- Det er ikke straffbart å være dårlig kamerat. Men det burde det kanskje være

Linn Madelen Bråthens samboer og den tiltalte ekspolitimannens bestevenn sier han føler seg stukket i ryggen.

HEMMELIGE TURER: Linn Madelen Bråthens samboer sier han ikke ante at hun og ekspolitimannen stadig gikk på nattlige turer. Han visste heller ingenting om de intime og seksualiserte chattene de to hadde. Foto: POLITIET, PRIVAT
HEMMELIGE TURER: Linn Madelen Bråthens samboer sier han ikke ante at hun og ekspolitimannen stadig gikk på nattlige turer. Han visste heller ingenting om de intime og seksualiserte chattene de to hadde. Foto: POLITIET, PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Det er ikke straffbart å være dårlig kamerat. Men det burde kanskje være det.

Det sier den 40-årige Stathelle-mannen som var samboer med avdøde Linn Madelen Bråthen og samtidig bestevenn av ekspolitimannen som er tiltalt for å ha etterlatt Bråthen i en hjelpeløs tilstand natt til 3. august i fjor. Han er det første av vitnene i rettssaken som er blant hennes pårørende.

- Visste ikke om chatting Den 40-årige biloppretteren sier han ikke ante noe om de intime og seksualiserte chattene samboeren hadde med hans bestevenn, som han har kjent siden fireårsalderen. Han visste heller ikke noe om at de to stadig gikk nattlige turer - før etter at Bråthen var funnet død i vannet ved Breviksbrua og bestevennen var siktet i saken.

- Jeg følte meg stukket i ryggen, sier han.

Ekspolitimannen har innrømmet at han forklarte seg falskt om hvor han var da Bråthen døde. Han fortalte politiet at han var på vei hjem, mens han i virkeligheten befant seg på brua med venninna.

- Hvordan ser du på at han ikke fortalte at han hadde vært sammen med Linn på brua? vil aktor Kjetil Omholt vite.

- Jeg skjønner ikke at det går an. Først mister du samboeren din, og så mister du kompisen din, sier han.

- Så dere er ikke venner lenger?

- Nei. Vennskapet er over. Ødelagt for bestandig.

Etter at Bråthen ble funnet død i sjøen på formiddagen 3. august, flyttet samboeren inn til den nå tiltalte bestevennen og bodde der i noen dager for å få støtte i den vanskelige tida. Men ekspolitimannen ble pågrepet etter få dager og satt varetektsfengslet i et halvt år.

Tror Bråthen ble drept Samboeren tror ikke noe på at Bråthen kan ha kommet seg over rekkverket på Breviksbrua og hoppet i vannet. Han tror den tiltalte ekspolitimannen kastet henne utfor.

- Jeg tror ikke Linn, med dårlige ankler og lang kjole, ville klart å komme seg over rekkverket. Hun må ha fått hjelp, sier 40-åringen.

Han kan heller ikke se noen grunn til at Bråthen skulle ønske å ta livet av seg denne natta.

- Ingenting tydet på noe sånt, sier han.

Stathelle-mannen forteller at han traff Bråthen i 2010, og at de etter hvert ble kjærester og deretter samboere.

- Forholdet var kjempebra. Vi kranglet aldri, og snakket om barn på slutten, sier han.

- Hvordan har det siste året vært? spør bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen.

- Helt vilt. Jeg sitter her uten samboer og aner ikke hva jeg skal gjøre nå. Jeg har et svært hus med masse gjeld. Men livet går videre.

Får de beste skussmål Samboerens forklaring står i sterk kontrast til tiltaltes forklaring. Ekspolitimannen sier det aldri var noe forhold mellom ham og Bråthen, og at den intime tonen i chattene skyldes deres interne måte å kommunisere på. Han sier også at han prøvde å redde venninna, men at han ikke rakk fram før hun hoppet. Seinere fikk han seg ikke til å melde fra om dødsfallet, av irrasjonelle grunner.

Da videoen av politiets rekonstruksjon ble avspilt i retten tidligere i dag, brast den tiltalte 42-åringen i gråt.

Han har også fått de beste skussmål som politimann og venn av tidligere kolleger i politiet.

Ekspolitimannen var opprinnelig tiltalt for forsettlig drap. Riksadvokaten vurderte bevisene som for svake og reiste i stedet tiltale om å etterlate Bråthen i hjelpeløs tilstand. I tillegg er han tiltalt for den falske forklaringen.

Saken er berammet til fem dager i Nedre Telemark tingrett.

RETTSAKTØRER: Saken omfatter en rekke aktører. F.v. bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen, hovedetterforsker Sigbjørn Fevang og aktor Kjetil Omholt. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
RETTSAKTØRER: Saken omfatter en rekke aktører. F.v. bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen, hovedetterforsker Sigbjørn Fevang og aktor Kjetil Omholt. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET Vis mer