Nekter å erkjenne nederlaget:

- Det er ikke over

Etter alt å dømme vil valgdelegatene i dag utrope Joe Biden som USAs neste president. Donald Trump har derimot ikke gitt opp, og fortsetter å si at det har foregått valgfusk under årets valg.

TRUMP: Det er ingenting som tyder på at Donald Trump kommer til å erkjenne valgnederlaget. Her under et folkemøte i Johnstown, Pennsylvania, i oktober. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB.
TRUMP: Det er ingenting som tyder på at Donald Trump kommer til å erkjenne valgnederlaget. Her under et folkemøte i Johnstown, Pennsylvania, i oktober. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst / NTB. Vis mer
Publisert

Til tross for at Joe Biden sikret seg 306 valgmenn mot Donald Trumps 232 ved presidentvalget 3. november har Trump nektet å erkjenne valgnederlaget.

I dag møtes valgdelegatforsamlingen for å offisielt bekrefte valgresultatet og med det utpeke Joe Biden som USAs neste president.

Men det virker ikke ut som at Trump har tenkt til å gi seg av den grunn.

I et intervju med Fox and Friends som ble spilt inn lørdag understreker Trump at han vil fortsette å kjempe.

- Nei, det er ikke over. Vi fortsetter, og vi kommer til å fortsette framgangen, sier Trump til kanalen.

- Alvorlig straffbar handling

Natt til mandag fortsatte presidenten å hamre løs med sine udokumenterte påstander om at det har foregått valgjuks under årets valg på Twitter.

- Vippestatene som har avdekket massiv valgfusk, som er alle sammen, kan ikke rettslig verifisere disse stemmene som korrekte uten å begå en alvorlig straffbar handling, langet Trump ut.

- Dette valget er under protest, fortsatte han.

Twitter-meldingene til Trump ble raskt flagget av Twitter med at valgfusk-påstandene er omstridte.

- Gitt oss liten tid

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

Det har ikke blitt lagt fram bevis for omfattende valgfusk, og Trumps juridisk krig - i form av søksmål mot vippestater - har foreløpig ikke utrettet stort.

Fredag avviste USAs høyesterett søksmålet fra Texas om å annullere valgresultatet i vippestatene Wisconsin, Georgia, Pennsylvania og Arizona. Avvisningen ble sett på som et massivt nederlag for Donald Trump.

I intervjuet med Fox and Friends ble Trump også spurt om hvordan resultatet fra valgdelegatforsamlingen, og en eventuell godkjenning av Kongressen 6. januar 2021 vil påvirke hans innsats i tida framover.

- Jeg vet ikke. Vi kommer til å sette opp tempoet alt vi kan. Men det kan bare gå så fort. De har gitt oss veldig liten tid, uttalte Trump.

- Kan få sparken

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer

Til og med USAs justisminister William Barr, en av Trumps trofaste støttespillere, har gått imot presidenten da han sa at det ikke er funnet bevis for valgjuks som ville ha endret utfallet av presidentvalget. Kort tid seinere skal Trump ha kalt ham inn til et møte, ifølge kilder ABC News har pratet med.

CNN skrev søndag at Trump skal ha snakket om muligheten for å sparke Barr i et møte fredag. Kanalen siterer en person som er kjent med saken, men ifølge kilden er det uklart om en eventuell sparking vil skje før Biden blir president.

Christopher Krebs, som ledet Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CIAS), som er underlagt Det amerikanske sikkerhetsdepartementet, og var ansvarlig for datasikkerheten ved valget, avviste i november også anklagene om at juks preget gjennomføringen av valget og opptellingen av stemmer. Krebs ble sparket av Trump 18. november.

- Skuffet over dem

STOPPER HER: Trump kom med nok et stikk til Kina i sin tale hvor han annonserte at coronavaksinen var blitt godkjent i USA. Video: AP Vis mer

Fox and Friends-vert Brian Kilmeade spurte også Trump i intervjuet om hans juridiske team har bevist at det har foregått valgjuks under det amerikanske presidentvalget.

- Vi får aldri sjansen til å bevise det fordi en dommer vil si: «Vel, jeg beklager, du har ikke bevis, svarte Trump.

- Jeg er så skuffet over dem. Ingen dommer, inkludert høyesterett i USA, har hatt motet til å la det ble hørt, la han til.

- Vil ikke snakke om det

Noe presidenten ikke ville svare på, var om han vil delta på Joe Bidens innsettelsesseremoni i januar.

- Jeg vil ikke snakke om det, sa Trump til Fox and Friends.

Trump har tidligere fått spørsmål fra pressen om han vil erkjenne valgnederlaget dersom valgmannskollegiet stemmer for å gjøre Biden til USAs neste president.

TRUMP: President Donald Trump holdet ny tale. Video: Det hvite hus Vis mer

- Det kommer til å bli en veldig vanskelig ting å gjøre å erkjenne nederlaget. Dersom de stemmer slik, gjør de en feil, har Trump svart, men han har imidlertid lovt å forlate Det hvite hus.

I dag møtes valgdelegatforsamlingen for å offisielt bekrefte valgresultatet. Dersom delegatene stemmer ut fra de sertifiserte valgresultatene vil Biden få 306 stemmer, og det krever minst 270 valgmenn for å vinne valget.

Joe Biden vil derfor etter all sannsynlighet utropes til USAs neste president.

Resultatet fra valgdelegatforsamlingen skal godkjennes av Kongressen 6. januar 2021.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer