FORNØYD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er glad for at Finnmark får en ny sjanse i Stortinget til å unngå sammenslåing med Troms. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FORNØYD: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er glad for at Finnmark får en ny sjanse i Stortinget til å unngå sammenslåing med Troms. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

Finnmark/Troms-sammenslåing

- Det er ingen skam å snu

Trygve Slagsvold Vedum ber partiene stille representantene fritt når Finnmark-sammenslåingen kommer til Stortinget.

- Vi kommer kort og godt til å foreslå at folkeavstemmingen skal respekteres og at Finnmark ikke blir tvangssammenslått, sier Sp-lederen.

Utsetter sammenslåing

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) bestemte seg i dag for å avvente sammenslåing av Trom og Finnmark til høstens stortingsbehandling. 87 prosent av finnmarkingene stemte mot sammenslåing og har ikke gitt opp kampen for å fortsette som selvstendig fylke.

- Mæland hadde ingen annen mulighet nå. Det var et resultat av dårlig arbeid fra regjeringen, som har truet og truet og truet.

- Men så ser statsråden at hun ikke har lovmessig hjemmel og står på tynn grunn, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Uten utredning

Han mener tvangssammenslåingen av Finnmark og Trom har vært tidenes mest rotete prosess.

- Det skjedde uten utredning. Et middels veikryss er bedre utredet enn denne omfattende avgjørelsen, som er grunnleggende uklok.

- Regjeringen har truet og presset, men når Monica Mæland nå trykker på pauseknappen, må vi ha fullt trøkk fram til stortingsbehandlingen. Nå håper jeg at regjeringen velger å lytte og at partiene lar stortingsrepresentantene sine stemme fritt, sier Sp-lederen.

Ikke på forskudd

Vedum sier til Dagbladet at han ikke tar seieren på forskudd, men har tro på at resultatet av folkeavstemmingen i Finnmark har gjort inntrykk på representanter fra KrF og regjeringspartiene, som stemte for sammenslåing.

- Mange opplever tvangssammenslåingen som utrolig provoserende. Det er ingen skam å snu, sier Trygve Slagsvold Vedum.