Øystein Olsen: Avviser boligboble i Norge. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet.
Øystein Olsen: Avviser boligboble i Norge. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet.Vis mer

-Det er ingen boligboble i Norge

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener det er fundamentale forhold som driver boligprisene i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I går ble det kjent at Norges Bank vil holde styringsrenten uendret på 1,25 prosent. Det var i strid med hva de aller fleste analytikere og økonomer hadde ventet.

- Ble Norges Bank overrasket over hvor mye fart det ga boligprisene da renten ble kuttet i desember og Norges Bank samtidig ga et nytt rentekutt 50 prosent sannsynlighet?

- Nei. Vi var fullt klar over at lavere renter ville stimulere boligprisene og gjeldsveksten, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Finansavisen.

Ingen boligboble i Norge Sentralbanksjefen avviser at det norske boligmarkedet er en boble.

- Det er fundamentale forhold som driver boligprisene. Etterspørselen preges av at vi har god råd, at ledigheten er lav og at rentene er lave. Tilbudssiden er preget av at det ikke bygges mange boliger i forhold til demografiske behov, sier Olsen til Finansavisen.

- Så du avviser en boligboble?

- Ja, vi bruker bevisst ikke ordet «boble». Det er misvisende. Tilbudet er begrenset, mens etterspørselen er sterk. Med «boble» tenker jeg på land som Irland og Spania, hvor det var voldsomt sterk boligbygging, og hvor markedet snudde. Vi er veldig langt fra den virkeligheten, avslutter Olsen.

Flere nyheter Rekordrask kjemperabatt - kuttet prisen med 6 mill.
Treroms leilighet steg 1,1 millioner på fire måneder
Spår fortsatt vekst i boligmarkedet