Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingen FAKTISK endring i forhold til mine uttalelser i høst

Full forvirring i Frp om Per Sandbergs nestlederverv. Selv avviser han at han har endret mening.

GÅ ELLER BLI?: Frp-nestleder Per Sandberg ankommer partiets sentralstyremøte i dag. Ved møteslutt i dag, vet trolig partileder Siv Jensen og de andre i toppledelsen om Sandberg blir i vervet som nestleder til 2015, eller om partiet må finne nye kandidater til landsmøtet til våren. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
GÅ ELLER BLI?: Frp-nestleder Per Sandberg ankommer partiets sentralstyremøte i dag. Ved møteslutt i dag, vet trolig partileder Siv Jensen og de andre i toppledelsen om Sandberg blir i vervet som nestleder til 2015, eller om partiet må finne nye kandidater til landsmøtet til våren. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-nestlederen ankom partikontoret i Oslo sentrum sammen med partileder Siv Jensen noen minutter før klokka 12.

I dag skal det avklares om Per Sandberg ønsker å fortsette som nestleder eller ei. Jensen og Sandberg unngikk flesteparten i det ventende pressekorps ved å bruke en sidedør inn til møtelokalet.

Sandberg kunnegjorde i Dagbladet i oktober at han kom til å trekke seg som nestleder. På Hell-konferansen lørdag sa han at han revurderer situasjonen, og at han likevel kan komme til å fortsette ut perioden han er valgt - til våren 2015. I forkant av regjeringsforhandlingene, trodde alle at Per Sandberg ville havne i regjering. Det viste seg at det ønsket han ikke. Men i januar i år luftet han muligheten for å bli statsråd overfor NRK.

- Har ikke endret mening Men Sandberg avviser at han vingler.

- Det er ingen FAKTISK endring i forhold til mine uttalelser i høst, skriver Sandberg i en sms til Dagbladet i dag.

Sandberg bekrefter at han kommer til å ta opp situasjonen rundt sitt nestlederverv.

- Jeg er enig med Nesvik. Vi har sentralstyremøte i dag, skriver Sandberg.

Men resten av partiet virker forvirret. Parlamentarisk leder i Frp Harald Tom Nesvik ga søndag uttrykk for at han er overrasket over Sandbergs snuoperasjon, og kom samtidig med en klar oppfordring om at nestlederen nå må bestemme seg og avklare situasjonen. Også Siv Jensen sa i helgen at hun er spent på Sandbergs avklaring.

En ringerunde til Fremskrittspartiets fylkesledere NRK har gjort, viser at partiet er delt i synet på Sandbergs mulige comeback. Seks av 14 NRK har snakket med, er positive, mens fem er frustrerte over det de oppfatter som dårlig timing, rot og vingling. Tre har ingen mening eller ønsker ikke uttale seg.

Listhaug leder valgkomité Det er Sylvi Listhaug som skal lede partiets valgkomité fram mot landsmøtet til våren. Hun ankom partikontoret noen minutter før Sandberg i dag. I løpet av dagen vet hun om hun må finne en ny nestleder til partiet, eller om Sandberg blir sittende.

Partiet har i så tilfelle flere aktuelle kandidater. Lengst fram i køen, står trolig justisminister Anders Anundsen. Også før landsmøtet våren 2013 brukte Sandberg tid å å avklare om han vil fortsette.

Anundsen var en het kandidat - til han meldte seg selv ut av nestlederkampen.

Da Sandberg i oktober trakk seg, ble Anundsen umiddelbart trukket fram igjen - sammen med mangeårig stortingsrepresentant Kari Kjønnaas Kjos og nå parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik.

En annen som har luftet sitt kandidatur, er Os-ordfører Terje Søviknes.

I en spørreundersøkelsen via e-post som Dagbladet gjennomførte blant medlemmer og tillitvalgte i partiet, havnet Søviknes på en klar andreplass hos de 736 som besvarte undersøkelsen. Han måtte likevel se seg grundig slått av nettopp Anundsen.

Troms-konflikten - igjen En sak som garantert blir diskutert både på partikontoret og på Stortinget, og som i høyeste grad er relevant når Sandbergs nestlederposisjon diskuteres, er den opprivende konflikten mellom nestlederen og mangeårig partikollega på Stortinget Øyvind Korsberg.

Korsberg fikk grundig gjennomgå i biografien til Sandberg, som kom ut etter valget i høst. Han har imidlertid bare gitt noen knappe kommentarer i offentlighet, før han i et intervju med Nordlys i helga slo hardt tilbake.

Overfor Dagbladet utdypet Korsberg, og kommenterte i tillegg den varslede Sandberg-returen, og det faktum at den omstridte nestlederen går med nye bokplaner.

- Han har åpenbart ikke skadet partiet nok og har åpenbart mer i galleblæra som han må tømme, sa Korsberg.

Hele Norges coronakart