Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke noe prisverdig med disse avsløringene

Hillary Clinton kommenterer på lekkasjene fra Wikileaks.

KOMMENTERER: USAs utenriksminister Hillary Clinton var i kveld norsk tid på plass i det amerikanske utenrikdsepartementet i Washington, og kommenterte Wikileaks-avsløringene. Hun mener avsløringene kan sette amerikanske diplomaters liv i fare. AP Photo/Evan Vucci
KOMMENTERER: USAs utenriksminister Hillary Clinton var i kveld norsk tid på plass i det amerikanske utenrikdsepartementet i Washington, og kommenterte Wikileaks-avsløringene. Hun mener avsløringene kan sette amerikanske diplomaters liv i fare. AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton kommenterte i kveld norsk tid påstandene fra de offentliggjorte Wikileaksdokumentene. 

- Jeg vil legge til at det amerikanske folket, våre venner og partnere kan være sikre på at vi gjør aggressive tiltak for å holde de rette vedkomne ansvarlige for dette, sa Clinton under den korte pressekonferansen i det amerikanske utenriksdepartementet.  

Se video fra pressekonferansen her.

Clinton beklaget at dokumentener fra USAs utenriksdepartement ulovlig har kommet i offentlighetens lys, og forsikret at USA gjør alt som står i deres makt for å hindre at lignende forhold vil skje igjen.

- Dette setter folks liv i fare, det truer vår nasjonale sikkerhet og undergraver vårt samarbeid med andre land, sa Clinton.

Hun ønsket ikke å kommentere enkeltpåstander fra de «angivelige innrapporteringene», og avviste at Wikileaks er med på å avdekke viktig informasjon om hvordan amerikanerne opererer på utenlandsk jord:  

-Tvert om, det vi nå får se er amerikanske diplomater som gjør den jobben vi forventer at de skal gjøre. Det bør gjøre alle av oss stolte, sa Clinton.  

En av påstandene som har blitt lekket er at Clinton skal ha bedt diplomater om å samle inn DNA og nærgående informasjon om FN-ansatte.

- Misfornøyd Obama Etter Clintons tale ble pressen veiledet inn på et briefingrom i det hvite Hus, melder the Guardian.

Her tok pressesekretær Robert Gibbs ordet:

- Å stjele hemmeligstemplet informasjon er kriminelt, sier Gibbs.

Ifølge The Guardian forteller Gibbs også at president Obama ikke har vært spesielt fornøyd med Wikileaks-avsløringene.

Angrep på det internasjonale samfunnet Utenriksministeren sa i sin briefing at Wikileaks-avsløringene kan komme til å sette amerikanske diplomater i fare siden de blir uthengt. Hun mener innberetningene ble frigitt uten noen tanke på hvilke konsekvenser lekkasjene vil få for det internasjonale samfunnet.    

- La det være klart: Denne avsløringen er ikke bare et angrep på USAs utenrikspolitiske interesser. Dette er også et angrep på det internasjonale samfunnet.

- Jeg er sikker på at det vennskapet som Obama-administrasjonen har jobbet så hardt for å bygge opp, vil overleve denne utfordringene.  

- Jeg ønsker ikke å kommentere eller bekrefte de angivelige innrapporteringene som er påstått å være stjålet fra utenriksdepartementet, men jeg kan si at USA dypt beklager at diskusjoner som var ment å være konfidensielle har blitt utlevert. Jeg ønsker også å gjøre det klart at vår politikk avgjøres i disse meldningene, men her i Washington.  

Under hele Clintons tale kom det klart til uttrykk hva slags følelser amerikanske myndigheter har for Wikileaks:  

- Noen vil kanskje uheldigvis applaudere dem som er ansvarlig for dette, sa Clinton før hun fortsatte:  

- Men det er ikke noe prisverdig ved offentliggjøringen av disse angivelige innberetningene.  

- Iran er en trussel Trass i at Clinton ikke ønsket å kommentere enkelttilfeller, kommenterte hun opplysningene som har lekket om Iran:  

- Iran er en stor bekymring for oss, og det burde ikke overraskelse. I alle møter jeg har hatt har iranske handlinger vært et tema.   

- Alle som leser disse angivelige innberetningene ser at Iran er en trussel og at deres naboer er bekymra.  

Hun la også vekt på at USA fremdeles ønsker å opprettholde sin kontakt, og at de fremdeles vil besterbe å ha et godt vennskap og jobbe tett med sine venner, partnere og allierte.      

Clinton fortalte også at hun de siste dagene har hatt flere møter med motpartnere, og har hatt mange «produktive diskusjoner» vedrørende informasjonen som har kommet fra Wikileaks.  

 Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling