FORNØYD MED VOLDSTALL: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsseksjonen, er fornøyd med oppklaringsprosenten på voldsavsnittet.
Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
FORNØYD MED VOLDSTALL: Politiinspektør Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedelighetsseksjonen, er fornøyd med oppklaringsprosenten på voldsavsnittet. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- Det er ingen forhøyet risiko å bli drept på åpen gate i Oslo

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde sier hun er fornøyd med oppklaringsprosenten på voldsavsnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har skjedd 11 drap i Oslo i år. Det er rett over det som er gjennomsnittet for et helt år.

- I alle sakene er det pågrepet og siktet gjerningsperson. Det er et budskap jeg vil få ut til byens befolkning. Det er som regel relasjoner mellom pågrepet og drept, og det er nesten ingen tilfeldige ofre, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde til Dagbladet.

Fornøyd Rohde leder vold- og sedelighetsseksjonen og har hatt store utfordringer spesielt den siste tida, da hele fem drap inntraff på én måned. Samtidig jobber seksjonen iherdig med voldtektsbølgen.

- Men vi har ikke hatt drapsmenn som har gått rundt og skutt tilfeldige folk, så generelt er det ingen forhøyet risiko for å bli drept på åpen gate i Oslo, sier hun.

Det eneste drapet i år som framstår tilfeldig, er den regelrette likvideringen av Einar Opsahl (35) på Bislett.

Hanne Kristin Rohde sier at hun er glad for at de til tross for den hardt pressede situasjonen på seksjonen, har klart å gå til pågripelse i alle.

- Det har vært presset til over det vi tåler og har fått innlånt folk fra andre enhetr i politidistriktet og samarbeidet med Kripos om Klemetsrud-drapet.

- Det sier litt om kapasiteten til de som jobber her. Jeg må ta forbehold om at ikke alle er domfelt, men vi har pågrepet og siktet de vi mener er gjerningspersoner i alle drapssakene.

- Det er - misforstå meg rett - hyggelig statistikk, sier hun.

Lav oppklaring på sedelighet Mindre hyggelig statistikk er det på sedelighetsavsnittet.

- Når det gjelder sedelighetssaker, har det alltid vært lavere oppklaringsprosent. Det er sjeldent vitner til en overfallsvoldtekt, og er ofte en gjerningsperson uten relasjon til offeret.

- Men det er urettferdig å sammenligne voldstallene mot sedelighetstall, for det er to helt ulike verdener.

Rohde har lenge oppfordret kvinner som har blitt utsatt for et overgrep om å dra på overgrepsmottaket umiddelbart etterpå, slik at politiet kan sikre biologiske spor. Deretter kan de selv vurdere anmeldelse.

DNA eller DNA-profiler er den primære årsaken til oppklaring i slike saker.