- Det er ikke noe glimt av håp

Generalstreik og voldsomme demonstrasjoner i Hellas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 48 timer lang generalstreik startet i dag i Hellas, og det var store demonstrasjoner i landets store byer.

- Vi har kommet til grensen for vår tålmodighet. Det verste er at det ikke er noe glimt av håp, sa Stathis Anestis, talsmann for GSSE, en stor fagforening for den private sektoren i landet, til Wall Street Journal (WSJ).

Politiet er ikke tatt ut i streik, og i dag var rundt 5000 politifolk i gatene i Aten, der de møtte tusenvis av demonstranter.

Bensinbomber og tåregass Det ble blant annet kastet steiner og bensinbomber mot politiet, og demonstranter tente på søppel i Atens gater. Det greske opprørspolitiet svarte med tåregass i voldsomme sammenstøt, melder BBC.

Demonstrantene protesterer mot de strenge kravene EU har satt for landet, og er sinte på landets ledere for at de imøtegår kravene.

De folkevalgte i Hellas skal stemme over to lover onsdag og torsdag. Disse forslagene omfatter tiltak for høyere skatter, ytterligere kutt i pensjon og lønninger, og oppheving av tariffavtaler.

Det vil også suspendere 30 000 offentlig ansatte på redusert lønn, og introdusere ett nytt lønnssystem, skriver BBC.

Tiltakene innebærer blant annet ytterligere lønnskutt, skatteøkninger og permittering av offentlig ansatte.

Går inn for sparepakken Alle de 154 medlemmene av regjeringspartiet gikk inn for sparepakken onsdag, til tross for de voldsomme protestene, melder NTB.

Vedtaket skal gjennom en endelig avstemning i nasjonalforsamlingen torsdag.

Innstramningene har vært en forutsetning for at Hellas skal kunne motta nye kriselån utenfra og dermed unngå at statskassa går tom for penger.

FLAMMER: Demonstranter kastet bensinbomber på politiet. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS
FLAMMER: Demonstranter kastet bensinbomber på politiet. Foto: SCANPIX/AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS Vis mer

Den greske regjeringen har tidligere opplyst at den ville slippe opp for penger i midten av november.

Høy pris Demonstrantene har ikke en felles løsning på krisen i landet, men de er enige om at prisen grekere nå betaler for tidligere regjeringers tabber er for høy.

Arbeidsledigheten i landet øker, og stadig flere bedrifter går konkurs.

- Størrelsen på dagens demonstrasjoner vil utgjøre en forskjell. Jeg tror at det blir valg igjen snart, sier Spyros Apostolopous (30), en av demonstrantene som nylig har mistet jobben, til  WSJ.

Demonstrasjonene skjer samtidig som EU-ledere møtes i Tyskland for å diskutere eurokrisen.

Hellas sliter med å redusere sitt enorme underskudd, og mange frykter at krisen vil bli verre og dra med seg andre euroland, som Spania og Italia.

DEMONSTRASJONER: Demonstranter brukte søppelkasser som barikader under den første dagen av den 48 timer lange generalstreiken i Hellas. Dette bildet er fra Thessaloniki, nord i landet. Foto: SCANPIX/REUTERS/GRIGORIS SIAMIDIS
DEMONSTRASJONER: Demonstranter brukte søppelkasser som barikader under den første dagen av den 48 timer lange generalstreiken i Hellas. Dette bildet er fra Thessaloniki, nord i landet. Foto: SCANPIX/REUTERS/GRIGORIS SIAMIDIS Vis mer