- Det er ikke slik at Hønefoss vil være noe bedre enn Kyrksæterøra

Men mulla Krakar vil gjerne besøke bygda justisministeren vil sende ham til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mulla Krekar (58) nekter å bli tvangsflyttet til Kyrkesæterøra.

Klokka ni i dag startet rettsmøtet der han begjærer at tvangsflyttinga oppheves og at justisminister Anders Anundsens nye instruks settes til side.

Følg rettsforhandlingene i vårt livestudio.

- Blir her i ti år Rettsmøtet foregår av praktiske årsaker i Borgarting lagmannsrett, men behandles av tingrettsdommer Oddmund Svarteberg.

Hovedpersonen, mulla Krekar, ankom rettslokalene like før klokka 08.30. Han sier han ikke vil svare på spørsmål nå, men at han vil ha god tid til det.

- Vi har de neste ti årene, sier han.

- Blir du her i ti år? blir han spurt.

- Ja, hvorfor ikke?

Foruten tingrettsdommer Svarteberg møter Krekars forsvarer, advokat Brynjar Meling og mulla Krekar. For politiet møter politiinspektør og påtaleleder ved Politiets utlendingsseksjon (PU) Vegard Rødås.

Vil besøke Kyrksæterøra Meling sier videre at Krekar, selv om retten kommer til at han ikke skal tvangsflyttes til Hemne kommune, så ønsker mullaen å besøke bygda for å hilse på innbyggerne og bidra til å bygge ned mytene om ham.

Meling uttalte til pressen i forkant av rettsmøtet at det er ikke bare avstanden fra Oslo til Kyrksæterøra, men også selve beslutningen om å sende ham dit som er problemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke slik at Hønefoss vil være noe bedre enn Kyrksæterøra, sier han.

Meling ønsker også at retten skal stilling til hvorvidt Krekar utgjør en fare for rikets sikkerhet i dag.

21 siders begjæring Advokat Brynjar Meling har skrevet en 21 sider lang begjæring til Oslo-politiet som blir utgangspunktet for Oslo tingretts behandling i dag.

Meling mener beslutningen om tvangsflytting til Kyrksæterøra må oppheves og at den mye omtalte instruksen til justisminister Anundsen må settes til side.

•Krekar-teamet mener instruksen og beslutningen et rent partipolitisk markeringsbehov fra Frp som har lovet sine velgere å gjennomføre noe lovverket ikke hjemler dersom de får regjeringsmakt.

•Meling mener bruken av Utlendingsloven §105 ikke er til stede i denne saken, da det ikke foreligger et endelig «vedtak som innebærer at utlendingen må forlate riket».

I RETTEN: Mulla Krekar.
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
I RETTEN: Mulla Krekar. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Meling påstår videre at det har skjedd alvorlige saksbehandlingsfeil underveis:

•Han mener Krekar hadde rett til å bli varslet og fremlegge sine synspunkter før vedtaket og mener det kan skyldes slurv eller partipolitisk press. * Han mener Oslo-politiet uriktig legger til grunn at Krekar har begått flere grove brudd på Utlendingsloven. Meling sier lovbruddene aldri har blitt rettslig forsøkt.

•Meling mener Anundsens instruks er et forsøk på å instruere politiet i en enkeltsak, noe han mener er et angrep på maktfordelingsprinsippet..

•Han mener begrunnelsen for at mulla Krekar skal utgjøre en fare for rikets sikkerhet ikke hat noe som helst å gjøre med hvor han oppholder seg. Han sier trusselsaker dreier seg om chattegrupper på internett og telefonsamtaler, og at en flytting til Kyrksæterøra eller annet sted ikke vil ha noe funksjon dersom det er det man ønsker å forhindre.

•Meling krever såkalt midlertidig forføyning, noe som vil bety at en eventuell flytting til Kyrksæterøra og meldeplikt ikke kan iverksettes før det foreligger rettskraftig dom.