Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingen grunn til raskt nedsalg i Telenor

Men redusert statlig eierskap i Telenor gir selskapet flere muligheter for konsolidering, mener Carnegie-analytiker Espen Torgersen.

TELENOR: Analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener det kan åpne seg muligheter når staten nå skal redusere sin eierandel i Telenor. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
TELENOR: Analytiker Espen Torgersen i Carnegie mener det kan åpne seg muligheter når staten nå skal redusere sin eierandel i Telenor. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Etter et regjeringspartiene tirsdag ble enige med Venstre og KrF om at staten kan selge seg ned til 34 prosent i Telenor, falt Telenor-aksjen to prosentpoeng mer enn markedet.

Frykten er stor for at et stort statlig nedsalg kan tynge aksjen i tiden fremover, skriver Finansavisen i dag. Men det frykten er kanskje litt overdrevet?

- Det er ingen grunn til at myndighetene raskt må selge seg ned til 34 prosent, sier Carnegie-analytiker Espen Torgersen til Finansavisen.

Han mener åpningen for redusert statlig eierskap styrker Telenors mulighet for konsolidering globalt.

Stort i India - Eierskapssituasjonen kan få betydning for konsolideringen. Hvis Telenor kan benytte egen aksje i en konsolidering, og staten lar seg vanne ut, åpner det for nye muligheter. Telenors mulighet for å være proaktive i en konsolidering øker, sier Torgersen.

Han mener for eksempel at det indiske mobilmarkedet skriker etter konsolidering.

- Det siste halvåret har spekulasjonene gått høyt om ulike muligheter, og nå har vi et Telenor som kan tenke littegrann større. Det blir fort store tall og store transaksjoner der nede, sier Torgersen til avisen.

Indiske medier meldte nylig at Telenor har tatt opp igjen samtalene med Tata Teleservices om et mulig oppkjøp. En mulighet er at Telenor kjøper NTT DoCoMos 26 prosent i Tata fra japanerne, og deretter fusjonerer selskapet med Uninor.

Andelen ble kjøpt for 2,7 milliarder dollar i 2009, men er blitt mindre verdt siden. Telenor sier de ikke kommenterer spekulasjoner.

- Selvfølgelig ser en så stor asiatisk aktør som Telenor på mulig konsolidering i India. Åpningen for et redusert statlig eierskap gir dem et ekstra verktøy i verktøykassen, sier analytikeren.Telenors Asia-sjef Sigve Brekke har gjentatte ganger understreket at Telenor er i India for å bli.

- Gi oss tid, så skal vi skape skala og deretter lønnsomhet. Vi har en langsiktig tilnærming til India, sa han til Finansavisen senest i november.

Vil ta tid Som Torgersen tror heller ikke analysesjef Ole Petter Kjerkreit i ABG Sundal Collier det er sannsynlig med noe snarlig nedsalg fra statens side i Telenor.

- Regjeringen har sagt at en reduksjon av eierskapet kan skje gjennom fusjoner eller et direkte nedsalg. Et direkte salg har man uttalt at ikke haster, og skal man utforske mulighetene for en fusjon er det noe som uansett vil ta tid, sier han.

Noen storfusjon i India tror han imidlertid ikke noe på.

- Det vil ikke gi mye mening å gjøre en stor fusjon for å få merverdi ut av en operasjon som har marginal verdi i dag. Det virker ikke som et spesielt fornuftig trekk, og jeg har ikke særlig tro på en slik løsning.

Flere nyheter  Facebook falt og Apple dabbet av
Disse bankene er Norges beste - og verste
Kan gi nytt valutasjokk - spekulantene er ekstremt shorte