevet halskjede, som kan lades gjennom et solcelle-panel.

I dette halskjedet er det plassert en GPS-sender og fartsmåler, og disse kjedene har blitt plassert på fem forskjellige geparder som har blitt overvåket i ni måneder.

Sterke muskler De sterke musklene til geparden gir den en unik mulighet til å bremse farten, samtidig som den foretar en krapp sving.

Det er denne kontrollerte svingen som gjør at geparden får overtaket på byttedyret, og ikke dens mulighet til å slå fartsrekorder.

Klørne til det store kattedyret spiller også en stor rolle under jakten.

- Klørne er så lange og sterke at de gir et bedre feste enn piggdekk på en motorsykkel, sier Wilson.

Det er dette festet som hjelper kattedyret med å plassere føttene i riktig posisjon, for deretter å kunne foresta en raskere og skarpere sving enn byttedyret.

LIVSFARLIG: - Jakten handler mye mer om selve akselerasjonen, om det å hoppe, dukke og manøvrere riktig for å fange byttedyret, sier Wilson.
LIVSFARLIG: - Jakten handler mye mer om selve akselerasjonen, om det å hoppe, dukke og manøvrere riktig for å fange byttedyret, sier Wilson. Vis mer