«Det er ikke meningen å klå, det bare blir sånn»

Mens vanlige norske ungdommer drikker seg fulle og samler russeknuter, ligger 154 jenter i telt for å gjøre karriere i forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SESSVOLLMOEN (Dagbladet): «Kompani!»
«Rett!»
«Givakt!»
154 jenter står på tåhev i 22 sirlige rekker. Major Steinar Andersen er hanen i hønsegården, som med myndig stemme gir jentene en følelse av hvordan det er i forsvaret.
«Og ... På stedet hvil!»

154 jenter senker skuldrene, snur seg og møter blikket til en av de sju fremmede som de delte telt med sist natt, som kanskje ikke er fremmede lenger, men smått begynnende vennskap.

Jentesatsing Egentlig skulle de fleste av dem begynt russefeiringa denne helga, i stedet har de dratt på «Kvinnecamp», forsvarets satsing for å sikre rekruttering av de flinkeste jentene til lederutdanningene sine.

OPPSTILLING: Steinar Andersen, major i hæren, er sjef for forsvarets «Kvinnecamp» der 154 jenter får en forsmak på livet i forsvaret. Brigader Anne Rydning (ryggen til) har tidligere vært Norges sjef i Afghanistan, og er en av de mange kvinnelige forbildene jentene blir møtt av under leiren. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
OPPSTILLING: Steinar Andersen, major i hæren, er sjef for forsvarets «Kvinnecamp» der 154 jenter får en forsmak på livet i forsvaret. Brigader Anne Rydning (ryggen til) har tidligere vært Norges sjef i Afghanistan, og er en av de mange kvinnelige forbildene jentene blir møtt av under leiren. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Samtlige 154 jenter på Sessvollmoen nord for Gardermoen har søkt forsvarets lederutdanning. Forsvaret takker for tiliten ved å invitere til leir og legger seg med smørsida opp. Jentene blir flydd inn fra hele landet på forsvarets regning, får uniform og sko, bo i telt, knytte kontakter, blir presentert for kvinnelige rollemodeller og får et personlig treningsprogram i hånda på vei hjem, hvis de fysiske opptakskravene oppleves som tøffe.

For hvilke 18-19 år gamle jenter vet egentlig hvordan man tar armhevinger i forsvaret?

TUNGT: Alle jentene tar i når en Mercedes skal dras gjennom skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNGT: Alle jentene tar i når en Mercedes skal dras gjennom skogen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har spilt mye håndball og tar greit 30 armhevinger, men det er med armene ganske langt ut, forteller Marthe Lid Madsen (19), som nå får med seg et treningsprogram hjem til Nittedal. Armhevinger i forsvaret utføres nemlig med armene rett ut fra brystkassa, og det hjelper heller ikke med store pupper, sier en kvinnelig idrettsoffiser, man skal helt ned.

Avansert natursti Når Dagbladet besøker «Kvinnecamp» skal jentene ut på en avansert natursti. I løpet av ti poster skal de blant annet dra en stor Mercedes over ei slette, lære hjertekompresjon, bygge et ildsted, før de tilslutt skal holde et to minutter langt innlegg foran lagvenninnene der de skal framheve de beste sidene ved seg selv.

På vei ut i skogen forsvinner snøen fra lufta og man lurer nesten på om det likevel skal bli sol. Lag 1, der Marthe fra Nittedal er, vinner enkelt første konkurranse mot lag 2, der de skal dra en Mercedes over ei. Men på den andre posten møter de en større utfordring.

«Edderkoppnettet» heter oppgaven. Det er satt opp et spindelvev av tau mellom to trær ute i skogen, eller et «høyteknologisk laservåpen», som instruktøren kaller det. Samtlige jenter skal komme seg gjennom hvert sitt hull, uten at tauet berøres. Beveger tauet seg, må alle starte på nytt. Her trer lagleder Karina Lie tilbake og lar jentene selv finne ut av hvordan de skal løse oppgaven.

«Det er ikke meningen å klå, det bare blir sånn», sier Marthe fra Nittedal, når hun holder oppe en lagvenninne som er på vei gjennom et vanskelig hull øverst til venstre i nettet. Marthe tar lederrollen og sørger for at alle andre kommer seg gjennom, før hun selv tar sjarmøretappen gjennom et av de minste hullene.

Drømmer om forsvaret - Jeg har alltid drømt om å begynne i forsvaret. Jeg skulle bli oberst og stå der med fløyta mi, sier Marthe Lid Madsen, som går i tredje klasse på Bjertnes videregående skole.

- «Vrenginga» (som markerer starten på russefeiringa, journ.anm,) var i går, venninnene mine hadde det sikkert sykt kult, men for meg det var en «no-brainer» å dra hit.

I stedet for å ha på seg rød russedress og drikke øl med venninnene, befinner hun seg altså ute i skogen iført militærdress og går natursti.

- Russetida er lang, så det er ingen fare. Denne helga er jeg heller «grønnruss», sier Marthe.

- Hva er målet med å ta lederutdanning i forsvaret?

UT PÅ MARSJ: Jentene fikk teste seg på de fysiske opptakskravene i går morges. I dag var det 3000 meter som skulle løpes, men først etter at det var bål og grilling i går kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UT PÅ MARSJ: Jentene fikk teste seg på de fysiske opptakskravene i går morges. I dag var det 3000 meter som skulle løpes, men først etter at det var bål og grilling i går kveld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Enten gjøre en karriere i militæret eller politiet. En kontorjobb passer meg ikke, det orker jeg ikke. Dette her er midt i blinken, jeg får være ute å herje og leke litt, sier 19 år gamle Marthe Lid Madsen.