TOK TANKS: Tungt bevæpnede pro-russiske styrker sitter her på en tanks i byen Slovyansk i dag. Foto: Efrem Lukatsky / AP
TOK TANKS: Tungt bevæpnede pro-russiske styrker sitter her på en tanks i byen Slovyansk i dag. Foto: Efrem Lukatsky / APVis mer

- Det er ingen borgerkrig på gang

Men folk i Ukraina er urolige, sier Norges ambassadør, Jon Elvedal Fredriksen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges ambassadør til Ukraina, Jon Elvedal Fredriksen, har besøkt byen Donetsk i Øst-Ukraina i dag.

- Her er stemningen spent, urolig avventende. Folk flest oppfatter situasjonen som alvorlig nå. Det har vært væpnede aksjoner i dag i Slavjansk og Kramatorsk. I denne regionen er folk opptatt av å leve fredelig og rolig, så dette føles ekstra dramatisk, sier Fredriksen til Dagbladet.

- Det er nesten umulig å få ting bekreftet, men det er klart at ukrainske myndigheter har satt i gang antiterroroperasjoner og satt inn væpnede styrker mot opprørerne. Vi hører meldinger om at noen har tatt pansrede kjøretøyer og om kidnappinger. Det inngår i det større bildet av at enkelte lokale krefter og noen fra russisk side ønsker å skape uro for å ramme regjeringen i Kiev, med tanke på å destabilisere Ukraina, forteller ambassadøren.

Liten støtte til aksjonene I dag har ambassadøren vært i møter med guvernøren i Donetsk, med lokale NGO-er og diplomater. Russlands president Putins påstander om at det er borgerkrig på gang, er overdrevet. De væpnede aksjonene har liten støtte, mener Jon Elvedal Fredriksen.

- Vi oppfatter det ikke som om det er noen borgerkrig på gang, hvis man tenker på borgerkrig som en væpnet konflikt mellom ulike grupper. Aksjonene har begrenset oppslutning. Vi ser absolutt ikke tegn til noen folkebevegelse. Det er ingen her som går god for eller snakker positivt om denne type aksjoner, sier ambassadøren.

- Hvor kommer initiativet til opprøret fra?

- Når vi spør, får vi vil svar at det er en blanding av russiske interesser, marginale lokale grupperinger og leiesoldater.

- INGEN BORGERKRIG: Norges ambassadør Jon E fredriksen til venstre, videre Sveriges ambassadør Andreas von bekerat, guvernør i Donetsk serhei taruta og Østerrikes ambassadør Wolf Dietrich Heim. Foto: Privat
- INGEN BORGERKRIG: Norges ambassadør Jon E fredriksen til venstre, videre Sveriges ambassadør Andreas von bekerat, guvernør i Donetsk serhei taruta og Østerrikes ambassadør Wolf Dietrich Heim. Foto: Privat Vis mer

Selv om få støtter de aggressive handlingene, er det mange forskjellige meninger om den ukrainske regjeringen og forholdet mellom Ukraina og Russland, mener ambassadøren.

- Det er mange ulike følelser i sving, både når det gjelder synet på egen regjering i Kiev, som de føler ikke representerer dem, og det er skuffelse over Janukovitsj som flyktet landet. Når det gjelder forholdet til Russland, finner vi hele spekteret, fra de prorussiske, som er en liten gruppe, til en stor gruppe som ønsker tette bånd til Russland men ser seg selv om en del av Ukraina, til de proaktive ukrainerne.

- Ingen tegn til at de stopper Ambassadøren synes det er vanskelig å spå hva som vil skje videre, men er bekymret.

- Det er ikke tegn til at de såkalte separatistene ønsker stoppe opp. Det er stadig nye aksjoner. Det skaper uro. Hva det vil føre til, er uklart, men folk ønsker en slutt på dette, og de fleste ser til myndighetene i Kiev for å finne en løsning, sier Fredriksen.

Han ser for seg tre mulige løsninger: Forhandlinger, tøffere tiltak mot separatistene eller å imøtekomme kravene om større grad av føderalisering.

- De fleste sier at de ønsker at regjeringen gir mer selvstyre, men ikke nødvendigvis føderalisering, sier Fredriksen.

Han drar tilbake til Kiev i dag, og blir der i påsken for å følge situasjonen.

PRO-RUSSISKE TAR OVER TANKS: Flere tanks ble tatt over av pro-russiske opprørere i dag. Her en ukrainsk soldat som snakker med en fra lokalbefolkningen i Kramatorsk. Foto: Sergej Grits / AP
PRO-RUSSISKE TAR OVER TANKS: Flere tanks ble tatt over av pro-russiske opprørere i dag. Her en ukrainsk soldat som snakker med en fra lokalbefolkningen i Kramatorsk. Foto: Sergej Grits / AP Vis mer

- I Kiev er dagliglivet mer tilbake til det vanlige, men folk er bekymret for flere militære aksjoner på grunn av de russiske soldatene som er utplassert på grensen.

Ifølge ambassadøren har ikke urolighetene påvirket landets økonomi stor grad så langt.

- Det er ikke vårt inntrykk. Men folk blir ofte redde for sparepengene sine i en slik situasjon, og går til bankene for å ta ut hard valuta. Men vi har ingen bank- eller forsyningskrise ennå, sier Jon Elvedal Fredriksen.

Få siste nytt i vårt nyhetsstudio.