«Det er ikke mange i Ap som er skuffet over dette»

Jens Stoltenberg og Raymond Johansen er fornøyd med Lofoten-løsning.

GA ETTER:  Jens Stoltenberg på vei ned trappene i Stortinget etter å ha informert sin egen stortingsgruppe om kompromisset han nå har inngått med Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete. For særlig SV er avklaringen om at det ikke blir en konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja en seier. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
GA ETTER: Jens Stoltenberg på vei ned trappene i Stortinget etter å ha informert sin egen stortingsgruppe om kompromisset han nå har inngått med Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete. For særlig SV er avklaringen om at det ikke blir en konsekvensutredning for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja en seier. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag morgens kl.08.00 orienterte Jens Stoltenberg sin egen stortingsgruppe om det endelige Lofoten-løsningen som blir lagt fram på en pressekonferanse i regjeringskvartalet kl.12.00 i dag.

Stor SV-seier
Men både i SV og Sp feires løsningen som en stor seier. Som Dagbladet meldte i går kveld, blir det ikke oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja nå. Det vil si at man ikke åpner opp for en såkalt konsekvensutredning.

Jens Stoltenberg gir dermed etter for press fra SV og Sp, og at han onsdag fikk klar beskjed fra Ap's stortingsgruppe om at den rødgrønne regjeringen er viktigere enn oljeboring nå.

Derfor var det ventet stor spenning til mottakelsen i Ap, hvor det lenge har vært et flertall for nettopp en slik utredning.

Særlig er de mest ivrige oljetilhengere i partiet opptatt av at statsministeren har fått gjennomslag for mer oljeproduksjon på andre områder.

Fikk applaus
Etter møtet kunne statsministeren fortelle at løsningen hadde blitt mottatt med applaus.

- Dette er en god og balansert løsning. Aps stortingsgruppe har sluttet seg til løsningen med applaus, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet like etter møtet på Stortinget.

- De tok godt imot løsningen, legger han til.

Også partisekretær Raymond Johansen var godt fornøyd med regjeringens løsningen i regjeringens forvaltningsplan for Barentshavet og nordområdene.

- Det er ikke mange i Ap som er skuffet over dette, sier Johansen til Dagbladet.

Se pressekonferansen her fra regjeringskvartalet her kl. 12.00. Først da blir hele den framforhandlede løsningen med alle detaljer lagt fram.

Ofrer Barentshavet
Dagbladet vet at SV har gått med på å åpne opp for oljeboring i Barentshavet, mot at regjeringen sier nei til oljeboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nå.

Som Dagbladet også har skrevet tidligere, vil det være aktuelt å vende blikket mot såkalte modne områder på sokkelen.

Kompromisset
• Det åpnes for konsekvensutredning i de tidligere omstridte områdene ved delelinja. I tillegg flyttes grensa for hvor nært Finnmarkskysten man kan lete etter petroleum.

• Den såkalte TFO-ordningen utvides til å omfatte Nordland 3 og Nordland 4. Det vil si at områder der man kjenner strukturene og der infrastruktur er på plass, kan tildeles oljenæringa i en raskere prosess.

• SV er med på mer kunnskapsinnhenting, men ikke etter petroleumsloven. Det skal innhentes kunnskap om ringvirkninger av oljeboring for reiseliv og fiskeri.

• Det mest sårbare og mest oljerike området, Lofoten (Nordland 6) er konsekvensutredet fra før. Det vil si at oljeboring kan settes i gang nokså raskt dersom et nytt Storting ønsker det.

• Stoltenberg skal ikke ha bundet seg til noe, det vil si at han kan konsekvensutrede de to andre feltene før neste rullering av forvaltningsplanen i 2014.

SV-SEIER: Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete fikk til slutt viljen sin om å ikke åpne opp for oljeboring i Lfoton, Vesterålen og Senja nå. Det er en stor politisk seier for de to juniorpartiene i regjeringen. Men til gjengjeld har Jens Stoltenberg fått muligheter til å starte oljeboring i store deler av Barentshavet og øke oljeproduksjonen på dagens sokkel.
Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
SV-SEIER: Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete fikk til slutt viljen sin om å ikke åpne opp for oljeboring i Lfoton, Vesterålen og Senja nå. Det er en stor politisk seier for de to juniorpartiene i regjeringen. Men til gjengjeld har Jens Stoltenberg fått muligheter til å starte oljeboring i store deler av Barentshavet og øke oljeproduksjonen på dagens sokkel. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer