Årets navn

Det er ingen han ikke vil ansette

Stormberg-sjef Steinar J. Olsen har i nesten 20 år rekruttert medarbeidere fra grupper som faller utenfor arbeidsmarkedet.

NOMINERT: Steinar J. Olsen i Stormberg er en av de ti nominerte til årets navn. Olsen er kjent for å rekruttere kriminelle og andre på siden av samfunnet til arbeid for å gi dem et bedre liv. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NOMINERT: Steinar J. Olsen i Stormberg er en av de ti nominerte til årets navn. Olsen er kjent for å rekruttere kriminelle og andre på siden av samfunnet til arbeid for å gi dem et bedre liv. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet). Blant de ti personene som er nominert til «Årets navn» i Dagbladet, er Steinar J. Olsen, leder og gründer av turtøyprodusenten Stormberg.

Via selskapet har Olsen opp gjennom åra gått til uvanlige skritt i rekrutteringsprosesser. Siden 1998 har han bevisst ansatt tidligere straffedømte, narkomane og nyankomne flyktninger, og i høst åpnet han også opp for å rekruttere mennesker tilknyttet den høyreekstreme grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen.

- Er det noen personer du ikke ville vurdert å gi en jobbmulighet?

- Det det er det ikke. Jeg ønsker medarbeidere som er motivert for å gjøre en god jobb, og som respekterer sine kollegaer og Stormbergs kunder. Jeg er mye mer opptatt av hva de vil bruke livet til framover, ikke hva de har gjort til nå.

- Mange skeptikere

Han sier han synes det er hyggelig å være blant de ti nominerte i Dagbladets kåring.

- Jeg ble ekstra glad fordi begrunnelsen til nominasjonen innebærer at flere synes det er viktig at tidligere straffedømte, narkomane og unge som har falt utenfor, får en sjanse i arbeidslivet. Det er viktig for alle å bli inkludert og få mulighet til å bruke den arbeidsevnen man har, sier Olsen, og fortsetter:

- Mange i næringslivet er skeptiske til det å gi mennesker med hull i CVèn en sjanse. Vår erfaring er imidlertid at det fungerer fint, og vi er glad Dagbladet løfter dette fram.

Årets navn

• For 16. året på rad deler Dagbladet ut den høythengende hederen Årets navn.

• Vinneren blir tildelt skulpturen Dagbla'-gutten, først laget av billedhuggeren Halfdan Hertzberg i 1886. Den ble gitt navnet «Plystrende gategutt». Den tilhører Nasjonalgalleriet.

• Vinneren av prisen går til en person som har gjort en forskjell, et sterkt inntrykk, prestert noe ekstra.

• Vinneren kåres av Dagbladets redaktører i samråd med leserne.

Dagbladets sjefsredaktør har tidligere omtalt «Årets navn» som en prestisjepris og en pris med autoritet.

- Engasjerte personer

Olsen påpeker at han synes det er mange gode kandidater blant de nominerte.

- Hvordan vurderer du egne vinnersjanser?

- Det har jeg ikke reflektert over. Det at Stormberg er nominert er uansett en god anledning for oss til å løfte fram saker som er viktige for oss. Blant de andre nominerte er det mange engasjerte personer, som har bidratt til at viktige og flotte saker har kommet ut i offentligheten, sier Olsen.

- Hvordan vil du reagere dersom dere vinner?

- Det vil vi se på som en anerkjennelse på at det å inkludere narkomane, tidligere kriminelle, samt personer med psykiske helseproblemer i arbeidslivet, er viktig og bra. Det er et stort potensiale av god arbeidskraft blant denne gruppa mennesker.

Ingen nazi-ansettelser

I høst gikk Olsen ut og sa at han var villig til å ansette personer med bakgrunn fra den høyreekstreme grupperingen Den nordiske motstandsbevegelsen, i etterkant av en nazimarsj i Kristiansand i august.

- Har du ansatt noen fra denne bevegelsen?

- Nei, vi fikk ingen henvendelser fra dem som marsjerte. Vi oppfordra til det, men det var ingen som tok kontakt, svarer Olsen.

Han fortsetter:

- Det var nok en del som oppfattet det som kontroversielt - i den forstand at det var feil å gi folk med et slikt ideologisk standpunkt en jobbsjanse. Grunnen til at vi mener det er viktig å også gi denne gruppa en mulighet, er fordi vi tror at man nettopp gjennom inkludering, kan redusere grunnlaget som gjør at mange blir rekruttert til slike ekstreme organisasjoner. Det å føle seg verdsatt og få mulighet til å jobbe, tror vi kan redusere både utenforskap og radikalisering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer