BLAKKE: Golea Marius, Merisan Marius og Nelican vil reise tilbake til Romania så snart de har nok penger til bussbillett. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
BLAKKE: Golea Marius, Merisan Marius og Nelican vil reise tilbake til Romania så snart de har nok penger til bussbillett. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

- Det er ikke noe bra å være her. Vi har blitt lurt

Rom-folket har vært i Norge i tre uker, og har allerede fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De har vært i Norge i tre uker og har allerede fått nok. Rom-tiggerne vil sette seg på første bussen hjem til Romania - når de får nok penger.

- Vi hadde hørt fra venner og bekjente at det sulle være lett å tjene penger i Norge. Det stemmer ikke, vi tjener 50 til 70 kroner dagen. Det er akkurat nok penger til mat og det var ikke slik vi hadde fått beskrevet at det skulle være. Vi har blitt lurt, sier Merisan Marius og kona Golea.

De kommer fra den lille rumenske byen Bozau som ligger vel hundre kilometer nordvest for Bucuresti. Sammen med 10 andre slektninger reiste de fra hus og barn i hjembyen, med en drøm om å legge seg opp litt penger i Norge for å ha til vinteren. Nå innser de at det neppe kommer til å skje.

Tigger og selger blader - Kvinnene sitter på gata å tigger og mennene selger bladet «Folk er folk». I dag har jeg solgt ett blad. Det var akkurat nok til å kjøpe den maten vi skal spise til middag, og er ganske langt fra det vi hadde blitt fortalt. Vi hadde håpet at vi skulle legge av penger til oss og barna, sier Mersian Marius.

De sitter på Frelsesarmeens cafè i Urtegata og venter på å dusje. De føler seg langt fra vel, og livet på gata i Oslo er ikke noe stas.

LURT: -Vi føler oss lurt. Vi klarer ikke å tjene så mye penger her, sier fra venstre Sloion Vosilien, Merisan Ponstantin, Merian Marius, Golea Marius og Merisan Florinelli. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
LURT: -Vi føler oss lurt. Vi klarer ikke å tjene så mye penger her, sier fra venstre Sloion Vosilien, Merisan Ponstantin, Merian Marius, Golea Marius og Merisan Florinelli. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- I går kastet de ut 150 romfolk fra et hus som var okkupert. På en måte er det forståelig, men hvor skal folk bo, undrer de rundt bordet.

Selv har de bodd på gata, i parker og i skogen. Nå vil de hjem.

- Hvis jeg hadde hatt pengene og kunne dratt hjem så ville jeg gjort det i dag. Gi meg 1000 kroner så drar jeg med det samme, sier Merisan Marius.

De andre rundt bordet nikker, og lurer på hva som er den billigste måten å komme seg til Romania på.

Natta tilbragte de under åpen himmel sammen med 50 andre romfolk i en park i Oslo. Hvor de skal ligge i natt har de ennå ikke bestemt seg for.

Stjeler ikke - Politiet kom og vekket oss i går kveld og ba oss om å komme oss vekk fra parken. De sjekket id-papirenen våre og fortalte oss at vi ikke kunne tigge mer. Vi stjeler ikke, men hvordan skal vi da få penger til mat og returbillett hvis vi ikke kan tigge? undrer de rundt bordet.

Nå er de usikker på hvor lenge de blir i Oslo. Men en ting er de enige om:

- Hvis vi klarer å få nok penger til bussbillett og kommer oss hjem, skal vi aldri komme tilbake hit mer. Bare hvis vi har fått en fast jobb, sier Merisan Marius til Dagbladet.

LANG KØ: Det var lang kø utenfor lokalene til Frelsesarmeen i Utregata fredag ettermiddag. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
LANG KØ: Det var lang kø utenfor lokalene til Frelsesarmeen i Utregata fredag ettermiddag. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer