Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke så rart badet lekker når membranen er bygningsplast

Per-Christian Svendsen var lut lei useriøse håndverkere, og gjorde noe med det.

BOLIG: Per-Christian Svendsen etablerte Boligmappa.no for å gjøre det letter å finne frem til dyktige håndverkere. Foto: Olav Heggø
BOLIG: Per-Christian Svendsen etablerte Boligmappa.no for å gjøre det letter å finne frem til dyktige håndverkere. Foto: Olav Heggø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I forrige uke la regjeringen frem sin strategi mot arbeidslivskriminalitet.

Regjeringen mener «virksomhetenes og forbrukernes muligheter til å ta informerte valg må styrkes, og at det må bli lettere å finne frem til de seriøse aktørene - og vanskeligere for de useriøse».

Og det skal nå etableres tre samlokaliserte enheter for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Både i Bergen, Stavanger og Oslo skal medarbeidere fra Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten jobbe sammen om å gjennomføre felles tilsyn, veiledning og kontroll mot utvalgte bransjer.

Mye søppel der ute - Dette er vi er positive til. I dag er det umulig for forbrukere å finne frem til seriøse håndverkere, sier Per-Christian Svendsen til Hegnar.no.

Han er daglig leder i Boligmappa.no, noe han selv definerer som et nettbasert, gratis servicehefte der huseiere kan samle all viktig boligdokumentasjon.

Han hevder initiativet er et bransjeløft, og i kulissene finner vi både Nelfo (foreningen for EL-og IT-bedriftene i Norge), NRL (Landsforeningen for rørleggerne) og Ambita AS, som er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet.

Svendsen mener internett flommer over av kataloger som utgir seg for å skulle hjelpe forbrukerne med å finne frem til seriøse håndverkere. Men dette mener han er falsk trygghet.

- Det er så mye søppel der ute. Vi har for eksempel sett en nettside som reklamerer med at du kan finne 5.400 elektrobedrifter av kvalitet. Da blir det jo litt interessant at det faktisk ikke finnes mer enn 2.930 elektrobedrifter som er registrert og har lov til å arbeide med elektriske installasjoner i hele Norge, sier han til Hegnar.no.

Han påpeker at de useriøse og seriøse står side om side, og dette forvirrer langt mer enn det er til hjelp.

- Av de 25 elektrobedriftene du får opp i Akershus på en viss katalogside på nett, har 11 ikke lov til å jobbe med elektroinstallasjoner. Hvordan i all verden kan en forbruker finne ut av dette? spør han.

40 nye håndverkere daglig Ifølge Svendsen er mappa tilknyttet kun kvalifiserte og seriøse håndverkere som har papirene i orden, og bare disse har tilgang til å levere dokumentasjon.

- Kun seriøse håndverkere, altså. Hvordan kan dere gi en slik garanti?

- Fordi vi faktisk kontrollerer bedriftene som vil være en del av mappa. Foretaksnummer i Brønnøysund holder ikke. Vi sjekker om elektrikere faktisk er registrert som installatører, om de leverer regnskaper og om de har sentrale godkjenninger som våtromssertifikat. Dette er vi alene om, sier Svendsen.

- Hvor mange håndverkere er tilknyttet Boligmappa i dag?

- Vi har registrert 700 bedrifter med i alt mange tusen håndverkere, og den nåværende takten er at vi får 40 nye bedrifter i måneden. Samtidig er det et par bedrifter per uke vi sier nei til, svarer Svendsen.

Gjennom Boligmappa loggføres allerede arbeid på 7.000 nye og brukte boliger hver måned og han forteller at i overkant av 70.000 nordmenn har tilgang til sin boligmappe.

- Det vil si: Over 70.000 vet at de har en boligmappe og kan hente ut dokumenter og informasjon om boligen når de måtte ønske.

Ifølge Svendsen er brukere av Boligmappa også med på å bekjempe svart arbeid i Norge.

- De seriøse håndverksbedriftene dokumenterer arbeidet de har utført. Det er en klar sammenheng mellom god dokumentasjon og god kvalitet, sier han.

Les også: Fem lunter som kan detonere boligbomben

- Bak flisene er det mye rart - Dere hevder også at god dokumentasjon kan gi økt pris på boligen og trekker frem et eksempel.

- Ifølge standarden i de nye boligsalgsrapportene (NS 3600) må du dokumentere hvem som har gjort arbeidene på for eksempel bad og elektrisk anlegg. Kan du ikke det, får du maksimalt en tilstandsgrad av nest verste karakter, og når usikkerhet foreligger om at arbeidet på badet er skikkelig gjort, påvirker jo det taksten, sier Svendsen og sammenligner Boligmappa med et servicehefte for bil.

- La oss si du skal selge en Mercedes 230 du importerte for 10 år siden, med en kilometerstand på 40.000. Du kan jo prøve å selge den uten et servicehefte.

- En del vil nok lure på om kilometerstanden kan være fiklet med. God dokumentasjon på arbeidet fjerner usikkerhet for den som legger inn bud, tror Svendsen.

- Tror du at bruken av mappa kan redusere antall tvister mellom kjøpere og selgere?

- At meglere fremmer de beste sider ved boligen er positivt. Samtidig kan det hende at noen selgere ikke forteller alt de vet om ting som kan være negativt. Og tall viser jo at mange bruker håndverkere som er useriøse, sier han.

- Dessverre ser vi en del tilfeller av at boliger folk kjøper ikke er så strålende som det virker som. Det er ikke så rart at bad lekker når membranen er bygningsplast. Flisene kan gjerne se fine ut, men bak der er det mye rart. Det er noe av dette vi ønsker å sile bort, legger han til.

Flere nyheter Dette gir kjempetrykk i boligmarkedet
Dette er QEs effekter på norsk økonomi
Nå kan boliglån bli enda billigere