Oslo Ap: Espen Barth Eide nekter å være vara:

– Det er ikke snobberi

Bråket i Arbeiderpartiet om stortingslista i Oslo er neppe over før nominasjonsmøtet 1. desember. Det går mot flere røffe omkamper etter at Espen Barth Eide takket nei til den utsatte femteplassen.

SV-VELGERE: Espen Barth Eide mener han kan trekke velgere som ellers ville søkt til MDG og SV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SV-VELGERE: Espen Barth Eide mener han kan trekke velgere som ellers ville søkt til MDG og SV. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Flere i fylkespartiet mener Frode Jacobsen må ta ansvar som leder for Oslo Ap og sette seg selv et par plasser ned på lista.

Slik målingene ser ut nå kan bare de fire første plassene på Oslo Aps stortingsliste regnes som sikre. Nominasjonskomiteen har etter reaksjonene å dømme ikke truffet blink med sitt første forslag.

«Som mange andre her er jeg sjokkert over stortingslisten nominasjonskomitéen i Oslo nettopp sendte ut på høring», skriver Mads Andreas Danielsen, leder for Hasle Ap på Facebook.

Og fortsetter:

«Som lokallagsleder i Oslo Ap mener jeg flertallet i komitéen har sviktet sitt oppdrag, ved å fremme en liste partiet ikke kan eller bør stille seg bak.»

Nominasjonskomitéens forslag

1. Jonas Gahr Støre (60)

2. Zaineb Al-Samarai (33)

3. Frode Jacobsen (52)

4. Trine Lise Sundnes (50) – støttes av sju i valgkomitéen

4. Kamzy Gunaratnam (32) – støttes av tre i valgkomitéen

5. Siri Gåsemyr Staalesen (47)

6. Jon Reidar Øyan (39)

7. Agnes Nærland Viljugrein (23)

8. Farukh Qureshi (34)

9. Nasir Ahmed (37)

10. Hannah Gitmark (32)

En lokallagsleder sier det slik til Dagbladet:

- Det er 100 prosent sikkert at dette ikke blir den endelige lista.

- Vil ikke være vara

En av stridene står om tredjeplassen, der nominasjonskomiteen i sitt første utkast har plassert Oslo Aps leder og gruppeleder i bystyret, Frode Jacobsen. Denne plassen ønsker stortingsrepresentant Espen Barth Eide.

VIKE PLASS: Tidligere miljøminister Thorbjørn Berntsen oppfordrer Frode Jacobsen (bildet) til å vike plass for Espen Barth Eide på stortingslista til Oslo Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB
VIKE PLASS: Tidligere miljøminister Thorbjørn Berntsen oppfordrer Frode Jacobsen (bildet) til å vike plass for Espen Barth Eide på stortingslista til Oslo Ap. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

- Jeg er motivert for å fortsette det arbeidet jeg gjør på Stortinget. Jeg tror jeg gjør en forskjell når det gjelder sosialdemokratiets virkelig store utfordring, det å forene klima, arbeid og rettferdighet. Jeg står midt oppe i et arbeid, og er motivert til å bidra videre, sier Espen Barth Eide til Dagbladet.

Han poengterer overfor Dagbladet at han sa til nominasjonskomiteen at han ville stå på sikker plass.

- Det er ikke snobberi, men jeg har ikke tenkt å være vararepresentant. Da er man bundet for fire år, og det ødelegger for andre muligheter, sier han.

- Jeg vil gjerne være på Stortinget i fire nye år. Men jeg har halvparten av min karriere utenfor politikken. Hvis jeg ikke har et politisk verv, er jeg utenfor politikken. Jeg er nødt til å tenke på det for min egen del, fortsetter den tidligere Ap-statsråden.

- Så vil jeg si at Frode Jacobsen er en helt utmerket person, jeg har ikke noe negativt å si om han. Men jeg mener jeg kan trekke en del av de velgerne som Ap trenger, som kanskje ellers ville søkt til MDG og SV, samt at jeg representerer erfaring fra sentrale verv for Ap. Dette mener jeg er gode argumenter for meg, men det er ikke argumenter mot noen andre, sier Espen Barth Eide.

- Jeg er skuffet

- Så valgkomiteen visste at dersom du ikke fikk tredjeplassen, kunne de miste deg fra politikken?

