Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Det er ingen tvil: 22. juli-saken er over i dag

Fristen for å anke terrordommen går ut ved midnatt. Breivik benytter seg ikke av anledningen, sier forsvarerne.

PÅ VEI TIL MØTE: Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei inn til Anders Behring Breivik for «en prat» klokka 13.10. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET
PÅ VEI TIL MØTE: Forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra på vei inn til Anders Behring Breivik for «en prat» klokka 13.10. Foto: PER FLÅTHE / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): - Vi er her for å prate med ham - for å forsikre oss om at han innser konsekvensene ved ikke å anke, sa Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad idet han og medforsvarer Vibeke Hein Bæra ankom Skien fengsel klokka 13.10.

Klokka 24.00 går 14-dagersfristen for å anke Breiviks forvaringsdom ut. Siden terroristen under domsavsigelsen avviste hele retten, med henvisning til at den er «støttet av multikulturalister», var han heller ikke interessert i å samtykke i dommen, ta betenkningstid eller anke den.

- Siste dag Klokka 14.10 kom de to forsvarerne ut igjen.

- Dette er siste dag av dette oppdraget, erklærte Lippestad til pressen.

Anders Behring Breivik har igjen understreket at han ikke akter å anke forvaringsdommen fra 24. august.

- Det er ingen tvil; 22. juli-saken er over i dag, sier Lippestad.

Forsvarerne sier de er glade for at det ikke blir noen anke.

- Det er en god og riktig dom. Det er veldig godt å vite at det ikke blir noen ankesak, sier Lippestad.

Han understreker at det var en overbevist Breivik som meddelte at han ikke vil benytte seg av ankemuligheten.

Nektet å svare Da Breivik nektet å svare på dommen under avsigelsen, førte dommer Wenche Elizabeth Arntzen formelt opp betekningstid. Siden terroristen under dagens møte med forsvarerne holdt fast ved det han meddelte 24. august, og ankefristen nå går ut uten noen ny uttalelse, blir forvaringsdommen på 21 år, med 10 års minstetid, rettskraftig.

Dermed er etter alt å dømme Lippestad og Bæras oppdrag som Breiviks forsvarere over. Påtalemakten meddelte allerede 24. august at det ikke kommer noen anke fra dem.

- Det kan tenkes at det på et seinere tidspunkt kommer opp spørsmål om soningsforhold, og da vil vi kunne bli brakt inn igjen, sa Bæra, før hun og Lippestad gikk gjennom porten på vei til fengselet tidligere i dag.

AVVISTE RETTEN: Anders Behring Breivik gjorde det under domsavsigelsen klart at han ikke anerkjenner Oslo tingrett, fordi domstolen «støttes av multikulturalister». Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
AVVISTE RETTEN: Anders Behring Breivik gjorde det under domsavsigelsen klart at han ikke anerkjenner Oslo tingrett, fordi domstolen «støttes av multikulturalister». Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

Under møtet evaluerte forsvarerne og Breivik samarbeidet de har hatt under terrorsaken.

- Breivik sa han var fornøyd med det vi har gjort. Ikke at det i seg selv er så viktig, men vi er engasjert for å ivareta klientens interesser, sier Lippestad.

I dommen fra Oslo tingrett blir Breivik funnet strafferettslig tilregnelig. Forvaringsdommen innebærer at spørsmålet om fortsatt forvaring etter at dommen er sonet, kan fornyes hvert femte år. I praksis er dette det norske rettssystemets tilgang til å holde spesielt farlige fanger bak murene på livstid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media