REAGERER: Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Forbrukerrådets Finansportalen.no, mener bankene ikke har noen grunn til å sette opp renta nå.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
REAGERER: Elisabeth Realfsen, daglig leder og redaktør i Forbrukerrådets Finansportalen.no, mener bankene ikke har noen grunn til å sette opp renta nå. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

- Det er ingen grunn til at forbrukerne skal slå seg til ro med å få regninga for dette

Forbrukerrådet mener bankene bare bruker nye krav som påskudd for å sette opp renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke varslet Dnb en økning i utlånsrenta på 0,3 prosentpoeng, og Nordea, Sparebanken Vest og flere banker i Sparebank 1-gruppa har fulgt etter.

Dette får Elisabeth Realfsen, daglig leder for Finansportalen, Forbrukerrådets tjeneste for å sammenligne finansbransjens produkter, til å reagere.

- Jeg mener at bransjen nå bruker høringsnotatet fra Finanstilsynet som et virkemiddel for å skape en forståelse hos kundene for økte renter. De bruker det i sin markedsstrategi, sier Realfsen til Dagbladet.

I høringsnotatet foreslår Finanstilsynet en kraftig innstramming av boliglånsmarkedet, med økte krav til bankenes egenkapital.

- Ikke nødvendig - Ifølge Finanstilsynet berører endringene i all hovedsak de seks største bankene i Norge, men vi får signaler fra bankmarkedet om at det er mange andre som også vurderer prisøkninger nå. Det vi ikke ønsker, er at næringen som helthet skal venne brukerne til et helt nytt prisnivå på sviktende grunnlag, sier Realfsen.

- Det er ikke noen kostnader for bankene nå som tilsier at forbrukerne skal venne seg til en økt rentekostnad på 0,3 prosentpoeng.

Også direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet mener de nye kravene bare er et påskudd for å sette opp renta.

- Det er ikke nødvendig for bankene å øke prisene til forbrukerne på grunn av myndighetenes økte krav til egenkapital, sier hun i en pressemelding.

- Vanskeligere å beregne Norges Bank besluttet i dag å holde rentenivået på 1,5 prosent.

Når bankene ikke følger rentenivået til Norges Bank, blir også usikkerheten rundt lånerenta større, ifølge sjeføkonom i analysebyrået Econ Pöyry, Roger Bjørnstad.

Analysebyrået har utarbeidet kvartalsvise prognoser for rentenivået fram til 2015. De tror Sentralbankens rentenivå vil holde seg uendret i lang tid - i hvert fall ut året. Samtidig ligger utlånsrenta fra bankene på mellom 4 og 4,5 prosent.

- Vi ser heller ikke bort ifra en nedgang i rentenivået til Norges Bank, sier Bjørnstad.

Han tror Sentralbankens rentenivå vil holde seg lavt også de nærmeste åra.

- Disse prognosene er basert på et relativt pessimistisk syn på verdensøkonomien. Vi tror også at hensynet til konkurranseutsatt økonomi veier tungt, og dette taler for å utsette renteoppgangen.

- Ring banken Ifølge Forbrukerrådet tyder tall fra Finanstilsynet på at anslaget på merkostnader for næringen som helhet blir mellom en og tre milliarder kroner i året. Til sammenligning var resultatet etter skatt for disse seks største bankene i fjor på over 20 milliarder.

- De bankene som blir berørt kan derfor løse hele saksspørsmålet om hvordan de skal øke egenkapitalen ved å bruke cirka halvparten av resultatet fra i fjor og bli ferdig med hele problemet, sier Realfsen.

- Det er ingen grunn til at forbrukerne skal slå seg til ro med å få regninga for dette over husholdningsbudsjettet. De bør rett og slett ringe banken og kreve å ikke få økning. Og hvis det ikke nytter, er det mange andre leverandører som er mye billigere nå.

Billigere alternativer Realfsen påpeker at blant andre Skandinbanken, Dinbank.no og Boligkreditt.no bekrefter at det ikke ligger noe i høringsnotatet fra Finanstilsynet som tilsier noen renteøkninger nå.

Dagbladet i går
Dagbladet i går Vis mer

- Lurer bankene kundene?

- Lurer og lurer... De gjør det de alltid gjør, de markedsfører produktene sine og prøver å få en så god pris som mulig for dem. Vi kan ikke forvente at de gjør noe annet enn å markedsføre seg og prøve å tjene så mye penger som mulig.

- Vi kan velge å kjøpe markedsføringsargumentene deres, eller vi kan se det som det er og velge en billigere leverandør, sier Realfsen.

- Ikke bare et påskudd Jan Digranes, direktør i Finans Norge (FNO), er uenig med Forbrukerrådet om at bankene bare bruker de nye kravene som et påskudd for renteøkning. Han sier at bankene er nødt til å både kutte kostnader og øke inntekter for å tilpasse seg de nye kravene til egenkapital.

- Men ifølge Forbrukerrådet kan de bare ta av overskuddet fra i fjor?

- De gjør jo begge deler, men de er nødt til å øke prisene for å øke overskuddene, for de skal bygge opp en ganske betydelig egenkapital. I tillegg reduserer de kostnadene, du ser at de store bankene reduserer antall filialer, bemanning og utbytteutbetalingene, sier Digranes.

- Så alle de involverte er med og tar sin del av regninga.

- Forbrukerrådet påpeker også at disse kravene bare vil ramme de seks største bankene...

- Nei, alle bankene får økte kapitalkrav, og i tillegg er det sånn at så lenge det er et marked, vil man tilpasse seg det rentenivået som er i markedet. Og hvis du spør Finanstilsynet, tror jeg de vil sette pris på at bankene setter opp renta, for det betyr at prisen på boliglån går opp. Myndighetene er veldig bekymret for situasjonen i boligmarkedet.

Les også i Dagbladet Pluss: Så høy rente tåler du

HAR VARSLET RENTEØKNING:
Dnb var en av de første bankene som varslet at de vil øke renta med 0,3 prosentpoeng.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
HAR VARSLET RENTEØKNING: Dnb var en av de første bankene som varslet at de vil øke renta med 0,3 prosentpoeng. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer