ANGRER: Etter en «utdrivelse av onde ånder» på en 11 år gammel filippinsk jente, la Nordic Harvest Mission i 2006 ut historien om hvordan jenta fikk «drevet ut onde ånder». I dag angrer styreleder Leif Johannesen, som forteller hvordan metoden fungerer. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
ANGRER: Etter en «utdrivelse av onde ånder» på en 11 år gammel filippinsk jente, la Nordic Harvest Mission i 2006 ut historien om hvordan jenta fikk «drevet ut onde ånder». I dag angrer styreleder Leif Johannesen, som forteller hvordan metoden fungerer. Foto: Therese Doksheim / DagbladetVis mer

- Det er ikke som «Exorcisten», man må tro på Gud og Bibelen for å forstå det

Norskfinansiert barnehjem holdt filippinsk jente nede mens de «drev ut onde ånder».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis man tror på Gud og Bibelen, forstår man hva jeg snakker om. Tror man ikke på Gud og Bibelen, så kan det være vanskelig å forstå, sier Leif Johannesen.

Han møter Dagbladet i Oslo sentrum. Til vanlig er den tidligere pastoren i Levanger, hvor han driver kristen-organisasjonen Nordic Harvest Mission (NHM). Teologen ble kjent da han i november reiste til tyfonrammede Filippinene for å lete etter sin savnede sønn, Erlend Johannesen i Streetlight.

Han vil fortelle sin versjon, etter kritikken mot far og sønns organisasjoner, som begge driver barnehjem på Filippinene. 

- Jeg tviler sterkt på at noen i Norge ville gitt så mye penger til dem, hadde de visst at midlene deres ville gå til å videreutvikle og støtte et ekstremreligiøst nettverk av misjonsvirksomhet på Filippinene, med åndeutdrivelse på småbarn, sier Roar Sørensen til Dagbladet.

«Inntatt av en ond åndsmakt» Han er journalist og forfatter, og har bodd på Filippinene i 20 år. Sammen med andre nordmenn på Filippinene har han kommet med svært krass kritikk i sosiale medier mot far og sønn Johannesens organisasjoner. 

MED NAVN OG BILDE: En 11 år gammel jente ble utlevert med navn og bilde i en Nordic Harvest Mission-rapport fra 2006. I dag tar Johannesen avstand fra avgjørelsen om å legge ut historien om hvordan hun fikk «drevet ut onde åndsmakter». Skjermdump: Vekkelsesrapporten, 2006
MED NAVN OG BILDE: En 11 år gammel jente ble utlevert med navn og bilde i en Nordic Harvest Mission-rapport fra 2006. I dag tar Johannesen avstand fra avgjørelsen om å legge ut historien om hvordan hun fikk «drevet ut onde åndsmakter». Skjermdump: Vekkelsesrapporten, 2006 Vis mer

Blant annet reagerer de på NHMs fagblad «Vekkelsesrapporten» fra 2006. I heftet beskriver organisasjonen, som ved hjelp av norske bidrag finansierer fire barnehjem på Filippinene, hvordan de holdt en 11 år gammel jente nede i en time mens «onde åndsmakter» ble drevet ut av henne:

«Mens jeg satt i en samtale med en av våre medarbeidere i et hus ved siden av barnehjemmet ble jeg oppringt av sosialarbeideren vår, Neva (Erlend Johannesens kone, red.journ.) : "Du må komme å hjelpe oss. En av barna er blitt inntatt av en ond åndsmakt", var hennes budskap.

Jeg sprang bort til hjemmet og fant 11 år gamle NN ute av kontroll. Tre personer måtte holde henne nede. Jeg forsøkte å få kontakt med henne, uten å lykkes. Da var det bare å be. Vi bekjente Jesu makt over åndsmaktene, og stod urokkelig fast på at NN var Herrens eiendom. Det var ingen roping og skriking, bare en fast bekjennelse av Jesu herrevelde. Etter en time måtte kreftene gi seg, og NN var fri.

NN er en fin jente. Ivrig i bønn, men i likhet med mange av barna bærer hun på både sår og sorg og savn som kan åpne opp for slike krefter. Hjemmet ligger i et ganske okkult område, så det trengs mye forbønn.

Sist jeg var der var det et av de andre barna som opplevde det samme, men Jesu navn er sterkere enn noe annet navn - så det ble frihet da også.»

- Holdt på i en time Johannesen bekrefter hendelsen og metoden. Han var selv tilstede.

KRITISK: Roar Sørensen, som har bodd på Filippinene i 20 år, har sammen med andre nordmenn kommet med svært krass kritikk mot far og sønn Johannesen i sosiale medier den siste tida. Han mener nordmenn ikke har visst hva de har gitt penger til. Foto: Privat
KRITISK: Roar Sørensen, som har bodd på Filippinene i 20 år, har sammen med andre nordmenn kommet med svært krass kritikk mot far og sønn Johannesen i sosiale medier den siste tida. Han mener nordmenn ikke har visst hva de har gitt penger til. Foto: Privat Vis mer

- Det som skjedde, var at det var umulig å få kontakt med jenta. Vi måtte holde henne slik at hun ikke kunne skade seg selv. Hva skal man gjøre? Vi roet henne ned, jeg forsøkte å snakke med henne. Flere ganger fikk vi kontakt, og så «datt hun ut» igjen. Så forsøkte vi på nytt. Vi holdt på i en time slik.

- Man kan ha sett «Exorcisten» og lignende filmer - men det er ikke slik det foregår. Vi ber for et menneske, sier han.

- Og det kalles åndeutdrivelse?

- Nei, ikke automatisk. Det kan være at det de opplever skjer på grunn av psykiske lidelser. Det kan være slag, for eksempel. Da får vi dem til legen. Jeg har sendt veldig mange mennesker til sykehus, jeg har til og med fått en person tvangsinnlagt. Jeg blir lei meg når vi blir framstilt som en «ekstremt religiøs sekt». Jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen, sier han.

- Ikke på mine barn Da tyfonen slo til på Filippinene, mistet Erlend Johannesen og barnehjemsbarna store deler av sitt hjem. Barna har nå fått bo på barnehjemmet der åndeutdrivelsen fant sted.

DRIVER BARNEHJEM: Leif Johannesen er styreleder i en organisasjon som finansierer flere barnehjem på Filippinene. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
DRIVER BARNEHJEM: Leif Johannesen er styreleder i en organisasjon som finansierer flere barnehjem på Filippinene. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer

- Men jeg kan garantere at ikke «mine» barn opplever slike «åndeutdrivelser», sier Johannesen på telefon fra Tacloban. - Jeg startet min egen organisasjon fordi jeg har andre tanker om hvordan jeg vil jobbe. NHM er en forkynnende organisasjon, det er ikke vi, sier  Johannesen.

- Du må spørre dem om hvorfor de har gjort slik, vi gjør ikke det.

Faren hans angrer i dag på at historien om jenta ble gjort offentlig.

- Selvfølgelig er jeg lei meg for at vi nevnte henne med navn og bilde. Det tar jeg sterk selvkritikk på, det hadde vi aldri gjort i dag, sier han.

Alle Johannesens «barn» overlevde tyfonen, og 30-åringen har siden blitt kåret til Årets navn av Trønderavisa, vært nominert i samme kategori i Dagbladet, og i desember gjestet han både «Skavlan» og «Kvelden før kvelden» på NRK.

Totalt har Streetlight samlet inn 13 millioner kroner til ofrene for naturkatastrofen, opplyser Erlend Johannesen til Dagbladet.

ENORME ØDELEGGELSER: Tacloban så ut som en spøkelsesby etter at tyfonen «Hayian» slo til i november. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENORME ØDELEGGELSER: Tacloban så ut som en spøkelsesby etter at tyfonen «Hayian» slo til i november. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer