Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Det er ikke like lett for en mann å oppnå fysisk kontakt med en kvinne, som motsatt»

Gjest i 20-åra forteller at han ble besatt av å kjøpe sex.

NY SESONG: I kveld starter en ny sesong av Trygdekontoret på NRK. Der skal programleder Thomas Seltzer ta for seg sex og sexkjøp.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY SESONG: I kveld starter en ny sesong av Trygdekontoret på NRK. Der skal programleder Thomas Seltzer ta for seg sex og sexkjøp. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld starter en ny sesong av «Trygdekontoret» på NRK, med en episode som handler om sex og sexkjøp.

Mannen i 20-åra som deltar anonymt i programmet sier til Dagbladet at han har kjøpt sex i fire år.

- En av grunnene til at menn kjøper sex er etter min mening fordi de er taperne på kjønnsmarkedet. Det er ikke like lett for en mann å oppnå fysisk kontakt med en kvinne, som motsatt. Det kan være vanskelig å være mann også, for kvinner kan være veldig kravstore, både på utseende og personlighet, sier han.

Det var en av grunnene til at han selv begynte å kjøpe sex, sier han. Sammen med et dårlig selvbilde, følte han at jenter ikke anerkjente han for den han var.

Første gang han kjøpte sex, var i utlandet med en guttegjeng.

- Jeg opplevde den «vanlige» måten å sjekke opp damer på som veldig vanskelig. Det handlet om et savn etter nærhet og kontakt med det motsatte kjønn. Sexkjøp er mer enn bare sex, det ble også et kjøp av en persons tid, sier han.

Harald Bøhler er leder for etterforskningsavsnittet ved seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Han sier til Dagbladet at det finnes omtrent 100-150 prostituerte på «innemarkedet», og 50-100 på «utemarkedet» i Oslo til enhver tid.

Fikk god kontakt Mannen forteller at han gikk ut og spiste middag eller fant på andre aktiviteter med de prostituerte han hadde knyttet best kontakt med. Han kaller de kostnadsfrie sosiale møter de også oppfordret til.

- Hvordan vet du at denne kontakten ikke ble så god fordi du var en kunde?

- De tjener ingenting med å være med meg på fritiden. Hvis de var ute etter penger, kunne de tatt betaling fra meg, eller møtt betalende kunder i stedet, sier han.

Nå har han derimot lyst til å slutte, etter å ha kjøpt sex i fire år. Han sier han har brukt omtrent 150 000 kroner på prostituerte i inn- og utland.

- Jentene jeg har vært med er ikke de som står på gata, men de som koster rundt 1500 kroner i timen på «innemarkedet». Det er stor forskjell på disse to typene, hevder han.

Etter å ha kjøpt sex i fire år, to av dem ulovlig, ønsker mannen i 20-åra å slutte, blant annet på grunn av kostnaden, sier han i «Trygdekontoret» og legger til:

- Mye av grunnen til at jeg ønsker å slutte, er at det kan bli vanskelig å ha vanlige forhold til jenter. Jeg foretrekker jo å ha et naturlig forhold. Det har begynt å løsne med vanlige jenter, og det er derfor ikke et behov som før for å betale for disse tjenestene, sier han.

- Det er deres valg Vedkommende hevder at møtene med prostituerte har vært naturlige, både når det kommer til kjemi og det seksuelle, og det gjorde at det ble mer som en rus. Han beskriver det som en virkelighetsflukt, og mer en besettelse enn en avhengighet.

- Det handlet om det psykiske. Jeg ville bare tilbake til de fine øyeblikkene. Nå har jeg fått ting litt i perspektiv. Det å bli reflektert rundt dette har tatt tid, sier han.

- Det er skremmende når du får så god service, men det var jo samtidig det jeg ville ha. En du kan snakke med og få god kontakt med. Det ble et dilemma, sier han.

Etter samtaler mannen har hatt med de prostituerte han har møtt, føler han seg sikker på at han har kjøpt sex fra kvinner som gjør det av fri vilje, men sier det er vondt å tenke på de som blir tvunget til å selge sex.

- Er det på grunn av penger og ikke nød at de har valgt å bli prostituerte, så er det jo deres valg. Hvem er ikke glad i å kunne tjene 10 000 kroner dagen når de i tillegg kan i stor grad kan velge sine egne kunder? Selv om de ikke elsker kundene sine, så lar de ikke menn som har vært voldelige og behandlet dem dårlig, komme tilbake. De jeg har møtt virker oppegående og reflekterte over jobben sin, sier han.

- Hva med dem som ikke har valgt det selv?

- Det er vondt å tenke på de som ikke er der frivillig, og politiet burde gjøre en bedre jobb for å avdekke menneskehandel, i stedet for å bruke ressurser for å ta kunder og kvinner som ikke er utsatt for tvang. Det er en feil bruk av ressurser, sier han.

Bøhler forteller at det er svært sjelden sexkunder forteller at de har avdekket menneskehandel, men at svært mange ofre forteller at de har blitt tvunget ut i prostitusjon.

Ikke nervøs for å bli tatt Sexkunden forteller at han aldri har kjøpt sex fra prostituerte på gata, og føler seg trygg på at han ikke vil bli tatt i å kjøpe sex.

- Jeg var mer redd for det før. Det er skremmende med den høye boten, men jeg vil nesten si det er umulig å ta meg i Norge siden jeg kjenner de jeg møter, og at de ikke vil tyste på meg. I tillegg er det en stor bevisbyrde på politiet, sier han.

Dette er ikke Harald Bøhler enig i. Han forteller at de pågriper eller anmelder omtrent 100 personer per år i Oslo politidistrikt. 

- I utgangspunktet blir du anmeldt på stedet og mottar et forelegg på 25 000 kroner. Vi pleier ikke ha noe problem med bevisbildet i slike saker. På «innemarkedet», med mye telefon- og internettaktivitet så finner vi de kontaktene vi trenger, sier han til Dagbladet.

Mannen i 20-årene syns uansett at politiet bør bruke ressursene sine andre steder.

- Politiet burde bruke mer ressurser på å ta menneskehandel, de som virkelig er i nød, enn luksusprostituerte og deres kunder.

- Hva tror du folk ville tenkt om du sto fram offentlig?

- De som kjenner meg hadde nok mistet en del respekt for meg, men jeg håper de hadde godtatt meg som den jeg er. Jeg tror jeg blir sett på som den store stygge ulven uansett hva jeg sier. Det er vanskelig for utenforstående å sette seg inn i denne situasjonen, sier han.

- Færre kjøper sex Dagbladet skrev i januar i år at færre kjøper sex etter lovforbudet trådte i kraft 1. januar 2009.

Andelen som kjente noen som hadde kjøpt tjenester av prostituerte ha gått ned fra 10 til 6 prosent, ifølge postdoktor Andreas Kotsadam ved Universitetet i Oslo.

I 2008, før sexkjøploven, svarte 10 prosent av nordmennene at en bekjent hadde kjøpt sex i løpet av de siste seks månedene.

I 2010, etter sexkjøpsloven, svarer 6 prosent at de har bekjente som har kjøpt sex i løpet av de siste månedene, fant Kotsadam ut.

«Trygdekontoret» sendes på NRK 1 i kveld klokka 22.20, eller på nett-tv.

SESONGPREMIERE: Programleder Thomas Seltzer er klar for en ny sesong av «Trygdekontoret» på NRK i kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SESONGPREMIERE: Programleder Thomas Seltzer er klar for en ny sesong av «Trygdekontoret» på NRK i kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart