- Det er ikke noe spesielt sosialt liv

Liv Steimoeggen er ikke som bestemødre flest, der hun bor alene i Kabul - en av verdens farligste byer.

FÅ MØTEPLASSER: I Kabul er det noen få butikker og markeder Liv Steinmoen kan besøke, men restauranter, kino og andre møteplasser er det få av. Foto: Ola Sæther
FÅ MØTEPLASSER: I Kabul er det noen få butikker og markeder Liv Steinmoen kan besøke, men restauranter, kino og andre møteplasser er det få av. Foto: Ola SætherVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet): Fra Afghanistans hovedstad styrer hun Kirkens Nødhjelps arbeid i det herjede landet.

- Klart jeg savner barnebarna. Men jeg vet jo ikke om de hadde sett meg så mye mer, selv om jeg hadde vært hjemme i leiligheten i Oslo, sier hun.

I Norge venter fire barnebarn, men hverdagen i Kabul er langt fra noe bestemorliv:  

Bak pansrede porter og høye gjerder «pyntet» med ruller av piggtråd og med væpnede vakter  i hagen har 59-åringen skapt seg et hjem i den afghanske hovedstaden.  På veggene er det bilder av familien, men også motiver fra fjellene hjemme i Alvdal.

Drepes daglig Midt i hjemmehyggen er også sikkerheten ivaretatt innendørs. Badet gjør nytte som et pansret tilfluktsrom i tilfelle angrep. Her er vann og mat, samt en satellitt-telefon.

Liv Steimoeggen  kan ikke gå en tur i byen.

Flere av de internasjonale restaurantene er bombet.  Her er ikke teater, kino eller andre åpne møteplasser. Skal hun noen steder blir hun kjørt av en av Kirkens Nødhjelps lokale sjåfører.   

KLAR FOR TV-AKSJONEN: Liv Steinmoen (59) leder Kirkens Nødhjelps arbeid i Kabul. Foto: Ola Sæther
KLAR FOR TV-AKSJONEN: Liv Steinmoen (59) leder Kirkens Nødhjelps arbeid i Kabul. Foto: Ola Sæther Vis mer

Iført et sjal som dekker håret og en kappe, hender det hun drar på et marked, til en dagligvareforretning eller til andre butikker. Hvor hun skal og når hun er tilbake skal loggføres. Sikkerhetsregimet til Kirkens Nødhjelp er strengt, men nødvendig.

Stadig går det av bomber i den herjede byen. Mennesker drepes daglig i kampen om makta i det lutfattige landet.  Ikke minst var angrepene heftige rundt presidentvalget i vår.

Tilfeldig Liv er sjef for rundt 55 afghanere og har ansvar for å forvalte mellom 40 og 50 millioner kroner på vegne av  Norwegian Church Aid, eller NCA som det bare kalles i det islamske landet.

Afghanistan-programmet er det nest største som Kirkens Nødhjelp har. Egentlig er det ganske tilfeldig at Liv havnet akkurat her.

Hun har jobbet i Kirkens Nødhjelp siden 1999. Hun var fem år i Vietnam og fire og et halvt år i Midtøsten. Hun fikk tilbud om å dra til Afrika, men følte behov for et opphold i Norge. Da Afghanistan dukket opp i 2012 syntes hun det virket spennende - og dro.

Nå leder hun arbeidet som Kirkens Nødhjelp gjør for landsbyutvikling.

- Vi jobber med landsbyutvikling der folks tilgang til vann og sanitære er veldig viktig. I tillegg til jordbruk og annen inntektsbringende virksomhet, er dessuten elektrifisering gjennom bruk av fornybar energi, sier Liv.

Lettere å være kvinne For henne er det også viktig å styrke kvinnenes stilling i det sterkt patriarkalske landet.

SJEFEN: Liv Steinmoen leder 55 ansatte i Kirkens Nødhjelp i Kabul. Foto: Ola Sæther
SJEFEN: Liv Steinmoen leder 55 ansatte i Kirkens Nødhjelp i Kabul. Foto: Ola Sæther Vis mer

- Fred og sikkerhet går som en rød tråd gjennom det vi gjør. Da er det viktig å ha med seg de religiøse lederne, som har mye å si i sine lokalsamfunn, sier Liv, som samarbeider med flere mindre afghanske organisasjoner.

