Telenor-konflikten

- Det er ikke troverdig at han fortsatt har tillit. Det er ingen som overlever en slik tornado

BI-professor Petter Gottschalk tror Telenors konsernsjef Sigve Brekke er ute om noen måneder. 

- HAR TILLIT TIL BREKKE: Telenors konsernsjef Sigve Brekke blir i selskapet. - Enn så lenge, mener BI-professor. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
- HAR TILLIT TIL BREKKE: Telenors konsernsjef Sigve Brekke blir i selskapet. - Enn så lenge, mener BI-professor. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter mer enn en uke med uro i Telenor-ledelsen, ble det i kveld kjent at selskapet fortsatt har tillit til konsernsjef Sigve Brekke.

Det meldte de selv i en pressemelding, etter to dager i møter. Det hele begynte da det ble kjent at styreleder Gunn Wærsted hadde ytret et ønske om at konsernsjefen burde gå av, slik Dagens Næringsliv meldte.

PROFESSOR OG FORSKER: Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
PROFESSOR OG FORSKER: Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Kommer ny korsvei

Petter Gottschalk er forsker og professor på Handelshøyskolen BI.

Han har tidligere sagt til Dagbladet at han mente Telenor-konflikten hadde tre mulige utfall; at enten én av dem måtte gå, at bare Wærsted måtte gå eller at bare Brekke måtte gå.

Slik ble det ikke. I stedet skriver Telenor i sin pressemelding at Brekke er riktig person til jobben med å videreutvikle arbeidet. I morgen skal de begge møte på pressekonferanse klokka 11.

- Hvis styremøtet avsluttet med at han fortsatt har tillit, så betyr det at de kommer til en ny korsvei, sier Gottschalk til Dagbladet kort tid etter at nyheten ble kjent.

- Ingen varig løsning

- Det vil skje seinest ved generalforsamlingen i april. Dette er ingen holdbar, varig løsning. Det betyr at de ikke klarte bli enige en avgang for ham nå, og når han ikke selv vil gå av, så måtte det bli slik, mener han.

Gottschalk mener kveldens utfall viser at saken aldri handlet om Wærsted, men om Brekke.

- Styret sier ingenting om hvorvidt Wærsted har tillit. Det viser at det er han som har vært tema hele tida, ikke henne. I Dagens Næringsliv (som avslørte saken, red.journ.) forsøkte de skape inntrykk av at Wærsted var tema. Og da betyr det at Wærsted ikke har fått med seg styret på en hans avgang nå, og at Brekke har nektet å gå.

UENIGHETER: Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærstedog, her med informasjonssjef Svein Roald.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
UENIGHETER: Konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærstedog, her med informasjonssjef Svein Roald. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Da tolker jeg det dit hen at Wærsted sitter trygt, selv om hun tapte ved denne korsveien. Men; det handler om å vinne krigen, ikke slaget, sier Gottschalk.

- Jeg ville gått

- Jeg synes det er utrolig rart at han velger å fortsette. Å forholde seg til en overholdet som ikke har tillit til deg... Da ville jeg heller ha gått. Jeg tror han er avviklet innen våren.

Han tror enda flere intriger vil avsløres i ukene som kommer.

- Jeg tror at styret nå har tenkt at «nå må vi få ro, og galt er det ikke med Brekke, og siden han ikke vil gå av, så får vi la ham bli». Det kommer til å lekke mange saker de neste ukene. Dette er en elendig løsning for Telenor, sier han.

BI-professoren - som selv har vært styreleder og har forsket rundt emnet - mener det er mediesituasjonen som gjør saken ekstra vanskelig.

- Det blir ingen trivelig jul for noen. Det er konflikter i enhver toppledelse, men det vanlige er at når styreleder fremmer mistillitsforslag, så går man. Det er mediasituasjonen som gjør dette ekstra pikant.

- Tornado

- Jeg tolker entydig at de ikke klarte å bli enige, han nektet å gå, og da fortsetter han enn så lenge. Det er ingen som har overlevd en tornado som dette, sier han til Dagbladet.

Ingen i Telenor ønsker å uttale seg om saken før pressemøtet onsdag formiddag klokka 11.

- Det blir pressemøte i morgen, så før det kan jeg ikke si noe mer enn det som står i pressemeldingen. På møtet i morgen vil både Wærsted og Brekke være til stede, sa pressevakt Glenn Mandelid til Dagbladet tidligere i kveld.

LES SAKEN: Maktkamp i Telenor