- Det er ikke naturlig for dem å reise i timesvis, gå rundt i manesjen eller sitte på en krakk

Sirkuselefanten Babas atferd i denne filmen får dyrevernorganisasjoner til å reagere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Cirkus Merano startet sin Norgesturne forrige fredag, går startskuddet for Cirkus Arnardo neste helg.

Og samtidig som Are Arnardo sier til Dagbladet at han gleder seg til premieren, går en rekke dyrevernorganisasjoner nå ut og fordømmer bruken av elefanter i sirkus.

Både NOAH og Dyrebeskyttelsen Norge har lagt ut artikler om sirkuselefanten Baba på sine hjemmesider. Baba er Cirkus Meranos elefant.

- Har det svært dårlig Artikkelen om Baba er skrevet av den pensjonerte journalisten Inge Sellvåg. Han bestemte seg for å lage en blogg om Baba etter at han filmet henne i hos Cirkus Merano da de besøkte Bergen i april fjor.

- Baba utførte gjentatte bevegelser uten noen åpenbar grunn. Flere eksperter mener hun har en stereotyp atferd, sier Sellvåg til Dagbladet.

Blant annet har elefantekspert Dr. Marion E. Garai sett filmene i etterkant. Hun mener Babas atferd er et uttrykk for frustrasjon fordi hun ikke får leve naturlig og mangler sosiale partnere, opplyser Sellvåg.

- Baba er en elefant som har det svært, svært dårlig. Forholdene som hun lever under er definitivt noe av det verste en elefant kan oppleve i et sirkus og den stereotype atferden uttrykker hjelpeløshet. Den er en siste utvei for frustrasjon for å unngå galskap, sier Garai til Babas verden.

- Merano vil ikke kommentere Presseansvarlig ved Cirkus Merano vil ikke kommentere saken overfor Dagbladet.

BABA: Sirkuselefanten Baba, her fotografert av Inge Sellvåg.
BABA: Sirkuselefanten Baba, her fotografert av Inge Sellvåg. Vis mer

- Har elefanter det bra hos dere?

- Hadde de ikke hatt det bra, hadde de ikke opptrådt, sier sirkusets presseansvarlig, som ikke vil siteres med navn.

Aksjonerer Pressekontakt Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge mener at elefanter mistrives i sirkus.

- Elefanter skal ikke være i Norge i det hele tatt. De skal kunne bevege seg over et stort område, og ha mange venner i flokken sin. Det er ikke bra for dem å reise rundt med trailere, gå rundt i manesjen og sitte på en krakk. Det er så langt unna deres naturlige atferd som det er mulig å komme, sier Krogstad til Dagbladet.

-  At folk lar seg underholde av dette er utenfor min fatteevne, legger hun til.

Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH har gjenopptatt sin aksjon mot Cirkus Merano. På sine hjemmesider oppfordrer de medlemmer om å møte opp utenfor sirkuset for å dele ut informasjon om bruk av dyr i sirkus.

- Elefanter i sirkus får ikke tilfredsstilt noen av sine naturlige behov. De har et uverdig liv, og samtlige faginstanser har støttet et forbud mot bruk av elefant i sirkus, sier veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen til Dagbladet

Arnardo: - Opptatt av dyrevelferd Det er imidlertid ikke Are Arnardo i Cirkus Arnardo enig i. Han forteller at han sørger for at hans elefant går sammen med kameler, slik at den får sosialt selskap. Arnardo sier også at han sørger for at elefanten alltid har god plass å bevege seg på.

DEMONSTRERER: Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH oppfordrer sine medlemmer til å møte opp utenfor Circus Meranos forestillinger for å dele ut informasjon om bruk av dyr i sirkus. Foto: NOAH
DEMONSTRERER: Dyrerettighetsorganisasjonen NOAH oppfordrer sine medlemmer til å møte opp utenfor Circus Meranos forestillinger for å dele ut informasjon om bruk av dyr i sirkus. Foto: NOAH Vis mer

- Vi har hatt elefanter i ganske mange år nå, og holdt på med dyrevelferd. Elefantene er en av hovedattraksjonene våre og et av de dyrene som trekker publikum. Det er viktig for oss at de har det bra, og det sørger vi for, sier Arnardo til Dagbladet.

Videre forteller han at reisene sirkuset gjennomfører er korte.

- I gjennomsnitt varer de bare én time. Dette er dessuten dyr som er vant med transport, så reisene er ingen stressfaktor for dem, sier han.

Han legger til:
 
- Det er synd når noen tar alle under en kam. Noen lever for sine dyr. Faren min pleide for eksempel å sove sammen med sirkusets elefanten da den var syk.

Ny forskrift Mattilsynet kunngjorde forrige måned at de i en ny forskrift vil avgrense hvilke arter dyr som kan vises fram offentlig, enten midlertidig på messer, på sirkus eller i dyreparker.

- Samtidig skal vi forskriftsfeste dyrevelferdsbestemmelser for hold og fremvisning av disse dyreartene, skriver Mattilsynet på sine hjemmesider.

- Leverer høringsutkast Tidligere var offentlig fremvisning av dyr forbudt etter dyrevernloven. Den som ville vise frem dyr offentlig måtte søke Mattilsynet om tillatelse i hvert enkelt tilfelle. Slik tillatelse ble gitt til fremvisning av dyrearter som regnes som husdyr, i Norge eller i andre land, på spesielle vilkår.
Pressevakt i Circus Merano forteller at sirkuset nå jobber med et høringsutkast i forbindelse med nye dyrevelfersbestemmelser.

- Norske sirkus har frist til 15. mars med å levere en felles innstilling til høringsutkastet som er kommet. Vi forhandler og snakker med myndighetene og ikke de såkalte dyrevernene som har vært ute etter oss i 20 år, sier kvinnen som besvarer Cirkus Meranos pressetelefon.

- VIKTIGE DYR: Are Otto Arnardo sier at elefantene er viktige for sirkuset og at de derfor passes ekstra godt på. - Det er viktig for oss at de har det bra, og det sørger vi for, sier Arnardo til Dagbladet.

Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
- VIKTIGE DYR: Are Otto Arnardo sier at elefantene er viktige for sirkuset og at de derfor passes ekstra godt på. - Det er viktig for oss at de har det bra, og det sørger vi for, sier Arnardo til Dagbladet. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET Vis mer
ARNARDO: Arnardos sirkuselefant får selskap av kamelene, opplyser Are Arnardo. 
Foto: NINA HANSEN/Dagbladet
ARNARDO: Arnardos sirkuselefant får selskap av kamelene, opplyser Are Arnardo. Foto: NINA HANSEN/Dagbladet Vis mer