- Ja, de visste hva de gjorde. Komiteen sa de ville ha meg på lista, men da måtte jeg bekrefte at jeg står på det jeg har sagt, at det er tredjeplassen som er aktuell. Frode er leder av Oslo Ap, og jeg forstår at det kan føres argumenter for han på den plassen også, sier Barth Eide.

- Jeg er skuffet over lista, og skulle gjerne stått på tredjeplass. Men jeg er ikke opprørt. Når det gjelder første innspillsrunde, var det 24 lokallag som ville ha meg på tredjeplass og 19 for Frode. Men når det gjelder oss på herresiden, gjelder det vel et valg mellom to ulike profiler, en nasjonal politiker med klimaprofil og en leder av Oslo Ap.

Ikke opplevd vraking

- Noen i Oslo Ap mener det er et dårlig signal å sende ut, at du ikke tror femteplass kan holde til at du får plass på Stortinget. Det kan jo skje dersom Ap får regjeringsmakt, og du rykker opp, eller ved at Ap gjør et så godt valg at dere får inn fem mandater?

- Jeg tror vi vinner valget, og vil stå på for fullt for at vi kommer i regjering, og at vi får fem mandater. Men vi kan ikke vite det sikkert, og jeg har kommet til at det er mange andre ting jeg kan gjøre.

UTFORDRER: Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam er foreslått som utfordrer til Trine Lise Sundnes på fjerdeplassen av nominasjonskomitéen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTFORDRER: Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam er foreslått som utfordrer til Trine Lise Sundnes på fjerdeplassen av nominasjonskomitéen. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Så sier noen at du jo ikke er vraket, siden du er foreslått på femteplass, som jo er plassen du har i dag?

- Jeg har aldri opplevd vraking, og er blitt tilbudt å bli stående på den plassen jeg var på i 2017. Men femteplass i 2017 og i 2021 er ikke det samme. I dag er ikke femteplassen sikker plass.

- Men du håper at lista blir endret fram til nominasjonsmøtet, slik at du kommer på tredjeplass?

- Ja, det ligger jo i det jeg har sagt, sier Eide.

Ber Frode Jacobsen vike

I et Facebook-innlegg tirsdag skriver Ap-veteran og tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen at Oslo Ap bør sette Espen Barth Eide på tredjeplass, mens Frode Jacobsen bør ta kampplassen.

«I mange år hadde ikke partiet folk i stortingsgruppa som med tyngde markerte seg som miljøpolitiker. Det har vi nå med Espen», skriver Berntsen.

Han viser til utfordringene på klima- og miljøfeltet og konkluderer:

«I dag har vi en person på Stortinget som behersker dette felte bedre enn de fleste, nemlig Espen. Vi kan ikke prestere det kunststykke å ikke nominere ham for en ny fireårsperiode. Frode kan ta kampplassen. Jeg starta også på kampplassen», skriver Thorbjørn Berntsen, som har fått mange støtteerklæringer.

Kilder i Oslo-partiet Dagbladet har snakket med, mener Frode Jacobsen kunne gjort nettopp det Berntsen foreslår. På spørsmål fra Dagbladet om hvordan Frode Jacobsen vil kommentere nominasjonsprosessen i Oslo Ap, svarer han på sms:

– Komiteen har spurt meg om jeg vil ha tredjeplassen. Det har jeg takket ja til.

BOKBAD: Før bokbadet i Trondheim forteller den ferske Senterparti-politikeren Jan Bøhler om de sterke reaksjonene han fikk fra tidligere partifeller etter han valgte å skifte beite. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Arnhild Aas Kristiansen Vis mer

Kvinner i kamp

Nominasjonskomiteen har foreslått Zaineb Al-Samarai som nummer to, men hun får kamp fra varaordfører Kamzy Gunaratnam.

STØTTER KAMZY: Varin Hiwa, leder i Oslo AUF, går inn for Kamzy Gunaratnam på sikker plass til stortingslista. Foto: AUF
STØTTER KAMZY: Varin Hiwa, leder i Oslo AUF, går inn for Kamzy Gunaratnam på sikker plass til stortingslista. Foto: AUF Vis mer

Varin Hiwa, nyvalgt leder i Oslo AUF, opplyser til Dagbladet at AUF stiller seg bak Kamzy Gunaratnams kandidatur.

– Kamzy tilhører 22. juli-generasjonen og har sterk støtte blant våre medlemmer. Hun er tydelig stemme når det gjelder antirasisme, arbeid, skole og rus, fire veldig viktige felt for AUF. Vi er sikre på at Kamzy kommer til å gjøre en kjempejobb på Stortinget, hvis hun blir valgt inn. Hun en god representant for oss unge, sier Varin Hiwa.

