- Det er ikke muslimer sin skyld at de blir invitert hit

Derfor mener Breivik at det er bedre å angripe eliten enn muslimer selv.

 EKSAMINERES: Anders Behring Breivik   blir ført inn i rettsalen etter en pause. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
EKSAMINERES: Anders Behring Breivik blir ført inn i rettsalen etter en pause. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Terrortiltalte Anders Behring Breivik ble i retten i dag spurt om når han begynte å tenke på å gjennomføre en aksjon.

Ifølge han selv begynte disse tankene i starten av 20-årene, som var før hans angivelige møte med Knights Templar.

- Jeg husker at jeg snakket løst med folk jeg kjente om det man opplevde som urettferdig i samfunnet. Jeg har vel vært veldig skeptisk til muslimsk innvandring fra jeg var 15 år. I noen settinger har det blitt snakker om å angripe muslimer i Norge, men det var litt løssluppen prat blant venner bare, sier han.

Endret mening
På spørsmål rundt hvordan han valgte ut målene sine forklarer han at han etterhvert endret mening.

- Det er viktig å legge merke til at blant militante nasjonalister i Europa, mener halvparten at man skal angripe muslimer, emns den andre halvparten mener man skal angripe eliter som har ansvaret. Det er to grupper som mener noe helt forskjellig, sier Breivik.

Breivik sier at han støtter sistnevnte.

- Det er ikke muslimenes skyld at de har blitt invitert hit, sier han.

Breivik snakket senere om hva som endret synet hans.

- Før det som skjedde med Benjamin Hermansen, var jeg av den oppfatning at man burde angripe muslimer. Etter dette mente jeg at det ville skade saken å gjøre det på denne måten, fordi det ga lite støtte, sier han.

Spanet
Videre spurte Aktor Svein Holden om når han begynte å vurdere en voldelig aksjon.

- Det begynte enten i 2006 eller 2007. Da spanet jeg for første gang. Jeg var i regjeringskvartalet og husker at jeg også så på nrk-lokalene, sier han.

- Hva fikk du ut av denne spaningen?

- Jeg vurderte hvor sårbare de var og planla hvordan et angrep kunne gjøres, sier han og påpeker at planene ikke ble nedtegnet i frykt for å bli oppdaget.

Fiksjon
Breivik reagerte da Holden leste for ham fra den første rettspsykiatriske erklæringen, fra Torgeir Husby og Synne Sørheim. Der siteres han på at tanken om en voldshandling kom i 2009, da kompendiet nesten var ferdig.

- Jeg har tidligere kommentert at den rapporten er verdiløs og skrevet av Asbjørnsen og Moe. 80 prosent av den rapporten er ren fiksjon, sier han.

Holden spør da om Breivik mener at psykiaterne har diktet opp det de har skrevet.

- De har sin egen teori om det jeg har gjort, og de underbygger den ved å dikte opp ting som jeg skal ha sagt, men som jeg ikke har sagt. Det ville vært greit å dokumentere det hvis samtalene var blitt teipet, men de ble ikke det. Du kan se bort fra rapporten i sin helhet, sier Breivik.