Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ikke sikkert at dette er over

Lederen av kontrollkomitéen på Stortinget vurderer å granske om Stoltenberg-regjeringen har brutt Grunnloven.

KAN BLI GRANSKET: Hele prosessen med arbeidsdelingen mellom Stoltenberg og kongen kan bli gransket. Her er statsministeren og hans rådgivere Torbjørn Giæver Eriksen (t.v) og Hans Kristian Amundsen (t.h). Foto: Jacques Hvistendahl.
KAN BLI GRANSKET: Hele prosessen med arbeidsdelingen mellom Stoltenberg og kongen kan bli gransket. Her er statsministeren og hans rådgivere Torbjørn Giæver Eriksen (t.v) og Hans Kristian Amundsen (t.h). Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren fikk knallhard kritikk av opposisjonen i går. Fremskrittspartiet vurderer nå om de vil fremme forslag om gransking i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

- Det er ikke sikkert dette er over. Dette kan være en sak for komiteen, men vi må se på omstendighetene. Hvis kongen hadde lyst, men ble nektet, og det er i strid med grunnloven, er det veldig alvorlig. Vi vil gå gjennom disse opplysningene, få alt brakt på det rene og vurdere saken i partiet, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til Dagbladet.

- Bryter Grunnloven I går formiddag sa professor Henning Jakhelln til Dagbladet at kongen - som «landets høyeste befalsmann» - har juridisk rett til å dele ut krigskorset ifølge Grunnlovens paragraf 25

- Juridisk sett blir det derfor feil, etter min mening, om statsministeren nekter kongen å overrekke Krigskorset, sier jusprofessoren.  

La seg flat Da statsminister Jens Stoltenberg kom til Stortingets spørretime i går, var opposisjonspolitikerne fokusert på én sak: Dagbladets avsløring av at han nektet kongen å dele ut krigskorset søndag. Siv Jensen startet spørretimen og gikk rett på sak:

- Vi er i det siste blitt gjort oppmerksom på at statsministeren av en eller annen grunn ikke ønsket at kongen skulle delta 8. mai. Det er beklagelig, president, nettopp fordi kongen er statens overhode. Hvorfor ba ikke statsministeren kongen om å være til stede?  

- Synd Både KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande stilte liknende spørsmål. Jens Stoltenberg la seg flat for kritikken i Stortinget:

- Det var den arbeidsdelingen vi var enige om denne gangen. At det var forsvarssjefen som skulle overrekke dem. Jeg ser jo at dette har skapt mye strid, det gjorde det ikke i fjor. Jeg er den første til å si at det er synd, for hele poenget med å gjeninnføre en veterandag, er jo å skape en samstemt anerkjennelse til veteranene. Kongen gjør en fantastisk jobb med å gi anerkjennelse til veteraner, sa statsministeren.

Vil beklage På spørsmål fra Dagbladet om Stoltenberg personlig vil be kongen om unnskyldning, svarer Stoltenberg:

- Jeg er opptatt av at jeg skal gi uttrykk for at det er synd og leit at det har blitt strid om det er kongen eller forsvarssjefen som deler ut Krigskorset.

- Kommer du til å si det personlig til kongen?

- Vi kommer helt sikkert til å snakkes. Da kommer jeg til å si det som jeg har sagt offentlig.

- Du kommer til å si det personlig til ham?

- Ja, jeg kommer til å si det jeg har sagt offentlig, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media