GÅR IKKE AV: PST-sjef Janne Kristiansen sier hun blir i jobben så lenge hun har tillit. Foto: Uffe Frandsen/Dagbladet
GÅR IKKE AV: PST-sjef Janne Kristiansen sier hun blir i jobben så lenge hun har tillit. Foto: Uffe Frandsen/DagbladetVis mer

- Det er ingen sjef som vil si de har nok ressurser

Janne Kristiansen sier hun blir i jobben så lenge hun har tillit - men at hun ikke er fornøyd med PSTs ressurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik har skaffet kjemikalier fra et firma i Polen. Handelen dukket opp hos Tollvesenet, som meldte fra til PST. Breiviks kjøp ble ikke etterforsket videre, da han ikke var tidligere straffet.

- Vi så ganske umiddelbart at vi hadde navnet hans i forbindelse med at vi fikk over et navn fra Tollvesenet. De hadde fått over navnet hans i forbindelse med Global Shield, sier Kristiansen til Dagbladet i kveld.

- Vi har hatt navnet hans, vi har sjekket det ut og vi har vurdert. Vurderingen har dere svaret på. Nå må vi se når kommisjonen er ferdig, om den vurderingen var riktig.  

Skal lære Hun sier PST raskt etter terrorangrepet begynte å vurdere seg selv.  

- Dette skal vi lære av, sier Kristiansen til Dagbladet.  

Føler du at kritikken mot deg som person har vært rettferdig?

- Jeg er uinteressant her. Nå er det viktig at vi har de rette ressurser på denne saken, og at vi jobber sammen med Oslo-politiet på denne. Og så må vi ikke glemme det andre vi hadde fokus på før 22. juli. Det er ikke sånn at en sjef går fra borde når det stormer. Jeg går ikke fra borde nå, det er ingen tjent med, sier Kristiansen.

Opp til ledelsen Så lenge jeg har tillit hos politisk ledelse står jeg i dette, fordi jeg mener det er riktig. 

- Føler du at du sitter på andres nåde?  

- Du vet hvordan historikken er. Det er opp til politisk ledelse å se om PST-sjefen har nødvendig tillit. Det er noe jeg har godtatt da jeg sa ja til jobben. Det er noe som ligger i PST-sjefens rolle, sier Janne Kristiansen.

- Det viktigste budskapet jeg har er at dette skal vi lære av, gjentar hun.

Rammebetingelser - Global Shield var et flernasjonalt prosjekt, som sikkert vil bli gjentatt. Vil dere gå dypere inn i hvert navn, neste gang ei slik navneliste kommer på bordet?

- Vi må gjøre våre vurderinger utfra de rammebetingelser vi har. Det er veldig viktig. Hvordan vi vil gjøre det neste gang kan jeg ikke si nå. Det går vi ikke ut med.

- Det er vel ikke ulogisk å tro at dere vil studere lista hakket mer nøyaktig neste gang?

- Vi skal se hva vi får gjort utfra våre rammebetingelser. 

For lite penger - Trenger PST mer penger?

- Vi spiller inn til departementet våre budsjettsatsinger og våre satsingsforslag. Det er en dialog vi har med politisk ledelse.

- Har dere hatt nok penger til å håndtere det som har kommet på bordet deres før 22. juli?

- Det er ingen sjef som noen gang vil si at de har nok ressurser. Men vi må begrunne hva vi trenger, og det gjør vi til stadighet. Det er en god dialog, sier PST-sjef Janne Kristiansen.