Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingen tvang i islam

Religiøse samfunn og familier skal ikke straffe kvinner som bryter med Koranens forbud mot å gifte seg med ikke-muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det slo muslimske ledere fast under et møte med Oslo-biskop Gunnar Stålsett tirsdag. Stålsett hadde invitert de muslimske lederne for å snakke om æresdrap og tvangsekteskap.

- Islam er bygget på frivillighet. Det er ingen tvang i religionen, sier Lena Larsen i Islamsk Råd. Hun har følgende råd når de voksne barna vil leve annerledes enn foreldrene ønsker:

- Hvis datteren eller sønnen velger noe annet enn foreldrene ønsker må de søke å finne løsninger gjennom kommunikasjon og uten at det går ut over liv og helse. Det er en åpenbar målsetting at man i størst mulig grad skal leve i intakte familier.

Gjensidig

Ifølge Stålsett var det et positivt møte mellom de religiøse lederne tirsdag.

- Det er viktig fordi det viser at religioner kan snakke sammen og utvise gjensidig kritikk. Det er viktig at man ikke bygger opp under en populistisk hets, sier han. Stålsett la vekt på menneskerettighetene, og spesielt barns og kvinners rettigheter, må få stor plass i samtalene mellom religioner og trossamfunn.

Stålsett sier det er helt klart at muslimske ledere tar avstand fra drap og tvangsekteskap.

- Men de ser behovet for mer tydelig undervisning og rådgivning overfor brudepar og foreldre, sier han. Han mener at lederne han har møtt er svært motivert for å skape nye holdninger blant muslimer.

Lena Larsen forteller at Islamsk Råd nå arbeider sammen med imamer og flere organisasjoner, deriblant kvinneorganisasjoner, med en handlingsplan for opplysning om holdninger og islamsk lov både blant muslimer og ikke-muslimer.

- For store forventninger

Samtidig mener hun at ikke-muslimer har for store forventninger til imamenes innflytelse over muslimske familier.

- Man kan oppfordre familiene til å følge de islamske reglene, og håpe at de vil følge dette, sier Larsen. Men imamene har ingen mulighet til å tvinge familiene til å følge de islamske prinsippene de forkynner.

Larsen kan heller ikke si noe om hvorvidt imamene har vært flinke nok til å gjøre det klart at drap og tvang ikke hører hjemme i islam, men sier at tvangsekteskap jevnlig har stått på dagsordenen blant de islamske lederne.

- Imamen ved den største menigheten i Oslo sier har gjort det klart at ekteskap som ikke er frivillig ikke er gyldig, påpeker Larsen, og sier at imamen tar opp dette med hvert eneste vordende brudepar.

Larsen er opprørt over behandlingen hun mener de muslimske miljøene har fått i mediene den siste tiden.

- Jeg er meget frustrert. Vi blir presentert som samfunnsfiender og middelaldermenn og -kvinner. Det er en beskrivelse vi ikke kjenner oss igjen i, sier hun

(NTB-Gunnhild Hokholt Bjerve)

Hele Norges coronakart