- Zaineb er også dyktig

Hun understreker at AUF helst ikke ønsker å sette Kamzy Gunaratnam og Zaineb Al-Samarai opp mot hverandre.

– Derfor prioriterer vi Kamzy på 2. plass og håper på Zaineb som nummer fire. Zaineb er også en dyktig politiker med sterk støtte i Oslo AUF, sier Hiwa.

Flertallet i komiteen foreslo mangeårig fagforeningstopp Trine Lise Sundnes på fjerdeplass, mens mindretallet gikk inn for Kamzy Gunaratnam. Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen ble innvalgt på fjerdeplass ved 2017-valget, bak Jonas Gahr Støre, Marianne Marthinsen og Jan Bøhler, men foran Espen Barth Eide.

Hun er dermed i utgangspunktet nummer to når Marthinsen har frasagt seg gjenvalg og Bøhler har meldt overgang til Sp. Likevel har nominasjonskomitéen foreslått henne på den usikre femteplassen.

STØTTER SIRI: Nordstrand Ap mener at Siri Gåsemyr Staalesen fronter Arbeiderpartiet på en utmerket måte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTER SIRI: Nordstrand Ap mener at Siri Gåsemyr Staalesen fronter Arbeiderpartiet på en utmerket måte. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Vi mener at Siri Gåsemyr Staalesen bør høyere opp. Hun har fått gjennomslag for mange saker på Stortinget, og har en politisk erfaring som de andre kvinnelige kandidatene ikke har. Siri fronter Arbeiderpartiet på en utmerket måte, sier Asbjørg Lyngtveit, leder for Nordstrand Arbeiderpartilag.

- Merkelig uten Barth Eide

Dag Einar Thorsen, leder i Ellingsrud Ap, gir nominasjonskomitéen delvis støtte:

- Det er en meget god løsning med Zaineb Al-Samarai på andreplass og Trine Lise Sundnes som nummer fire. Jeg synes det er merkelig ikke å ha med Espen Barth Eide. Nå skal lokallagene i løpet av de neste 14 dagene si sitt. Jeg regner med at Ellingsrud Ap ikke vil prioritere Frode Jacobsen foran Espen, og at de vil gå for Zaineb og Trine Lise foran de to andre kvinnelige kandidatene, sier Dag Einar Thorsen.

SIKKER PLASS: Ellingsrud Ap går inn for Zaineb Al-Samarai som nummer to på Oslo Aps stortingsliste bak Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SIKKER PLASS: Ellingsrud Ap går inn for Zaineb Al-Samarai som nummer to på Oslo Aps stortingsliste bak Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det jobbes nå intenst for at fagbevegelsen skal representeres på sikker plass på stortingslista. Nominasjonskomiteen oppfordres også til å legge avgjørende vekt på hvem som har velgerappell, mer enn på interne forhold i Oslo Ap.

Dagbladet er kjent med at det er reaksjoner på at så vidt mange Ap-representanter på Rådhuset er plassert blant de ti første på lista.

- Vi mangler ikke folk. Vi trenger ikke å tømme bystyregruppa, sier en lokallagsleder.

LO-TOPP: Sterke krefter jobber for at fagbevegelsen skal være representert på sikker plass på stortingslista med den tidligere LO-toppen Trine Lise Sundnes som sin kandidat. Foto: Gorm Kallestad / NTB
LO-TOPP: Sterke krefter jobber for at fagbevegelsen skal være representert på sikker plass på stortingslista med den tidligere LO-toppen Trine Lise Sundnes som sin kandidat. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Maner til ryddighet

«Valgkampen kommer til å bli stygg og med mye personfokus», skriver Miert Skjoldborg Lindboe, Ap-representant i bydelsutvalget på Nordstrand på Facebook.

Han ber partifellene sin om ikke å gi politiske konkurrenter vann på mølla.

«Min bønn er derfor at alle teller til ti. Har gode og høflige diskusjoner, så benytter seg av muligheten vi har til å svare nominasjonskomitéen.»

– Budskapet i innlegget er bare at vi må snakke ryddig og ordentlig sammen i partiet, sier Miert Skjoldborg Lindboe til Dagbladet.

Fristen for innspill til nominasjonskomitéen er satt til 16. november. Nominasjonsmøtet går av stabelen 1. desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer