KAMPEN MOT TERROR: Norge og statsminister Erna Solberg har vvært skeptisk til at NATO skulle gå direkte inn i den USA-ledete koalisjonen som kriger mot IS i Syria og Irak. Men nå støtter Norge at NATO går inn i koalisjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KAMPEN MOT TERROR: Norge og statsminister Erna Solberg har vvært skeptisk til at NATO skulle gå direkte inn i den USA-ledete koalisjonen som kriger mot IS i Syria og Irak. Men nå støtter Norge at NATO går inn i koalisjonen. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

NATOs toppmøte

- Det er ikke NATOs kommando­struktur som stopper folk i Fredrikstad fra å bli radikalisert

Men Norge støtter at NATO går inn i koalisjonen mot IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg har vært skeptisk til at NATO skulle gå direkte inn i den USA-ledete koalisjonen som kriger mot IS i Syria og Irak. Men nå støtter Norge at NATO går inn i koalisjonen.

Det er særlig USA som har presset på for dette.

Solberg sier i et møte med norsk presse før toppmøtet i Brussel at NATO kan ha en viktig rolle, dersom NATO gjør det NATO er best på: Overvåking, etterretning, opplæring og informasjonsdeling.

- På disse områdene kan NATO gi en merverdi. Når NATO nå før en større rolle i kampen mot IS, handler det i stor grad om at NATO skal gjøre mer av det NATO allerede gjør, sier Solberg.

Ikke vesten mot islam

Hun understreker at kampen mot IS i Syria og Irak har «lokalt eierskap».

- Det må ikke framstå som en kamp mellom islam og vesten Det gir et narrativ som er til gunst for de de som står bak ekstremisme og terror, sa Solberg.

Hun understreker at det mye av antiterrorarbeidet som må gjøres av andre krefter enn NATO.

- NATO kan være en viktig ramme for diskusjoner mellom NATO-land, et sted å samles. Men det er ikke NATOs kommandostruktur som stopper folk i Fredrikstad fra å bli radikalisert, sa Solberg.

Hun viste til handlingsplaner mot radikalisering og tiltak over et bredt spekter.

- NATO er et sted å samles og ha diskusjoner blant NATO-land. Men i kampen mot internasjonal terrorisme må alle institusjoner bidra. Det er krevende. Det dreier seg om å skape inkluderende økonomisk vekst, og at mennsker føler seg inkludert i det landet de kommer til. Det er også viktig at det re nok stemmer som tar avstand fra islamfortolkningene som ekstremistene har, sa Solberg.

Antiterror-celle

Utenriksminister Børge Brende, som også er med på møtet sammen med en del andre utensiksministre, understreker at NATO kan ha en viktig rolle med etterretning og informasjonsdeling. Han viste til sentret for etterretning og innsats mot terror som NATO skal opprette.

- Det skal blant annet følge bevegelsene til fremmedkrigere. Her kan NATO bidra på en avgjørende måte, sa Brende.

Solberg understreker at NATOs bidrag kun er ett av mange bidrag i kampen mot IS.

Det ene er det transatlantiske samarbeidet som er begrunnelsen for alliansen. NATO forblir avhengig av et godt transatlantisk samarbeid. Det er også få land som har har hatt så stor nytte av NATO-samarbeidet som Norge.

Derfor er det svært viktig å få bekreftet den sterke NATO-solidariteten og samholdet mellom de allierte, sa Solberg.

Hun understreket at NATO også må omstille seg for å møte en ny sikkerhetspolitisk situasjon. Hun sa at Norge har vært en pådriver for slike omstillinger, blant annet med mer fokus på nærområdene.

- Vi har vridd oppmerksomheten fra operasjoner ute til mer fokus på kollektivt forsvar, sa Solberg.

For øvrig er kampen mot terror og en bedre byrdefordeling mellom NATO-landene hovedtemaer på møtet senere i ettermiddag.

Solberg sa at det amerikanske kravet om en mer rettferdig byrdefordeling er legitimt, og Norge støtter det. Solberg sa at det er naturlig at Europa tar en større del av ansvaret for eget forsvar og egen sikkerhet.

- Står ved to prosent-målet

- Vi står ved målet som ble satt på Wales-toppmøtet om å bevege oss mot å bruke to prosent av BNP innen 2024. Derfor investerer regjeringen mer i forsvar. I 2015 økte vi forsvarsbudsjettet med 3, 4 prosent, i 2016 med 9, 8 prosent, og i 2017 med 4, 2 prosent.

I langtidsplanen for forsvaret øker vi budsjettene kraftig framover. Og vi overoppfyller kravet om minst 20 prosent til forsvarsinvesteringer sa Solberg. Hun viste til at Norge investerer i strategiske kapasiteter som kampfly og ubåter.

- Dette er viktige kapasiteter for Norge, men også for NATO, sa Solberg.