- Det er ikke så ofte vi har pasienter som er over 2500 år gamle

Det er klart for en uvanlig arbeidsdag på Rikshospitalet.

SKAL FOTOGRAFERES: Dismutenibtes skal røntgenfotograferes neste fredag. Kanskje kan det føre til at man finner dødsårasken også, selv om det ikke er veldig sannsynlig. FOTO: NTB scanpix
SKAL FOTOGRAFERES: Dismutenibtes skal røntgenfotograferes neste fredag. Kanskje kan det føre til at man finner dødsårasken også, selv om det ikke er veldig sannsynlig. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Det er ikke så ofte vi har pasienter som er over 2500 år gamle, ler radiolog Kristian Fosså ved Rikshospitalet.

Neste uke får han nemlig Dismuntenibtes, født ca.750 år før kristus, på røntgenbordet. De siste 180 årene har hun hatt tilhold på Kulturhistorisk museum, og det er de som nå har tatt initiativet til undersøkelsene.

- Dette er jo dugnadsarbeid. Det er ikke noe noen får betalt for. Jeg er med fordi jeg kjenner noen som mente at jeg var en fyr som ville si ja til være med. Som universitetssykehus så var vi jo aldri i tvil om at dette var noe vi ville være med på. Det handler om gleden av å være med på noe spennende, sier Fosså.

Det er Rikshospitalets radiografer som skal ta bildene og som gjør mesteparten av jobben.

Tilhørte subelite Mumien kom til Norge i 1838 og ble siste gang undersøkt i 1875. Men man vet en del om Dismuntenibtes allikevel. På Kulturhistorisk museums nettsider skriver konservator Anne Håbu en blogg om de nye undersøkelsene.

Dismuntenibtes tilhørte en prestefamilie. Både faren Hotepamon og bestefaren Patjenef var dørvoktere av Amon-tempelets skattkammer, en stilling som gikk i arv. Selv var hun gift med Padiamonet, som også har blitt flyttet på etter sin død. Han ligger på British Museum i London.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer