- Det er ikke vanskligere for Terje Søviknes enn andre

Sandberg ikke glad for at den populære Os-ordføreren har sendt bilistene en regning på 2,3 milliarder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet.no): To av Frps mest markante ordførere er sterkt uenige i partiets hardkjør mot bompenger og vedtaket på dagens landsmøte om at enhver folkevalgt skal stemme nei til ethvert forslag om bompenger i Norge.

- Dette mener jeg er selvpining, sier en oppgitt Terje Søviknes til Dagbladet.no etter avstemningen.

Han er ordfører på tredje perioden i Frp-utstillingsvinduet Os kommune, og har stemt for bompengefinansiert vei mellom Os og Bergen, fordi staten ikke vil betale for gildet.

2,3 milliarder i bilist-regning

Bakgrunnen for forslaget, som var det eneste som skapte skikkelig temperatur på talerstolen, er at Oslo Frp, som sitter i et mindretallsbyråd sammen med Høyre, har sagt ja til å finansiere den omfattende samferdselsplanen Oslopakke 3 med bompenger.

I tillegg har Terje Søviknes gått med på bompengeprosjektet i Os, der beregninger viser at trafikkantene må finansiere to tredjedeler av prosjektet, hele 2,3 milliarder kroner.

- Er dette vedtaket myntet på deg, Søviknes?

- Ja, det er det, svarer han.

SETTES PÅ PLASS: Frps bompenge-nei er et nederlag for Os-ordfører Terje Søviknes. Foto: Morten Holm/Scanpix
SETTES PÅ PLASS: Frps bompenge-nei er et nederlag for Os-ordfører Terje Søviknes. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Frpere mobbes

Samferdselspolitisk talsmann Per Sandberg mener lokalpolitikere mobbes og harseleres med av andre politikere og media, fordi partiet er utydelige i saken.

- Dette skaper frustrasjon. Folk peker på Oslo og Bergen, og sier at vi ikke er konsekvente.

Landsmøtes redaksjonskomité, som ledes av Sandberg, hadde foreslått at resolusjonsforslaget skulle sendes over til programkomiteen uten realitetsbehandling.

Dette støttet Søviknes, som selv sitter i partiets programkomité, som meisler ut politikken som skal ligge til grunn for valget i 2009.

Men forslaget høstet massiv støtte fra salen og ble derfor behandlet.

Sandberg har ingenting til overs for Søviknes’ protester om at Frp stiller seg på sidelinjen.

- Det kan ikke være vanskeligere for Terje Søviknes å forholde seg til prinsipper og vårt politiske program enn for de andre lokalpolitikerne som møter disse utfordringene hver dag, er hans klare svar.

- Det er ikke vanskligere for Terje Søviknes enn andre

Krever folkeavstemning

«Prinsippet om å si nei til bompenger skal bare avvikes hvis det har vært avholdt en folkeavstemning i de berørte kommunene», heter det i vedtaket. Forlagstiller var Østfold Frp.

- Brudd på posten må få konsekvenser for dem som bryter vedtaket. Nå må nok være nok, sa stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, ifølge NTB.

Folkevalgte kan ikke formelt sett bindes av partier til å stemme i en bestemt retning. Sandberg vil overfor Dagbladet.no ikke si hva som bør gjøres med dem som bryter landsmøtevedtaket, men det er åpenbart at det finnes et ris bak speilet.

Kastes ut for å vedta bedre vei?

Såkalte «aktive utmeldinger» kan utføres av det lokale partiapparatet om det oppfattes at et medlem skader partiet. Saken kan ankes til sentralstyret for ny behandling. Sandberg avviser ikke at Frpere kan kastes ut for å stemme for bedre vei, om de vil at bilistene må betale.

- Det får være opp til lokale lag å reagere mot brudd på dette, sier nestlederen til Dagbladet.no.

I sitt program åpner Frp for bompenger for å betale dyre veiprosjekter og vedtaket er en kraftig innskjerping av dagens ordlyd:

«I den grad bompenger skal benyttes, skal disse kun kunne brukes til å finansiere et bestemt veiprosjekt og fjernes straks prosjektet er nedbetalt. Det skal også finnes alternative reiseruter til bomveien. Bompenger skal heller ikke benyttes til å finansiere kollektivtransporten».

SETTER SØVIKNES PÅ PLASS: Per Sandberg.