Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingen som har henvendt seg til oss

HANDEL: Utenlandske kjeder står ikke i kø for å overta Icas butikker i Norge. Thorbjørn Theie i Ica Norge advarer Konkurransetilsynet mot svekket konkurranse.

HANDEL: ICA sjef Thorbjørn Theie tviler på Core-samarbeidet og har liten tro på realismen i det arrangerte ekteskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HANDEL: ICA sjef Thorbjørn Theie tviler på Core-samarbeidet og har liten tro på realismen i det arrangerte ekteskapet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Thomas C. Høie, Finansavisen):Torsdag troppet Ica-sjef Per Strömberg og den norske sjefen Thorbjørn Theie opp hos konkurransedirektør Christine B. Meyer. Med seg til møtet hos tilsynet i Bergen hadde de onsdagsutgaven av Finansavisen, der Meyer etterlyste et større innslag av utenlandske aktører i det norske dagligvaremarkedet.

- Meyer ønsker internasjonale selskaper til Norge, men det er allerede én utenlandsk kjede i dag. Ved et «nei» risikerer hun at vi ikke er her lenger, sier Theie.

- Og Tesco, Wal-Mart og Tesco står ikke på døren deres for å overta butikkene ved en Ica-exit?

- Nei, det er hvertfall ingen som har henvendt seg til oss.

Førsøkte seg Meyer er særlig opptatt av importvernet, som hun mener hindrer konkurranse både på leverandørsiden og for kjedene.

- Hvis importvernet forsvant tror jeg flere ville etablert seg i Norge. De utenlandske kjedene har en portefølje med varer som de ikke kan ta med hit, men hvor de må inngå avtaler med norske leverandører til dårligere betingelser enn de etablerte kjedene, sa hun til Finansavisen.

Franske Carrefour ga opp sin norske Champion-satsning sommeren 2005, mens tyske Lidl stengte dørene til 50 butikker på vårparten i 2008.

- Den ene etter andre har trukket seg ut av Norge, og i Sverige har Lidl hatt utfordringer selv uten importvern, sier Theie.

28. februar er det ventet at tilsynets avgjørelse vil komme. Får Ica grønt lys kan de starte et femårig innkjøpssamarbeid med NorgesGruppen, mens rundt 600 butikker står i fare for å forsvinne dersom den svenske kjeden sier takk for seg.

- Arrangert ekteskap På det meste hadde Ica en markedsandel på 26 prosent i Norge, men i dag har de bare rundt 10 prosent.

- Vi ønsker å være aktuelle for kundene, men det er vanskelig når differansen på innkjøp kan være helt opp mot 11-12 prosent. Avtalen vår gjelder heller ikke frukt, grønt, fisk og egne merkevarer, så det vil aldri bli et reelt duopol som enkelte snakker om, sier Theie, som viser til at Bunnpris har en mer omfattende avtale med Rema-systemet.

- Bunnpris hang på NorgesGruppen i mange år, men gikk over til Rema for tre år siden. Jeg kan ikke se hva som gjør vår situasjon annerledes enn det de fikk lov til, sier han.

Under onsdagens møte oppfordret Ica Norge-sjefen Meyer til å legge samarbeidsavtalen til side, og observere hvordan konkurransen utvikler seg.

- Dersom det blir høyere priser og tilsynet kan relatere det til oss, har de mulighet til å gripe inn fortløpende, sier han.

- Er du positiv til at Rema og Coop får samarbeide hvis dere får «ja»?

- Jeg har liten tro på realismen i det arrangerte ekteskapet der, så det hadde vært spennende hvis de fikk prøve seg.

Flere nyheter Varslet mislighold kan spre sjokkbølger i Kina
Børsras for de rikeste investorene på Oslo Børs
Kan Yarrah Boko vinne 4,5 millioner kroner søndag?

Hele Norges coronakart