Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

- Det er ikke påtalemyndighetenes vurdering at vi har med en lystløgner å gjøre

Statsadvokat Lars Erik Alfheim holdt det første innledningsforedraget i Oslo tingrett.

INNLEDNINGSFOREDRAGET:  Statsadvokat Lars Erik Alfheim mener Gjermund Cappelen ikke er en lystløgner. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
RETTSSAKEN: Rettssaken mot Gjermund Cappelen og tidligere politioverbetjent Eirik Jensen startet i dag, 9. januar. Her er tiltalen mot Jensen. Video: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Aktor Lars Erik Alfheim ved Oslo statsadvokatembete begynte like etter 09.30 aktoratets innledningsforedraget, der han går gjennom påtalemyndighetens tiltale og etterforskning av narkobaronen Gjermund Cappelen.

Alfheim opplyste om Cappelens navnebytte fra Gjermund Maack Thorud i 2009. Cappelen har også gått under navnet «GT» i flere år.

Alfheim redegjorde i innledningsforedraget for aktoratets syn på hva slags motiver Cappelen kan ha hatt for å snakke om sin omfattende kriminelle virksomhet, og tok da opp at Cappelens mulighet til straffereduksjon ved å angi Eirik Jensen har vært et tema i pressen.

PÅ TILTALEBENKEN: Gjermund Cappelen har erkjent straffskyld i saken mot ham. Han skal få straffutmåling etter den omfattende rettssaken der han og Eirik Jensen sitter tiltalt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅ TILTALEBENKEN: Gjermund Cappelen har erkjent straffskyld i saken mot ham. Han skal få straffutmåling etter den omfattende rettssaken der han og Eirik Jensen sitter tiltalt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Retten til å forsvare seg gjelder også for Cappelen. Han har ikke rett på noe strafferabatt, men han har til å framføre det han mener er riktig.

- Har han forklart seg under press? Har han blitt presset? spør Alfheim.

- Har han tilstått for å bli kjent? Det er ikke påtalemyndighetenes vurdering at vi har med en lystløgner å gjøre som tar på seg skylda for å få oppmerksomhet, sier Alfheim.

I RETTEN: Eirik Jensen og Gjermund Cappelens sitter tiltalt i Oslo tingrett. De to er plassert lengst mulig fra hverandre i rettssalen. Her kaster Cappelen et blikk bort på Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Video: Sveinung U. Ystad Vis mer Vis mer

- Aldri betalt skatt

Alfheim redegjorde også for Cappelens yrkesbakgrunn.

- Han har hatt to jobber. Han var avisbud for Aftenposten i 1981 som 15-åring og jobbet i Statens vegvesen i 1982 som 16-åring. Han har aldri betalt skatt som andre, og har aldri hatt alminnelig inntekt. Gjermund Cappelen erkjenner straffeskyld for å ha innført over 16 tonn hasj i en 20-årsperiode. I denne periode har han tjent hundretalls millioner

- Han har hatt et enormt forbruk i løpet av denne perioden. Lite er å finne i gjenfinnbare verdier. Gjermund Cappelen har ikke operert alene. Han har befunnet seg på toppen av et kriminelt nettverk han selv har skapt, sier Alfheim i Oslo tingrett.

Snakket flere inn i saken

RETTSSAKEN: Gjermund Cappelen under rettssaken mot ham og Eirik Jensen som startet i dag, 9. januar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Deretter redegjorde Alfheim for den lange vitnelista i den seks måneder lange rettssaken. Omkring 200 vitner er kalt inn. Flere av dem kriminelle og tidligere medhjelpere av Cappelen.

- Bevisframleggelsen vil vise at han har drevet nettverket sitt profesjonelt over langt tid, sier Alfeim.

- Gjermund Cappelen har ved medhjelpere mottatt stoff i Norge, distribuert det videre og til andre kjøpere som distribuerer dette videre.

Alfheim tok deretter opp deler av Gjermund Cappelens angivelige narkonettverk.

- Gjermund Cappelen har snakket flere inn i saken. Flere av opplysningene om disse fra Cappelen kom etter at de selv hadde tilstått. Svært få av hans medhjelpere har erkjent straffskyld, sier Alfheim.

Advarer mot mediedekning

Alfheim advarte deretter mot den massive mediedekningen av rettssaken, og hadde en klart advarsel til dommerne og meddommerne at de ikke måtte la seg påvirke.

- Eirik Jensen og Gjermund Cappelen har brukt mediene til å fremme sitt syn, og ikke minst gjennom advokatene. Eirik Jensen har også skrevet en bok.

- Vi har først begynt saken i dag, men kampen om dere som dommere har begynt for lenge siden. Det er problematisk å møte i retten om dere har blitt påvirket gjennom mediene. Husk derfor at det er det som framkommer i retten som er gjenstand for bevisvurdering, sier Alfheim.

RETTSSAKEN: Gjermund Cappelen under rettssaken mot ham og Eirik Jensen som startet i dag, 9. januar. Video: NTB Scanpix Vis mer

Her er bevisene

Alfheim gjorde det klart at tiltalen mot Cappelen har en strafferamme på 21 år. Han redegjorde også for hvordan påtalemyndigheten og politiet har etterforsket Cappelen og hva slags bevis de vil framlegge i løpet rettssaken.

Han sier de vil vise fram narkotikaregnskap, Cappelens omfattede telefonkontakt med interesser i utlandet og mange flyreiser.

Han sier de har mer konkrete bevis for tilfellene av innførselen jo nærmere pågripelsesdagen. Han sier også at Gjermund Cappelens egne detaljkunnskap er viktig.

- Vi har beslaglagt 38 mobiltelefoner og 39 sim-kort. Tolv av dem er norske. De øvrige er fra no andre land. Cappelen har forklart at han har kjøpt billige telefoner uten abonnement og kontantkort i utlandet.

Mye telefonkontakt er også blitt rekonstruert, men Alfheim sier de trolig vet lite av omfanget av kontakten mellom Cappelen og flere av hans medhjelpere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media