NORGES BANK: Sentralbanksjef Øystein Olsen satte ned styringsrenten torsdag, og dermed ble reserverenten i banken negativ. Kan styringsrenten bli negativ også? Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
NORGES BANK: Sentralbanksjef Øystein Olsen satte ned styringsrenten torsdag, og dermed ble reserverenten i banken negativ. Kan styringsrenten bli negativ også? Foto: Benjamin A. Ward/DagbladetVis mer

Det er ingen grunn til å tro at dette er rentebunnen

Reserverenten i Norges Bank ble negativ i går. Kan styringsrenten bli negativ også?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): For første gang er nå en av Norges Banks renter negativ. Reserverenten, som er renten bankene får hvis de plasserer sin overskuddslikviditet over natten hos Norges Bank, er minus 0,25 prosent.

Det fulgte med på kjøpet da Norges Bank i går satte ned styringsrenten fra 1,00 til 0,75 prosent.

Kan styringsrenten bli negativ? Det er ingen grunn til å vente at 0,75 prosent blir rentebunnen. Norges Banks rentebane indikerer en høy sannsynlighet, rundt 65 prosent, for at styringsrenten i løpet av det kommende året blir 0,50 prosent. Banen tyder på at det trolig vil skje rundt juni 2016, skriver Finansavisen i dag.

Sentralbanksjef Øystein Olsen mener at den symbolske endringen ved at Norges Bank har en negativ rente i sin portefølje, ikke betyr stort.

- Hvilke diskusjoner har hovedstyret hatt av utsiktene for og eventuelle konsekvenser av negative styringsrenter?

- Vi er godt informert om hva som skjer i andre land og har god innsikt i hva som skjer når renten kommer ned mot null, men det er fortsatt ikke aktuell politikk. Norges Banks hovedstyre har ikke vurdert dette overhodet, sier Olsen til avisen.

Han mener det også er galt å tro for mye på sannsynlighetsviftene nå som renten er blitt så lav:

- Dette er tekniske beregninger som er estimert på en historie da rentenivået var veldig langt fra null. Vi vet at når rentene nærmer seg null og negativt territorium, så er det grunn til å tro at beregningene ikke lenger gjelder på samme måte.

Olsen kaller sannsynlighetsfordelingene for «en illustrasjon».

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika gruppen mener Norge skal ha negativ styringsrente og at den i hver fall ikke kommer til å bli satt opp i 2018.

- Norges Bank spår renteoppgang i 2018, men det kommer selvfølgelig ikke til å skje, skrev han på bloggen sin igår.

Glad eller bekymret? Storbankene var raske med å sette ned utlånsrentene torsdag.

- Bør husholdningene glede seg over utsikter til lavere lånerenter eller bekymre seg over de økonomiske problemene som får Norges Bank til å senke styringsrenten?

- Husholdningene er en sammensatt gruppe. For noen betyr lavere rente økt disponibel inntekt, mens andre taper, sier Olsen til Finansavisen.

- De vekstutsiktene vi ser for oss, med en vekst på litt over 1 prosent i år og neste år, er forholdsvis svake og ledigheten vil øke noe. Samlet sett er vi likevel ikke i nærheten av en krise, mener han.

Flere økonominyheter - Det kommer selvfølgelig ikke til å skje
Disse bankene kutter utlånsrenten
Norges 400 rikeste 2015