- Det er ikke under noen omstendigheter klart for å flytte tilbake

Det er fremdeles for store bevegelser i grunnen i Bleikvassli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går morges ble fem hus like ved den nedlagte gruva i Bleikvassli i Nordland evakuert. Grunnen hadde sunket sunket 20-30 centimeter i løpet av natta.

I løpet av dagen fikk beboerne i tre av husene flytte hjem igjen.

Undersøkelser I dag har geologer undersøkt området. Lensmann Stig Haugen i Hemnes sier at de evakuerte ikke får flytte tilbake nå.

- Jeg har akkurat fått beskjed om at det er såpass mye bevegelse i grunnen at det ikke under noen omstendigheter er klart for å flytte tilbake ennå, sier Haugen til Dagbladet.

Han forteller at han ikke fikk vite når de evakuerte eventuelt kan flytte tilbake.

I går fortalte politiet at sprekken, som går i ring rundet et område på om lag 200 meter, hadde blitt større i løpet av dagen.

Målinger Direktør Olav Bakke i Bleikvassli Gruber sier at det i dag har blitt bestemt at kommunen skal måle bevegelsen i grunnen igjennom helga.

- Det er bevegelser ennå, og det blir ikke noen endring i status for de evakuerte før vi har måling på at det ikke er det, sier Bakke til Dagbladet.

Han forteller at de også nå har en viss formening om hvor raset i gruva har startet.

- Vi anser ikke dette som noe veldig dramatisk. Det er et begrenset olum i gruva som kan fylles opp med steiner og fjell, så det kan ikke bli noe enormt hull, sier Bakke.

Bakke fortalte i går at det er en rekke «lommer» under terrenget, som er mellom 4-5 meter og 8-10 meter høye.

Flere ganger Grunnen over de gamle gruverommene i Bleikvasslia har sunket med noen få centimeter flere ganger siden den ordinære gruvedriften ble lagt ned for seks år siden.

Det var direktøren som slo alarm da han i 07-tiden i går kjørte til jobb og så sprekker under asfalten i veibanen.

Siden den tradisjonelle gruvedriften ble lagt ned i 1997 på grunn av vanninntrengning og ras i gruvene, har selskapet Blekivassli Gruber drevet videre som tunnelentreprenør med kontorer, verksted og lager i de gamle gruvebygningene.

Foto: Sylvia Otervik
Foto: Sylvia Otervik
Foto: Sylvia Otervik
Foto: Sylvia Otervik
Foto: Sylvia Otervik