«Det er ikke noe problem å bo på gata. Mange andre bor der også»

Polskfødte Sebastian Stachowski (21) har ikke penger til husleia. Han mistet jobben på grunn av språkproblemer. Nå er han sjukmeldt av legen sin. Sosialkontorets beskjed: - Det er ikke noe problem å bo på gata. Mange andre bor der også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sebastian aner ikke hva han skal gjøre. Da han flyttet fra Bardu til Oslo for vel tre måneder siden, trodde han at han skulle komme til en vennlig hovedstad. I Oslo fikk han jobb hos en fiskehandler, men etter ei uke ble han bedt om å si opp fordi språkproblemene ble for store. Da havnet han på bar bakke.

- Jeg har ikke penger til å bo noen steder, sier han til Dagbladet.

- Flytt på gata

Sebastian må ha øyeblikkelig hjelp for lungeproblemene sine. Han kan ikke jobbe, men får likevel kroken på døra fra sosialkontoret.

Da han la fram problemene sine på sosialkontoret fikk han denne beskjeden: «Dessverre, vi kan ikke hjelpe deg, du får flytte på gata. Mange andre bor der også, det er ikke noe problem.» Og ikke nok med det: Til tross for at det i oppsigelsen fra fiskehandleren står at han ble bedt om å slutte i jobben, står det i avslaget fra sosialkontoret at han sa opp av fri vilje.

- De ljuger for å slippe å ha noe med meg å gjøre. Jeg er ingen banditt, jeg har hatt fast jobb i Nord-Norge og har betalt masse skatt.

- Og nå må jeg bli kriminell for å overleve.

Behandles som dyr

Saken til Sebastian føyer seg inn i en lang rekke av saker - mennesker på skyggesiden av Oslo som blir behandlet som dyr når de ydmyker seg til å tigge om penger på «sossen». Sist uke kunne Dagbladet bringe saken om Domenique Selika som fikk følgende beskjed av sosialkontoret i bydel Sagene-Torshov da hun spurte om 35 kroner i matstøtte:

- Gå og selg kroppen din.

Avdelingsleder for sosialkontoret i bydel Ekeberg-Bekkelaget, Ingegerd Espås, sier til Dagbladet at hun har vanskelig for å tro at saksbehandlere på sosialkontoret oppfører seg slik.

- Jeg kommenterer ikke enkeltsaker, men jeg vet at vi ikke henviser folk til å bo på gata, sier Espås.

Hun legger til at alle klienter har klagerett, og kan henvende seg per brev, telefon, eller ved å møte opp på kontoret.

- Kan ingen kommentere enkeltsaker?

- Nei, ingen.

Skill deg

Helse- og sosialombudssjef i Oslo, Helge Hjort, er forferdet over slike uttalelser, men sier at de er vanskelige å komme til livs. Kontrollinstansen har siden den åpnet i 1987 hatt en jevn strøm av slike saker, men få har fått alvorlige etterspill.

- Problemet er at det som regel blir påstand mot påstand. Jeg kan ikke velge å tro på noen av partene, men det skal sjølsagt ikke hende at noen blir henvist til slike løsninger. Jeg fikk for en stund siden bekreftet en påstand fra et sosialkontor som fikk hatten til å blåse av hodet mitt. «Hvis du vil ha penger må du skille deg fra mannen din. Da får du ekstra støtte,» sa de til en kvinne som var i økonomisk uføre.

Han retter samtidig en pekefinger mot enkelte sosialkontor i Oslo. Da Dagbladet konfronterte ham med den angivelige beskjeden Sebastian hadde fått om å flytte på gata, overrasket det ham ikke at dette hadde skjedd på Ekeberg-Bekkelaget sosialkontor.

- De kan godt skjerpe seg, ja.

<B>HUSLØS OG BLAKK:</B> Dette kan bli «leiligheten» Sebastian må flytte inn i dersom han blir kastet på gata.