- Det er ingen praktisk mulighet for at tiltaltes versjon om meldingene er riktig

Rune Øygard er dømt til ett år og tre måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22. mai fant juryen i Eidsivating lagmannsrett Rune Øygard skyldig i seksuelle overgrep mot ei nå 17 år gammel jente.

I dag kom dommen:

Rune Øygard dømmes til ett år og tre måneders fengsel for overgrep mot den fornærmede jenta i perioden mellom hun var 14 og 16 år.

I tillegg må han om dommen blir stående betale 120.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta og saksomkostninger på 25.000 kroner.

Både Øygard og påtalemyndigheten valgte å ta betenkningstid heller enn å vedta dommen umiddelbart.

- En rekke samleier - Lagmannsretten finner det bevist at tiltalte hadde sex med fornærmede i alle fall fra begynnelsen av november 2009, heter det i  dommen.

DØMT: Rune Øygard stilte opp for fotografene ved oppstarten av lagmannsrettsbehandlingen av saken i april, sammen med kona Reidun, som vitnet til hans fordel i retten. Øygard har signalisert at han uansett ikke vil godta dagens dom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DØMT: Rune Øygard stilte opp for fotografene ved oppstarten av lagmannsrettsbehandlingen av saken i april, sammen med kona Reidun, som vitnet til hans fordel i retten. Øygard har signalisert at han uansett ikke vil godta dagens dom. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Retten finner også at det dreier seg om en rekke samleier.

- Helt sentralt for straffeutmålingen er at tiltalte igjennom 22 måneder jevnlig hadde seksuell kontakt med med ei jente under 16 år, heter det i dommen.

Lagmannsretten mener at de mange omtalte skype- og tekstmeldingene beviser Øygards skyld.

- Det er ingen praktisk mulighet for at tiltaltes versjon om meldingene er riktig, leste lagmann Ørnulf Røhnebæk fra dommen.

Halvparten av påstanden Statsadvokat Thorbjørn Klundsæter la ned påstand om to og et halvt års fengsel for Øygard.

Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen mente det ville være tilstrekkelig med under ett års fengsel for den tidligere Vågå-ordføreren.

Dommen la seg altså, ikke overraskende, mellom de to, men nærmere forsvarets antydning om hva som ville være riktig utmålt straff. Påtalemyndighetens påstand om fengsel i to og et halvt år, er halvert av dommerne.

Frikjent for første post Juryen på ti personer fant Øygard skyldig i overgrep mot jenta i perioden mellom hun var 14 og 16 år, men frikjente ham for den første tiltaleposten, som gjaldt sex med henne da hun var under 14 år.

Straffeutmålingen er avgjort av sju personer. Fem av de sju er menn med en gjennomsnittsalder på 57,6. De to andre dommerne er begge 59 år gamle kvinner.

Rune Øygard har signalisert at han uansett ikke vil godta dommen han får i dag.

TRODD: Den fornærmede jenta (17) t.v.) trøstes av en venninne etter at lagmannsretten fant Øygard skyldig i en av de to tiltalepunktene.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
TRODD: Den fornærmede jenta (17) t.v.) trøstes av en venninne etter at lagmannsretten fant Øygard skyldig i en av de to tiltalepunktene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer