Det er ingen prekær mangel på politisk ukorrekthet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det mest positive som kan sies om Fritt Ords pris til filosofen Nina Karin Monsen er at den på ironisk vis illustrerer at verden går framover. For 31 år siden fikk homoforkjemperen Karen-Christine Friele prisen. I 1978 var hun en enslig stemme i den norske offentlighet, sjikanert og truet på livet for å mene at homofile skulle ha like rettigheter som alle andre borgere i landet. I 2009 gir Fritt Ord prisen til en som har kjempet en utrettelig kamp for å fortsette diskrimineringen av homofile.

Nina Karin Monsen føler seg også sjikanert og hetset, og Fritt Ord begrunner prisen blant annet med at hun går motstrøms i den offentlige debatten, hvor politisk korrekte stemmer angivelig dominerer.

Det politisk korrekte er å si at tildelingen nettopp innfrir prisens intensjon ved å gå til en som forfekter holdninger det ikke lenger er stuerent å si høyt. I hvert fall ikke på Litteraturhuset, hvor juryen kanskje inntok sine lunsjer. Men hadde Fritt Ord beveget seg inn i miljøet, som har vært utsatt for Monsens «gjennomreflekterte tanker» de seinere åra, ville man oppdaget at homofile slett ikke oppfatter Monsen som en ensom og modig dissident i debatten om ny ekteskapslov. Ikke engang som et gjenkjennelig gufs fra en nær fortid, men som en akademisk del av en høyst levende homokritikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer