- Det er ikke over ennå

Disse må belage seg på mer av det horrible været.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stein Beldring, hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det ikke er over ennå:  

- Flomtoppen har allerede inntruffet øverst i vassdraget, men ikke nederst. Vi venter fortsatt at vannstanden skal øke, sier han til Dagbladet.

Han forteller at det er flere steder som i løpet av de neste dagene bør forberede seg på en økning i vannføringen.   

- I øvre delen av vassdraget på Vestlandet, som renner ut i Oslofjorden, er vannføringen i ferd med å avta, mens det lenger ned vil fortsette å stige i noen dager. I Østerdalen vil vannet stige nedover Elverum, og i Gudbrandsdalen vil det stige fra Mjøsa og nedover, sier Beldring.

Her er det verst Hydrologen legger til:

- Det er ikke godt å si hvor det er verst, men rundt Mjøsa og rundt Tyrifjorden, Krøderen og Sperillen er de veldig utsatt de neste dagene.

I kveld tar Vegvesenets kriseleder Alfred Gullord i region øst håpet fra de som har planlagt «strake veien» mellom Trondheim og Oslo i helgen. Verken E6 gjennom Gudbrandsdalen eller riksvei 3 gjennom Østerdalen blir åpnet igjen før til uka.

- Dropp helgeturen. Slik situasjonen er nå, blir ikke hovedfartsårene gjennom Oppland og Hedmark farbare før neste uke, sier kriselederen til Østlendingen.

- Kjør via Trysil og Røros Natt til fredag er det bare en mulighet å komme seg mellom Trondheim og Oslo på mindre enn 10 timer.

- Vi anbefaler bilister som må denne veien i natt om å kjøre via Trysil og Røros. På den andre veien over Valdresflya og Fagernes, blir det stengt minst to-tre timer i natt for reparasjoner. Flommen har satt sine spor også på veien ved Beitostølen, sier trafikkoperatør John Slinning i Vegtrafikksentralen til Dagbladet.

FLOMTOPPEN ENNÅ IKKE NÅDD: Flomtoppen er nådd ett sted, men lar fortsatt vente på seg nederst i vassdraget. Her fra Kvam i Nord-Fron kommune torsdag. Foto: NTB Scanpix
FLOMTOPPEN ENNÅ IKKE NÅDD: Flomtoppen er nådd ett sted, men lar fortsatt vente på seg nederst i vassdraget. Her fra Kvam i Nord-Fron kommune torsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den pågående flommen har tvunget i overkant av 500 personer ut av sine hjem i Gudbrandsdalen, og over 200 av dem er evakuert fra boliger rundt om i Kvam.

Flere hus har blitt totalskadd i bygda, som er blitt skadd av flom også tidligere, blant annet i hundreårsflommen i 2011. Den gang mistet én familie alt de hadde.

- Elendigheten vil ingen ende ta I fjor sommer hadde de ferdigstilt sitt nye hus på samme tomt. Så kom flommen på ny.

- De sådde ny plen for bare to uker siden, og så skjer dette igjen. Elendigheten vil ingen ende ta, sa sogneprest i Kvam, Jens Petter Ous, til Dagbladet.

Han kjenner godt til familien hvis hus ble revet med av flommen.

- Det blir tøft å måtte gå samme runden igjen, Ous.