På tross av det rådende kvinnesynet, føler hun at hun blir respektert når hun har møter med afghanere.

- På mange måter kan det være lettere å være kvinne. Jeg får snakke med kvinner og oppfattes vel som litt mindre «farlig» enn en mann, sier Liv.

TV-aksjonen I år er det  Kirkens Nødhjelp som er tildelt årets TV-aksjon.

- Kvinner og barn skal ikke behøve å gå i flere timer hver dag for å hente vann. Tilgang til vann og sanitær er utrolig viktig og har innvirkning på alt, først og fremst helse, men også inntekt, fred og sikkerhet.  Dersom tilgangen til vann blir bedre, gir det dem muligheter til å gå på skole eller i arbeid, noe som igjen utvikler hele samfunn, mener Liv.

Feirer jul hjemme Hun har en sønn som jobber for Human Right Watch i Paris, mens datteren har tatt over gården hjemme  i Alvdal, der hele familien feirer jul hvert år. Selv har Liv kjøpt seg en leilighet i Oslo sentrum.

- Jeg drar til Norge i alle ferier, først og fremst på grunn av barnebarna. Jeg føler at de må kjenne mormor. Det blir ikke det samme å snakke med dem over Skype, sier Liv.

Hun er ikke så sikker på at hun hadde sett barnebarna mye mer om hun jobbet i Oslo.

PRIVAT HAGE: I huset har Steinmoen adgang til en lukket hage. Foto: Ola Sæther
PRIVAT HAGE: I huset har Steinmoen adgang til en lukket hage. Foto: Ola Sæther Vis mer

- Etter hvert som de vokser til blir det nok litt spennende at mormor har en slik jobb, tror hun.

Hun har lange arbeidsdager i Kabul. Nå er hun kommer hjem er det som regel tomt i det rommelige huset.

To-tre år er nok - Jeg må tåle mitt eget selskap, men jeg er tilpasningsdyktig, sier Liv.

Hun trener på ergometersykkel annenhver dag. Hun ser på filmer som hun finner på nettet, eller hun ser på norsk TV.

- Det er ikke et spesielt sosialt liv, men det hender jeg får besøk i forbindelse med jobben, sier hun.

Bskutt og truet - Er det håp for Afghanistan?
- Jeg har fulgt striden mellom Palestina og Israel, og det ser ganske håpløst ut. Her er det annerledes. Mer enn halvparten av innbyggerne er under 25 år. Dessuten stemte 70 prosent av afghanerne ved første valgomgang i vår. Det gjør de til tross for at de blir beskutt og truet. De demonstrerer også mot Taliban. Det er blant mange positive tegn. For de fleste vil leve i fred og frihet her også, sier hun.

Krevende by Kabul er  krevende. Ofte smeller det. Det er soldater og væpnede vakter over alt. Ingen vet nøyaktig hvor mange som bor på det vel 1800 meter høye platået der byen ligger, men det antas å være rundt fire millioner.

Fattige barn, handikappede og mødre tigger penger overalt, også midt i den ville trafikken på de ofte ødelagte veiene.

- Jeg tenker at to-tre år i denne byen er nok, sier Liv.

BUTIKK: Utendørs er det kun et par butikker hun kan oppsøke. Hun må kjøres til og fra. Foto: Ola Sæther
BUTIKK: Utendørs er det kun et par butikker hun kan oppsøke. Hun må kjøres til og fra. Foto: Ola Sæther Vis mer
SIDEN 1999: Hun har jobbet i Kirkens Nødhjelp siden 1999, med fem år i Vietnam og fire og et halvt år i Midtøsten. I 2012 dro hun til Kabul. Foto: Ola Sæther
SIDEN 1999: Hun har jobbet i Kirkens Nødhjelp siden 1999, med fem år i Vietnam og fire og et halvt år i Midtøsten. I 2012 dro hun til Kabul. Foto: Ola Sæther Vis mer