- HISTORISK: En av forskerne som arbeider med roveren «Curiosity», den hittil mest avanserte farkosten på Mars, sier de har gjort et oppsiktsvekkende funn som kommer til å havne i historiebøkene. Men nøyaktig hva vil de ikke ut med før om noen uker. Her har sekshjulingen brukt kameraet Mars Hand Lens Imager til å ta et selvportrett. Foto: Reuters / NASA/ JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / NTB Scanpix
- HISTORISK: En av forskerne som arbeider med roveren «Curiosity», den hittil mest avanserte farkosten på Mars, sier de har gjort et oppsiktsvekkende funn som kommer til å havne i historiebøkene. Men nøyaktig hva vil de ikke ut med før om noen uker. Her har sekshjulingen brukt kameraet Mars Hand Lens Imager til å ta et selvportrett. Foto: Reuters / NASA/ JPL-Caltech / Malin Space Science Systems / NTB ScanpixVis mer

- Det er ikke jordrystende, men interessant

NASA toner ned det «historiske funnet» på Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NASA går nå ut med brannslukningsapparatet, etter at John Grotzinger - en av sjefsforskerne som jobber med Mars-roveren «Curiosity» - gikk ut og sa de hadde funnet noe sensasjonelt som kommer til «å havne i historiebøkene»

En stor hake ved dette er at dataene, ifølge intervjuet med radiokanalen NPR, verken er ferdigbehandlet eller endelig bekreftet. Han kan først utdype hva oppdagelsen er under et møte med den Amerikanske geofysiske union i starten av desember.

Det høytflyvende og spesielle ordvalget, kombinert med mystikken, førte umiddelbart til en gressbrann av spekulasjoner på nett. Og ikke overraskende går mange ut på om det kan være funn av liv på Den røde planeten.

Talsmann Guy Webster ved NASAs Jet Propulsion Laboratory (JPL) toner nå ned retorikken betydelig, og sier funnet er «interessant». Altså ikke «earthshaking», som ble brukt i orginalintervjuet. Det kan løst oversettes til «jordrystende» eller «veldig oppsiktsvekkende».

- Når det gjelder til historiebøkene, kommer hele «Curiosity»-oppdraget [uansett] til havne i dem. John var begeistret for kvaliteten på informasjonen som kom fra SAM-instrumentene i forrige uke, og en reporter var tilfeldigvis innom kontoret, skriver Webster i en e-post til magasinet Time.

- Han har også vært like begeistret for andre resultater som har kommet så langt, fortsetter talsmannen.

Funnet ble gjort av SAM, som står for Sample Analysis at Mars. Dette laboratoriet, som utgjør halvparten av den vitenskapelige nyttelasten om bord sekshjulingen, består av tre instrumenter som sniffer gjennom atmosfære- og jordprøver på jakt etter organiske forbindelser.

Nøyaktig hva SAM har funnet blir bare spekulasjoner, men det er lett å si hva den ikke har funnet, sa Hans Amundsen, som selv har arbeidet med å teste ut «Curiosity»-instrumenter på Svalbard, til Dagbladet i går.

ANALYSERT: Funnet ble gjort i en liten håndfull jord fra Mars-overflaten. Foto: REUTERS / NASA / NTB Scanpix
ANALYSERT: Funnet ble gjort i en liten håndfull jord fra Mars-overflaten. Foto: REUTERS / NASA / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke liv.

- For det første har de ikke utstyr til det, og selv om de skulle få data som kan tolkes i den retning, ville det vært galskap å gå ut med det. SAM kan ikke brukes til å påvise liv: Du vil alltid ende opp med flere tolkningsmuligheter, sier Amundsen ved Earth and Planetary Exploration Services (EPX).

En mer plausibel spekulasjon er om instrumentet har funnet organiske forbindelser i en jordprøve.

Organiske forbindelser er molekyler med en «ryggrad» bestående av karbon. Disse utgjør byggeklossene til alt kjent liv, men trenger ikke å ha noe med biologiske prosesser å gjøre.

De finnes i store mengder nesten over alt vi ser i universet, og Mars-meteoritter viser at de også finnes der. Problemet er at ingen sonder eller rovere så langt har greid å finne dem i det øverste jordlaget, trolig på grunn av stråling.

Om «Curiosity» nå har funnet organiske molekyler i en slik prøve, vil det altså være spennende fordi det er første gang, og fordi det kan tenkes å si noe om Mars har vært, eller er, beboelig for liv.

- Det vi har antatt, er at det ikke er organiske forbindelser i det øverste jordlaget på Mars. Det er veldig oksidert på grunn av stråling, og de blir fort ødelagt. «Phoenix»-sonden fant andre stoffer som er så oksygenrike, at organiske forbindelser ville forsvunnet, sier Amundsen.

Han mistenker at hele saken er et tilfelle av uheldig ordvalg.

- De blir av og til blir litt revet med av det journalistene vil høre. Jeg tror det er større sjanse for at han har vært uheldig i ordvalget, enn at de har funnet noe som gjør at vi må forandre hvordan vi ser på Mars. Jeg er veldig spent på å få høre hva det er, men vi må vente og se, sier Amundsen.